Now Reading
Balonarea: cauze și soluții

Balonarea: cauze și soluții

maria-martac

Senzația de balonare este acea senzație de prea plin pe care o ai în abdomen după ce mănânci prea mult și/sau prea repede. Poate fi cauzată de alimentele pe care le-ai mâncat (excesiv de sărat, gras sau cu mult zahăr), de băuturi (carbogazoase) sau de modul cum mănânci.

Toate pot cauza gaze, creștere în greutate, constipație sau retenție de apă.

Femeile sunt mai afectate de balonare decât bărbații. Balonarea poate fi determinată de afecțiuni cum sunt boala celiacă, boala Crohn, sindromul intestinului iritabil sau colita ulcerativă, dar în cele mai multe cazuri este determinată doar de dietă.

Legumele și fructele reduc balonarea

Acest efect se datorează fibrelor solubile și insolubile, care absorb apa din tubul digestiv și încep să se umfle. Acest proces poate calma colonul iritabil și, prin declanșarea mișcărilor intestinale regulate, poate ameliora sau preveni constipația. De asemenea, acțiunea de înmuiere a fibrelor insolubile scade presiunea din interiorul tractului intestinal și, prin urmare, poate ajuta la prevenirea diverticulozei (dezvoltarea unor pungi mici, ușor iritabile în interiorul colonului) și inflamația adesea dureroasă a acestora.

Fibre solubile sunt ca un burete care absoarbe toxinele și ne satură, iar fibrele insolubile ajută tranzitul și facilitează eliminarea scaunului. Corpul uman nu poate digera fibrele alimentare, ele trecând prin corp aproape în aceeași formă în care intră.

Ce fac fibrele:

• ajută la mișcările intestinale

• îmbunătățesc sănătatea intestinului

• scad nivelul colesterolului „rău”

• ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge

• ajută la atingerea/menținerea unei greutăți sănătoase

Cantitatea zilnică recomandată de fibre este de 25 g pentru femei și 35 g pentru bărbați.
Suplimentele cu fibre pot reduce balonarea, dar nu înlocuiesc beneficiile complexe ale
alimentelor bogate în fibre (legume, fructe, cereale).

Avocado este o sursă importantă de potasiu, care scade nivelul de sodiu și retenția de apă.

Bananele îți oferă potasiu și niște bacterii bune pentru intestin care ajută la reducerea producției de gaze în abdomen.

Țelina oferă flavonoide (fitonutrienți) care reduc inflamația din corp, inclusiv din intestin, iar fibrele ajută la tranzit.

Curcuma (turmeric) poate atenua simptomele IBS (sindromul intestinului iritabil), ameliorând disconfortul, reglând digestia și reducând balonarea.

Menta ajută la relaxarea mușchilor sistemului digestiv, împingând gazele pentru a ameliora balonarea stomacului.

Ghimbirul ajută la eliminarea sucului intestinal, facilitând digestia și golind mai repede stomacul.

Roșiile oferă licopen, un antioxidant care funcționează ca un antiinflamator în tot corpul. Roșiile sunt, de asemenea, pline de potasiu, care scade nivelul de sodiu, un potențial factor de balonare din organism.

Unele studii susțin consumul de chefir, acesta facilitând eliminarea gazele din stomac cu până la 70%. Chefirul ajută la descompunerea zahărului din lapte (lactoza), care poate duce la balonare și durere în abdomen, așa numita intoleranță la lactoză.

Citește continuarea articolului în ediția dublă iulie-august 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top