Now Reading
Am nevoie de spatiu personal

Am nevoie de spatiu personal

Revista Psychologies


Perioada facultatii este una dintre ocaziile pe care marea majoritate dintre noi le fructifica in directia obtinerii unui grad de independenta mai mare.

De cele mai multe ori, facultatea poate insemna plecarea in alt oras, unde cei mai multi alegem varianta cazarii in camine.

Atat din ratiuni materiale, cat si din dorinta de a fi aproape de cei cu care avem in comun statutul de student, caminele ofera o experienta a impartirii intimitatii.

Cum te adaptezi in „stup“

Ioana Agachi, psihoterapeut, ne spune ca „procesul de «parasire a cuibului» sau mutatul de acasa aduce cu el mult entuziasm, dar si responsabilitati, o promisiune a dezvoltarii si a maturizarii.

In functie de conditiile economico-sociale, mutatul ia diferite forme: de la a sta singur intr-un apartament, la a sta in gazda sau a imparti o camera cu alti colegi, sau, de ce nu, mutatul cu partenerul si formarea unui nou cuib. In functie de cadrul initial (familia) si de particularitatile personale, fiecare dintre noi resimte acest proces intr-un mod unic“.

Pentru multi, locuitul intr-o camera alaturi de alte trei persoane este un motiv de a lega prietenii si a imparti nimicuri cotidiene. Unele dintre cele mai frumoase prietenii sunt legate in perioada studentiei. Nu stim insa daca aceste prietenii s-au legat chiar intre persoanele care au impartit aceeasi camera…

Atunci cand acelasi spatiu apartine mai multor persoane, fiecare incearca sa isi defineasca propriul teritoriu, aducand cu sine nu doar bagajul cu haine, ci si pe cel comportamental.

In cazul in care nu ai avut frati, aceasta este una dintre ocaziile in care inveti ce inseamna sa imparti. Iar daca firea ta te face o persoana posesiva cu propriile bunuri, altii pot fi mai liberi in asumarea de drepturi pe bunurile altora.

Atat de liberi, incat uneori nu iti vor mai cere voie sa imprumute rochia ta neagra, ci o vor lua, pur si simplu. „Eu, de felul meu, nu imprumut de la altii si nu imi place sa dau cu imprumut haine sau farduri. Pur si simplu, nu ma simt bine in niciuna dintre cele doua situatii.

In timpul facultatii, locuind in camin, am avut o discutie aprinsa cu una dintre colege, care, stiind aceste amanunte despre mine, imi lua diverse lucruri cu imprumut fara sa ma anunte. Evident, am surprins-o cu trusa mea de farduri in geanta si chiar ne-am certat.

M-a deranjat foarte tare faptul ca nu a respectat rugamintea mea. Nu stiu daca a mai facut asta ulterior. Pana la urma, stiam ca anumite lucruri, cand locuiesti asa, in grup, se pot intampla“, spune Anca D., arhitect.

Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia septembrie 2012.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top