Now Reading
Ierbarul frumusetii

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Ierbarul frumusetii

Ilumineaza, hidrateaza, tonifiaza. Stiu sa faca de toate… De la ovaz la passiflora, de la scaiete la panseluta salbatica – iata o lectie de cosmetica vegetala. Si un ierbar simpatic, de rasfoit indiferent de anotimp.

 

GALBENELE

Aceasta planta erbacee, de 30-50 de centimetri inaltime, creste in regiunile mediteraneene. Florile sale de culoare portocalie contin calendulina, substanta antiinflamatoare, antiedematoasa, care calmeaza arsurile solare si pe cele usoare, din alte surse.

Beneficii: este folosita in multe feluri, sub forma de crema, pomada, gel. Se foloseste pentru piele matura si pentru cea a bebelusilor, deopotriva. Puterea sa hidratanta face minuni pentru pielea si parul uscate.

 

VITA-DE-VIE

Din acest arbust catarator, se foloseste in cosmetologie frunza si fructele de strugure, fie ele galbui, rosii sau negre.

Beneficii: folosim frunzele de vita-de-vie pentru taninurile lor, protectoare pentru tesuturile conjunctive si pentru vasele de sange periferice. Din samburi se extrage un ulei bogat in acizi grasi esentiali si in vitamina E, protector excelent al vaselor de sange din piele. Putem utiliza, de asemenea, extractele din sambure de strugure, pentru ca ele intra in compozitia numeroaselor creme destinate pielii sensibile si parului fragil.

 

ALOE VERA

Planta originara din America de Nord, are frunzele triunghiulare si florile rosii sau portocalii. Este cunoscuta din Grecia Antica. Extrasele din frunzele de aloe se transforma in geluri si au proprietati hidratante, protectoare, cicatrizante si calmante.

 

MUSETEL

Numai florile se folosesc din aceasta planta delicata. Ea creste pana la atitudinea de 1.600 m si se recolteaza de cat mai sus posibil, pentru a pastra calitatile florilor. Florile contin un ulei esential bogat in compusi organici ai naftalinei, flavonoide cu virtuti calmante, compusi antiradicali liberi si protectori ai tesutului conjunctiv si ai vaselor de sange periferice.

 

MACADAMIA

Originar din Australia si cultivat de mult timp in Hawaii, acest nuc din Qeensland este in mod natural verde. Face fructe bogate in acizi grasi, nucile de macadamia, a caror compozitie e foarte asemanatoare cu a sebumului uman. Ceea ce face din macadamia un excelent antioxidant.

Beneficii: uleiul obtinut prin presarea nucilor este recomandat pentru pielea sensibila, fie ca e vorba de bebelusi sau de persoane varstnice.

 

GINKO BILOBA

Originar din Asia, mai precis din Japonia, acest arbore face parte din farmacopeea chineza de circa 5.000 de ani.

Beneficii: virtutile sale antiradicali liberi si venotonice, de-a dreptul exceptionale, fac din aceasta planta un element esential in cremele antiinflamatoare si gelurile pentru „picioare grele“ sau cu probleme venoase.

 

OVAZ

Aceasta cereala are virtuti nutritive si energetice importante.

Beneficii: in cosmetica, este folosit pentru puterea sa hidratanta si emolienta, in produse destinate pielii uscate si sensibile. Cataplasme sau bai calde cu ovaz sunt bune pentru crizele de psoriazis, urticarii si eczeme.

 

PANSELUTA SALBATICA (sau Violeta de campie)

Aceasta floare frumoasa cu petale galbene sau violet infloreste in luna aprilie.

Beneficii: din flori se face un suc proaspat, cu proprietati emoliente si calmante. Se utilizeaza in lotiuni si sampoane pentru calmarea si cicatrizarea pielii si a scalpului sensibil.

 

CIULIN

Gasim aceasta planta incepand din Europa si Siberia, pana in Asia Occidentala, Himalaya, America de Sud, America de Nord. In Japonia, face parte din ingredientele folosite in bucatarie.

Beneficii: uleiul extras din radacina este folosit pentru combaterea excesului de sebum, responsabil de aparitia acneei, precum si in alifii pentru combaterea caderii parului.

 

JOJOBA

Acest arbust creste in zonele semiaride din California, Mexic si Brazilia, precum si in Africa de Sud, Niger, Madagascar. Din anii ’70, proprietatile remarcabile ale uleiului de jojoba ii pasioneaza pe cercetatorii: nu rancezeste, e stabil la oxidare, la caldura, la raze UV si contine antioxidanti naturali.

Beneficii: compus preferat in creme de corp pentru piele uscata, masti capilare pentru par deteriorat, dar si pentru creme hranitoare, antirid, pentru ten.

 

ARBORE DE KARITÉ

Acest arbore salbatic, de 15-20 de metri inaltime, creste in Africa de Vest. Fructele sale contin nuci ovale, care se culeg, se usuca, se rad, se zdrobesc si se preseaza, pentru a se obtine untul de karité, un produs de o frumoasa culoare sidefie.

Beneficii: untul de karité intra in compozitia a numeroase creme, lotiuni, balsamuri. Textura sa foarte delicata penetreaza dermul repede, hidrateaza, protejeaza de agresiunile exterioare si de razele UV, calmeaza iritatiile, arsurile si uscaciunea pielii.

 

CEAI VERDE

Daca bautura obtinuta din frunzele sale este cunoscuta de toti, uleiul extras din seminte nu e atat de faimos. Dar acesta are proprietati antioxidante reale si cercetatorii ii descopera noi virtuti protectoare pentru vasele sangvine si piele.

Beneficii: este venotonic; uleiul de ceai este integrat in formule de creme destinate slabirii, precum si celor antiroseata.

 

PASSIFLORA

Tija tulpinii acestei plante originare din sudul SUA este o binecuvantare pentru medicina. Are flori albe cu filamente purpurii sau roz si fructe care seamana cu merele. Are faima mare, si pe buna dreptate, pentru puterile sale relaxante; se foloseste sub forma de ceaiuri sau de extras (pastile). Are efect calmant, somnifer.

Beneficii: in cosmetica intra in compo-zitia produselor destinate pielii iritate.

 

TEI

De mai bine de trei secole, acest arbore orneaza parcurile si alte locuri publice. Creste spontan in bazinul mediteranean. Este apreciat pentru proprietatile sale calmante si antipruriginoase. Florile sunt sedative, in infuzie.

Beneficii: virtutile sale linistitoare il fac perfect pentru includerea in cremele destinate pielii sensibile. Este folosit, de asemenea, in sampoane si balsamuri capilare pentru copii.

 

COADA-SORICELULUI

Trateaza excelent infectiile, inflamatiile si leziunile pielii. Are valori dezinfectante, cicatrizante si antiinflamatoare. Cel mai bine se pastreaza si se utilizeaza in preparate pe baza de alcool. Coada-soricelului este excelenta in tratamentul acneei. Adesea, acneea este declansata de probleme digestive si de metabolizarea alimentelor moderne sau de sensibilitatea la infectii a pielii, dar si de problemele hormonale.

 

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top