Now Reading
Inteligența artificială și înțelepciunea

Inteligența artificială și înțelepciunea

victor-popescu
inteligența-artificială-și-înțelepciunea

Ce este înţelepciunea? Ce presupune ea în viaţa de zi cu zi? Inteligenţa artificială va deveni vreodată înţeleaptă? Răspund în continuare Christophe André, Alexandre Jollien și Matthieu Ricard, coautorii volumului „Înţelepciunea: de la Acceptare la Zen” (în curs de apariţie la Ed. Trei), carte din care oferim în avanpremieră fragmentele care urmează.

Cum s-a născut „abecedarul înțelepciunii”?

Autorii: Cele două cărți anterioare ale noastre, Libertatea interioară și Trei prieteni, în căutarea înțelepciunii, însumează aproape o mie de pagini, în care am încercat să găsim câteva răspunsuri la întrebările pe care ni le punem în privința cursului existenței noastre: ce obiective merită să ne propunem în viață? Cum să ne ușurăm starea de rău? Cum să ne eliberăm de limitele noastre? Putem fi cu adevărat fericiți? Cum să-i ajutăm pe ceilalți? Scopul noului volum, conceput ca un „abecedar” al înțelepciunii, este de a extrage esența discuțiilor noastre și de a v-o prezenta sub forma unor texte concise și accesibile, așezate în ordinea alfabetică a termenilor. Această carte este alcătuită, așadar, din extrase revăzute și modificate din lucrările noastre anterioare, dar și din elemente noi, pe care nu le-am mai abordat și care ni s-au părut utile. Am ales astfel să vorbim despre: biofilie (sau dragoste de viață), eșec, echilibru emoțional, uimire, Isus și Buddha, femei înțelepte, ideal, recădere, succes, îmbătrânire etc. De asemenea am încercat să definim, sau măcar să vorbim despre înțelepciune, într-o manieră nouă, inedită. Și o ultimă precizare: niciunul dintre noi trei nu pretinde că este înțelept, firește. Fiecare dintre noi se străduiește însă, din răsputeri, să devină!

Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top