Now Reading
Daca trupul ar fi o planeta…

Daca trupul ar fi o planeta…

Revista Psychologies


Ar trebui sa fie rotund ca un strugure, suplu ca un trandafir si, evident, rezistent la stres ca un stejar.

Nu cerem oare prea mult de la corpul nostru? Iata cum il supraexploatam, cu riscul de a-i epuiza resursele.

Ar trebui sa nu ne mai comportam cu trupul nostru asa cum o facem cu planeta: convinsi ca resursele vor exista de-a pururi.

Este un concept destul de in voga printre occidentali, si el se refera la abordarea corpului drept dimensiune globala: fiziologie, energie, emotie, spiritualitate…

Ecologia corporala si relationala insista asupra felului in care corpul nostru interactioneaza cu celelalte corpuri si a modului cum isi poate gasi locul in „padurea“ umanitatii.
Pentru acest scop a fost creat wutao, un fel de „dans energetic“.

Sa vorbim despre ecologia corpului, asadar. Ne vom duce cu gandul la gimnastici si terapii blande. In lumina acestora a aparut in anii ’80 in Statele Unite curentul de body ecology, exportat mai apoi in Australia.

Bernard Andrieu, filosof axat pe tema corpului, spune ca este vorba despre „a ne simti responsabili de impactul propriilor acte asupra mediului dar si asupra interiorului nostru“.

Pentru ca, in profunzime, corpul nostru se comporta ca un ecosistem. Si el poseda o anumita cantitate de energie regenerabila, si el se inscrie in biodiversitate, si el reclama dezvoltarea inteligenta si durabila.

O analogie corp-planeta face si Anne-Marie Filliozat: corpul si mintea se influenteaza permanent. Acest fapt ne duce cu gandul la ideea ca ne putem dezvolta o energie curata, in cele doua sensuri ale termenului, sanatoasa si personala“. Ca ne putem regasi adevarata natura, pe scurt.

Sa ne exploram ecosistemul

Organismul nostru este ca o pajiste alpina in care oasele reprezinta arborii, organele sunt florile, hormonii sunt albinele, fluxul sangvin este un rau…

Ca intr-un ecosistem, fiecare element care il constituie are nevoie de celelalte pentru a supravietui. Si toate coopereaza pentru a ne mentine in buna sanatate in biotopul nostru…

Mediul nostru profesional, familial sau peisajele. Sa devenim constienti de aceasta simbioza. Cum? Prin intermediul relaxarii ghidate.

 

Citeste continuarea articolului in Psychologies, editia aprilie 2012.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top