Now Reading
Primul ajutor în caz de traumatisme ușoare ale oaselor și articulațiilor

Primul ajutor în caz de traumatisme ușoare ale oaselor și articulațiilor

Este bine să nu trecem cu vederea anumite accidentări, oricât de minore par. Netratate, acestea pot degenera în probleme serioase. Medicul Tarek Nazer ne spune ce avem de făcut în caz de traumatisme ușoare ale oaselor și articulațiilor.

Citește și:

Sugestii pentru oase sanatoase

Senzatie de picioare grele? Sfaturi pentru o stare de bine!

 

Ce avem de făcut în caz de luxație

Luxația reprezintă întinderea sau ruperea ligamentelor, asociată cu deplasarea capetelor osoase afară din cavitatea articulară.

Primul lucru pe care îl avem de făcut este să verificăm dacă există vreo deformare a membrelor sau sângerare.

Este recomandat să apelăm întotdeauna la un echipaj medical specializat, dar până la sosirea acestuia, trebuie să încercăm să imobilizăm articulația cu grijă, cu o fașă sau atelă improvizată, evitând contactul cu membrul rănit sau mișcarea bruscă a acestuia.

În același timp, este important să vă asigurați că circulația periferică este prezentă.

Persoana rănită trebuie transportată la un spital cu secție de ortopedie, pentru reducerea luxației și o evaluarea completă.

Este important să nu încercați să rezolvați singuri luxația, pentru că puteți provoca mai multe complicații.

 

Cum tratăm vânătăile

Echimoza sau vânătaia reprezintă o sângerare subcutanată apărută ca urmare a lezării unui vas de sânge, cel mai adesea fiind consecința unui traumatism.

În urma unei lovituri, va apărea durerea și o pată colorată roșu-violaceu. Evoluția acesteia este între 7-12 zile prin schimbarea treptată a culorii datorită metabolizării hemoglobinei.

Tratamentul echimozelor nu este unul specific, dar sunt recomandate câteva măsuri pentru a reduce disconfortul cauzat de acestea.

Astfel, se recomandă să se aplice comprese locale reci timp de 10-15 minute în primele 48 de ore, iar în zilele următoare se va continua cu aplicații calde.

Pentru diminuarea durerilor, evantual se poate administra un antialgic.

 

Oasele dureroase reprezintă un semnal de alarmă

După un traumatism, așa cum apar echimoze la nivelul țesutului, poate apărea și un edem osos, ce dă o senzație de disconfort și durere, mai ales în timpul mișcărilor.

Acest edem variază în severitate în funcție de cât de mare a fost traumatismul.

Categoric acest lucru se ia în considerare atunci când osul nu a suferit un traumatism atât de mare încât să se producă o fractură.

În cazul fracturilor, mișcarea fragmentelor osoase provoacă dureri foarte mari.

În momentul în care durerea și edemul persistă o perioadă lungă de timp, nu cedează în repaus sau la administrarea de medicatie antiinflamatoare, este recomandat să vă prezentați la un consult de specialitate pentru a stabili care este diagnosticul cu exactitate, a demara investigațiile necesare și a decide tratamentul corect.

 

Vizita la medic nu este opțională

Pentru traumatismele de la nivelul capului, coloanei vertebrale și bazinului, este absolut necesar să ne prezentăm la un medic.

Astfel de accidentări pot fi suficient de grave încât să producă decesul dacă nu sunt  tratate corespunzator, începând de la primul ajutor.

Traumatismele de la nivelul membrelor sunt mai periculoase atunci când sunt asociate cu fracturi deschise ce necesită tratament de urgență în primele 6 ore de la accidentare, pentru a reduce riscul de infecții majoare sau chiar posibilitatea pierderii membrului afectat.

 

De Dr. Tarek Nazer

Doctor Ortoped cu experienta 5 ani in Marea Britanie, specialist în chirurgia artroscopică minim invazivă

www.consultatieortopedie.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top