Now Reading
Rasul ca medicament

Rasul ca medicament

Revista Psychologies

Cercetarile recente privind rasul indica tot mai multe efecte benefice ale acestuia asupra sanatatii si starii de spirit. Rasul ne poate ajuta, fie ca e vorba de o boala, de stresul din viata personala sau profesionala, si poate fi resursa pentru adaptarea la dinamica vietii.

 

Medicii ne spun ca rasul reduce nivelul hormonilor de stres (cortizol, adrenalina, dopamina) si creste nivelul hormonilor benefici sanatatii (endorfinele).

Asadar, rasul stimuleaza productia de anticorpi si creste eficienta celulelor sistemului imunitar, iar un sistem imunitar mai puternic aduce dupa sine mai putine efecte nocive ale stresului asupra organismului uman.

Psihologic vorbind, umorul este un mecanism de aparare al eului. Prin ras eliminam in mod natural energiile negative din organism, iar efectele benefice se resimt imediat, fara a avea nevoie de o analiza profunda, motiv pentru care apelam adesea in mod inconstient la umor si folosim rasul ca pe o modalitate de a depasi situatii neplacute.

Reactia noastra la evenimente este influentata direct de perceptia fiecaruia dintre noi, percepem amenintare sau oportunitate. Rasul este un comportament normal la o petrecere si este anormal la o inmormantare.

Am observat in acelasi timp ca rasul ne distrage atentia de la starile de furie, vinovatie, stres si de la emotiile negative, lasand mintea si corpul invaluite de emotii pozitive.

De asemenea, chiar intr-un context in care acest comportament, rasul, poate fi catalogat anormal de catre martorii la eveniment, poate fi o forma de adaptare la noua realitate, iar comportamentul sa fie urmare a unui mecanism de aparare inconstient.

Este posibil ca din afara situatiei, martorii sa atribuie persoanei in cauza o eticheta de tipul: aroganta, impertinenta etc.

In anumite situatii neplacute sau sensibile, prin ras oamenii cauta inconstient sa compenseze pierderile, iar rasul ca si mecanism de aparare poate fi interpretat diferit de catre ceilalti, si poate uneori chiar sa le dauneze prin judecata majoritatii care este martora la acest comportament nepotrivit situatiei, in perceptia majoritatii.

Intrucat suntem guvernati de principiul placerii, in situatii nefericite, pentru a le depasi, oamenii apeleaza la amintiri fericite.

Mecanismul este simplu: zambetul creeaza un efect de halou declansand in minte mai multe amintiri fericite, care imbunatatesc starea de spirit, aducand speranta de mai bine, optimism si motivatie pentru a integra noua realitate.

In plan psihosocial, am simtit cu totii cum rasul este contagios. Rasul poate trata si mediul social, diminuand nivelul de stres si imbunatatind astfel calitatea interactiunilor dintre oameni.

De asemenea, rasul ne face sa aratam mai bine. Instructorii sportivi ne spun ca rasul solicita diafragma, contractand abdomenul, pune in miscare umerii, lasand muschii mult mai relaxati dupa aceea.

Tot ei ne spun ca a rade de 100 de ori echivaleaza cu 10 minute pe stepper sau 15 minute pe o bicicleta!

 

De psihoterapeut Angelica Naghen, angelicanaghen.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top