Now Reading
Creativitatea e vitala

Creativitatea e vitala

Cred ca una din facultatile umane neglijate sistematic de scoala, de companii si chiar de noi insine este creativitatea noastra. Desi, indraznesc sa spun, este una dintre cele mai importante (vitale chiar) in viata.

Cand spun „creativitate“, nu ma gandesc doar la scrierea de poezii, nuvele, romane sau la picturi abstracte ori compozitii muzicale. Sigur, toate acestea sunt manifestari minunate ale sale, ale creativitatii, dar nu sunt totul.

Creativitate inseamna sa rezolvi o problema de matematica in alt fel, sa rezolvi o provocare la locul de munca intr-un fel original, sa inventezi un nou produs sau alt mod de a face distributie etc.

Creativitatea este vitala, da! Pentru ca in momentele cand se schimba contextul vietii noastre (contextul economic, politic sau pur si simplu ne mutam in alta tara), trebuie sa fim creativi, ca sa ne adaptam.

Evolutia speciilor este un exemplu de superba creativitate si adaptare, de solutii inventive cu care organismele fac fata mediului in schimbare sau noilor nise biologice. Atunci, de ce vorbim atat de putin despre ea?

Pur si simplu, pentru ca nu o intelegem. Abia de curand se studiaza temeinic creierul creativ si felul cum functioneaza el.

Ce este ironic, este faptul ca toti copiii sunt creativi. Adultii, dupa 12-15 ani de invatamant, nu prea mai sunt. Inseamna ca, undeva pe parcurs, creativitatea a fost inhibata.

Din nefericire, institutia care inhiba creativitatea este scoala. Sau nu o stimuleaza, o lasa sa moara. Si asta nu doar aici, in Romania.

Ken Robinson, expertul britanic in domeniul educatiei, atrage mereu atentia asupra acestui fapt, dar nu prea stie nimeni cum sa repare lucrurile…

Companiile care au succes, sunt cele care incurajeaza creativitatea angajatilor (stiti povestea celor de la Google, care au permisiunea de a lucra la un proiect propriu pe timpul si banii companiei in fiecare saptamana, si de aia este Google cea mai tare companie din lume…).

Ce mai trebuie subliniat, este si faptul ca activitatile creative sunt generatoare de bine personal, de emotii pozitive. Dau un sens vietii, ce mai!

Mihaly Csikszentmihályi, psihologul care s-a consacrat studiind acest proces, ii spune flow, adica „experienta de varf, de placere si de stimulare“, pe scurt, de fericire.

Cati dintre voi pot spune ca traiesc macar o data la cateva zile o stare de… flow? De bucurie a propriilor realizari, de challenge, de depasire a limitelor proprii, atat de recompensanta?

Ganditi-va la asta si faceti ceva sa remediati lipsa. Puteti gasi flow si cand creati o prajitura noua si cand rezolvati creativ o problema de business, care nu va lasa sa dormiti, si cand inventati jocuri cu cuvinte, alaturi de copiii vostri. Sper sa gasiti flow-ul personal in 2015.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top