Now Reading
Mitropolitul Clujului bate câmpii. Din nou, despre educația sexuală

Mitropolitul Clujului bate câmpii. Din nou, despre educația sexuală

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, a transmis duminică tradiționalul mesaj de Crăciun. Lipsa de logică și agresivitatea abundă în această cuvântare, ca să nu trăim cu impresia că prelații noștri și-ar fi rafinat discursul în ultima vreme, adaptându-l timpului și nevoilor spirituale ale omului de azi, Doamne ferește…

 

Este, în continuare, un discurs ce transmite ignoranță, culpabilizarea (gratuită) a aproapelui (a femeilor, mai ales), transmite dominanță precum și lipsa oricărei compasiuni sau înțelegeri a realității sociale, omenești, de azi.

Cel care spunea anterior că „familiile creștine trebuie să aibă trei copii, unul pentru tată, unul pentru mamă și unul pentru țară și biserică“ (de parcă acești copii sunt un fel de cotă datorată statului și altor instituții ale sale) recidivează cu alte mesaje aiurite.

 

Educația sexuală obsedează Biserica. Nu e cazul.

Cel mai stupid mesaj din discursul paralogic al prelatului Andreicuț este cel despre educația sexuală, pe care Mitropolitul o vede ca pe un Bau Bau, semnul Apocalipsei și al domniei lui Mamona. Nu e cazul.

Andrei Andreicuț condamnă educația sexuală „prematură“, care ar fi, după el, una dintre activitățile „care le mutilează sufletul și le pun în pericol sănătatea“ copiilor.

Mai zice domnia sa, arătând nu vreo iluminare, ci de-a dreptul bezna minții: „Se păcătuieşte împotriva lor (a copiilor, n.n.) şi printr-o seamă de mijloace de a-i corupe. Modalităţi perverse prin care se încearcă prematur o «educaţie» sexuală, accesul facil la site-urile erotice, influenţa prieteniilor rele, le mutilează sufletul şi le pun în pericol sănătatea.“

Serios?! Părinte, dacă dvs. credeți că oamenii înghit așa ceva, le insultați inteligența. Raționamentul dvs. e slab și nu ține nici la cea mai elementară analiză.

Păi dacă accesul copiilor e facil la site-uri erotice, nu e mai bine să le explicăm ce și cum? Expunerea la conținut sexual nu prea se mai poate controla.

Azi, mai mult ca oricând în istorie, copiii sunt expuși imaginilor și informațiilor cu sex la chioșcuri de ziare, la TV, pe internet, printre colegi, oricând, la orice oră; a încerca să le cenzurăm aceste informații la care sunt expuși vrem, nu vrem, ar însemna să îi purtăm legați la ochi toată ziua.

Și de ce să îi lăsăm să deducă singuri despre ce e vorba și astfel să greșească? Asta înseamnă după mintea dvs. să îi apărăm?! Nu, părinte, greșiți amarnic. Dimpotrivă, asta înseamnă să îi expunem unor pericole mari.

Pentru că ignoranța nu a salvat pe nimeni niciodată. Cunoașterea și înțelegerea, da.

Sunt de acord că trebuie ca această cunoaștere să fie adecvată minții lor și puterii lor de înțelegere, dar să fie corectă. Nici dvs. nu ați apărut din pântecele vreunei fecioare, nici eu și nici ei.

Drept care e cazul să nu fim ipocriți și să îi învățăm pe copii adevărul, așa cum îi învățăm că 2+2 = 4 și nu 5. E dreptul lor să fie informați corect, e dreptul lor la educație, părinte.

Dacă nu le spunem că 2+2 = 5, atunci să nu le spunem nici că iepurii, câinii și oamenii se înmulțesc prin spori, da? Mamiferele (precum și alte ființe din regnuri inferioare) se înmulțesc în urma unei interacțiuni cât se poate de fizice între individul femelă și cel mascul.

Se cheamă „înmulțire sexuată“, părinte, SEX. Și cu asta basta. Dați prea multă importanță acestui fapt.

 

Ar trebui să ascultăm ce spun psihologii

E bine să știe copiii despre ce e vorba când dau peste un site deocheat fără să-l fi căutat în prealabil (fapt inevitabil în ziua de azi), sau peste revistele lui tati, care nu a mai dat pe la biserică de când era mic.

Șocul, rușinea, trauma copiilor pot fi mai mari dacă nu știu despre ce e vorba, decât dacă știu și au înțeles ce nu e OK. Dar dvs. ați vorbit vreodată cu psihologi care consultă copii? Ca să vedeți care e de fapt realitatea?

Acei psihologi care văd în cabinet copii abuzați sexual de către cei mai mari, pentru că nu au știut ce să refuze, cum se se ferească (și apoi au dezvoltat probleme emoționale serioase)?

Fete de toate vârstele și condițiile sociale care nu știu ce e aia „consimțământ“ când vine vorba de sex? Ori cu acei psihologi care văd adolescente ce au crezut, senin, că e imposibil să rămâi gravidă de prima dată? (ei, și ce să vezi, au rămas…)

Sau ați auzit de copiii de clasa întâi care se pipăie genital în baia școlii (și mai fac și altele) pentru că așa au văzut la TV? Aceștia ar fi fost primii care să beneficieze de educație sexuală, pentru că ar afla la orele acelea că nu e bine să imite tot ce văd.

Mă îndoiesc că ați avut curiozitatea să vă informați, să vorbiți cu cine știe lucrurile astea. Soluția nu e să îi ținem în beznă, ci să le explicăm ce e bine și ce nu, la fiecare vârstă. E doar biologie, stimate părinte. Get over it.  

 

Biserica ar trebui să educe și să aducă mângâiere

Biserica ar trebui să fie un factor de educație, nu de reclamă făcută neadevărului. De mângâiere pentru credincioși, nu de culpabilizare și traumatizare repetată. Și nu de perpetuare a ignoranței de Ev Mediu timpuriu…

Este incredibil că în anul de grație 2016 cineva mai poate spune asemenea enormități, precum cele debitate de dvs. în discursul de Crăciun. Incredibil!! Vă scuză (sau nu) doar faptul că nu sunteți singurul. Mulți prelați spun aceleași prostii.

Îmi amintesc de întâlnirea de acum câțiva ani cu unul din cei mai buni medici din lumea asta, specialist în HIV-SIDA. El spunea că nu poate pricepe cum papa poate să predice împotriva folosirii prezervativului, și să pună asta într-o țară unde transmiterea HIV era la cotele cele mai înalte în lume, Africa de Sud.

Se știe că prezervativul previne transmiterea HIV, dar ce contează asta pentru un prelat obișnuit doar să repete lucruri fără a le pune în contexul vieții de azi și al provocărilor sale?  Doar pentru că acele lucruri urmăresc preceptul depășit de mult „creșteți și vă înmulțiți“?!

La fel ca dvs., părinte. Și dvs. spuneți lucruri fără a le gândi în prealabil. Repetați, vă rog, cât mai des, înainte de a adormi: „Ignoranța nu a salvat pe nimeni, cunoașterea, da“.

 

Citește și:

Românii nu vor educație sexuală. Ei vor adolescente gravide și băieți care violează.

Sfânta Parascheva de la Iași, despre fanatism și creierul uman

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top