Now Reading
(P) Consiliera psihologica in procesul de dezvoltare al copilului

(P) Consiliera psihologica in procesul de dezvoltare al copilului

Copilul poate intampina, in diferite etape ale dezvoltarii sale, diverse probleme emotionale si comportamentale, precum si anumite tulburari care ii pot pune piedici in procesul de dezvoltare. Unui parinte ii poate fi extrem de dificil sa gestioneze multe dintre aceste comportamente problematice, motiv pentru care ajutorul de specialitate devine unul necesar.

Consilierea psihologica este importanta atat pentru copil, cat si pentru parinte, mai cu seama daca este vorba de un parinte care are dificultati in a gasi un echilibru intre rolul de mama, respectiv tata si celelalte roluri din viata sa – profesionist, partener de cuplu, prieten sau coleg.

Una din situatiile de criza poate fi atunci cand un copil obisnuieste sa prezinte un tip de furie nejustificata, negativism continuu, agresivitate si are o toleranta mai scazuta la frustrare. De asemenea, dificultatile apar si atunci cand un parinte este fortat sa inlature anumite comportamente problematice ale copilului: jignirea celor din jur, anumite ticuri, lipsa unei motivatii, scaderea brusca si aparent fara justificare a notelor si randamentului scolar al copilului.

Nevoia de a vizita un psiholog copii Bucuresti devine esentiala si atunci cand se observa intarzieri in dezvoltarea limbajului, in raport cu alti copii care sunt de aceeasi varsta, dificultati legate de atentie sau invatare, dificultati de adaptare scolara sau are episoade de tristete, retragere sociala, renuntare la joc, pentru o perioada mult mai indelungata.

Ce presupune consilierea psihologica pentru copii?

In functie de varsta, tehnicile si metodele utilizate variaza, copiii cu varste mai mici sunt implicati in activitati de joc, desen, modelaj sau joc de rol, in timp ce pentru cei mai mari si pentru adolescenti, consilierul va adapta anumite metode utilizate si pentru adulti.

Intr-un cadru confidential si atractiv pentru copii, acesta va avea ocazia sa se simta acceptat si inteles, sa isi valorifice propriile resurse in asa fel incat sa faca fata provocarilor ce pot surveni. Este de inteles faptul ca de cele mai multe ori metodele si tehnicile utilizate in abordarea unui adult nu se vor potrivi in aceeasi masura si copiilor. Acestia nu au capacitatea de a-si verbaliza problema, nu reusesc sa analizeze si nu se pricep in a-si exprima intr-o maniera directa emotiile negative fata de o persoana apropiata.

Asadar, copilul va tinde sa isi exprime dificultatile in mod indirect, prin intermediul unor activitati specifice varstei lor: desene, modelaj, jocuri, dans, povesti. Sarcina consilierului este de a intelege din aceste jocuri care sunt problemele reale ale celui mic si, fara a iesi din joc, il va ajuta in gasirea unor noi solutii. Iar atunci cand si parintii vor intra in aceste activitati, totul se va transforma intr-un joc al vindecarii si al drumului spre bine.

Parintii – partenerii psihologului

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai productive, este esentiala si implicarea parintilor in procesul de consiliere, ei reprezentand chiar cea mai importanta resursa pentru copii. Consilierea copilului presupune o colaborare constanta intre psiholog si parinte.

Anumite etape ale consilierii trebuie gandite in echipa, iar parintii trebuie sa isi asume o parte din responsabilitatea acestui proces. Pana in momentul in care personalitatea unui copil devine bine conturata, el este influentat intr-o foarte mare masura de catre parinti, de deciziile, stilul de viata si mai ales de personalitatea lor. Nu intamplator, inclusiv sistemul juridic recunoaste dependenta copilului fata de parinte.

Greseli pe care un parinte le poate face atunci cand copilul se afla in etapa de consiliere

Prima greseala si chiar una dintre cele mai importante, ce poate fi comisa de catre parinte in acest context, se refera la modul in care abordeaza situatia fata de copil. Acestia cad in greseala de a nu ii explica celui mic motivul pentru care este dus la consiliere sau si mai grav, ii ofera o explicatie, care il va face sa se simta inferior („nu esti in stare sa…”).

De asemenea, o alta problema consta in aceea ca parintele ii solicita psihologului sa i se divulge toate informatiile dintr-o sedinta si nu accepta faptul ca este necesar si un anumit grad de confidentialitate intre copil si psiholog.

Tot din dorinta exercitarii unui control excesiv, unii parinti au tendinta de a-si face o prezenta mai puternica in cabinet. Acesta nu trebuie sa vorbeasca in prezenta celui mic ca si cum ar fi absent, intrucat, in fond, copilul trebuie sa fie in planul principal, iar parintele in cel secundar. Ulterior, parintii au rolul de a continua si sustine ceea ce psihologul a inceput in cadrul cabinetului de psihoterapie.

Centrul PsihArt pune la dispozitia celor interesati servicii de specialitate psihologica atat pentru copii, cat si pentru adulti, cu ajutorul unui personal calificat si specializat. Cu ajutorul tehnicilor si terapiilor propuse de catre expertii PsihArt, vor fi identificate problemele si cauzele ce stau la baza anumitor comportamente gresite si se vor cauta noi solutii ce implica remedierea acestora.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top