Now Reading
Sanatatea si mersul pe tocuri

Sanatatea si mersul pe tocuri

Revista Psychologies

„Da-i unei fete pantofii potriviti si va putea cuceri lumea“, spunea Marilyn Monroe. Da, atunci cand purtam tocuri, ne simtim mai frumoase si mai increzatoare. Dar care este pretul platit de sanatate? Cum ar trebui sa ne alegem tocurile si cat de des sa le purtam? Raspunsuri de la dr. Tarek Nazer, medic ortoped.

 

Statistica

Studiile arata ca 74% dintre femeile cu varste cuprinse intre 16 si 45 de ani poarta tocuri in mod obisnuit, 20% poarta tocuri ocazional si 6% nu poarta tocuri deloc.

Corpul incearca sa compenseze echilibrul, adapteaza coloana si articulatiile la o pozitie corespunzatoare, dar iata ce ecou are asta in organism.

 

Picioarele

In mod normal, picioarele au rolul de arc amortizor al corpului, unde se distribuie greutatea. Cu cat tocul este mai inalt, cu atat impactul este mai grav.

Un toc de 10 cm creste presiunea pe partea anterioara a piciorului, la nivelul degetelor, cu aproximativ 30-40% fata de normal, ceea ce favorizeaza aparitia de unghii incarnate, bataturi, dureri si alte afectiuni in zona respectiva.

 

Gleznele

Tocurile forteaza gleznele! Cand o femeie poarta tocuri, gleznele sunt puse in hiperextensie, ceea ce restrictioneaza circulatia naturala a sangelui si scurteaza tendoanele, mai ales tendonul lui Ahile, iar, in timp, duce la scaderea fortei musculare.

 

Genunchii

Genunchiul este considerat al doilea amortizor al membrului inferior, fiind cea mai mare articulatie a corpului.

Purtarea de tocuri pune un stres pe zonele anterioare ale genunchiului si favorizeaza aparitia gonartrozei, prin supraincarcarea zonelor portante anterioare ale articulatiei.

 

Soldurile

Pentru a avea echilibru pe tocuri, soldurile sunt impinse in fata, fesele – in spate si pieptul – in fata, ceea ce suprasolicita muschii soldului, favorizand aparitia coxartrozei.

 

Coloana

In cazul purtarii tocurilor in mod obisnuit si pentru perioade lungi, pozitia de compensare a coloanei duce treptat la dureri cronice, accentuarea scoliozei si la aparitia herniilor de disc.

 

Starea de bine

Aratand mai elegant, tocurile inalte ofera doamnelor o mai mare incredere in sine, insa unele studii au demonstrat scaderea concentrarii in timpul unei activitati tocmai din cauza faptului ca, in mod involuntar, femeile fac eforturi pentru a-si mentine echilibrul si a preveni cazaturile.

Tocurile exagerat de inalte au un impact direct si asupra bunei functionari a creierului: prin contractia vaselor de sange se reduce fluxul sanguin normal si apar durerile de cap.

Miscarea limitata a muschilor gambei in timpul mersului reduce circulatia sangelui, favorizand aparitia varicelor si a trombozelor venoase.

 

Tocul ideal

Nu iti putem spune sa nu porti tocuri, dar putem sa te ajutam sa alegi tocurile potrivite, care nu iti afecteaza sanatatea.

Recomandat este tocul de 3-5 cm, insa un toc mai mare de 10 cm trebuie evitat intotdeauna, deoarece piciorul este pus in pozitie de hiperextensie, ceea ce afecteaza grav articulatiile.

 

In picioarele goale

Evident ca mersul cu incaltaminte fara toc este recomandat, intrucat atunci corpul are pozitia anatomica naturala si nu se suprasolicita articulatiile.

Este bine din cand in cand sa mergem cu picioarele goale pe pamant, deoarece ajuta la eliberarea energiei negative, la reglarea ritmului cardiac si reduce nivelul stresului.

 

Daca avem probleme cu coloana…

… incaltamintea potrivita este una fara toc, confortabila, nu stramta, si facuta dintr-un material de calitate, ceea ce ajuta coloana sa adopte pozitia naturala in timpul mersului.

 

Pentru femeile insarcinate?

Pentru acestea, incaltamintea potrivita este larga si fara toc sau cu un toc de maxim 2 cm.

Un toc mare face ca uterul sa-si schimbe pozitia, sa creasca riscul cazaturilor, din cauza lipsei de echilibru, pune in pericol evolutia sarcinii; este un lucru bine stiut ca tocurile inalte favorizeaza aparitia durerilor de spate si a luxatiilor.

 

Stiletto love

Pantofii stramti arata bine, dar ei comprima circulatia sanguina, contribuie la agravarea monturilor, la deformarea degetelor, precum si la aparitia bataturilor la degete si pe talpa.

Adori pantofii stiletto (cu toc foarte inalt, ascutiti in fata)? Si noi, dar oricum nu ne plimbam in tot orasul incaltate cu ei, asa ca ii pastram pentru momente speciale.

 

Incaltamintea foarte larga

Incaltamintea este ca si haina: nu e bine sa fie nici prea stramta, nici cu doua masuri peste, intotdeauna sa fie confortabila, dar nu larga, fiindca o incaltaminte larga favorizeaza cazaturile si solicita muschii gambei, pentru a putea sa ne pastram pantofii in picioare.

 

Calapodul

Calapodul este important. El se foloseste pentru a da forma pantofului si orice greseala mica va afecta zonele de frecare si va duce la leziuni si bataturi la nivelul pielii.

Talpile moi sunt recomandate pentru a oferi confort si a proteja zonele de sprijin ale piciorului de aparitia de bataturi si calusuri, insa, in unele cazuri, este recomandata talpa mai dura: de exemplu, la femeile cu picior plat.

In general, forma pantofului nu modifica forma piciorului, insa ea poate agrava monturile, degetele in ciocan, degetele in gheara sau alte deformari ale degetelor si picioarelor.

 

Alternarea pantofilor

Este bine sa alternam tocurile cu pantofii sport, de exemplu, dar aceasta alternare trebuie sa fie echilibrata, in asa fel incat sa purtam mai mult incaltaminte fara toc decat pe cea cu toc.

Muschii gambei se scurteaza, din cauza pozitiei de hiperextensie a gleznelor si ofera rigiditate tendoanelor.

Femeile care poarta des incaltaminte cu toc, in care glezna sta la 90 de grade si muschii sunt in tensiune, din cauza scurtarii lor, vor avea dificultati in a purta pantofi sport.

 

Monturile

Nu se cunosc exact cauzele aparitiei monturilor, dar exista factori favorizanti, ereditari si mecanici, precum: obezitatea, diabetul zaharat, reumatismul articular, istoricul familial de monturi si piciorul plat.

Studiile au aratat ca incaltamintea stramta si cu toc nu este un factor declansator al monturilor, insa, cu siguranta, ajuta la agravarea si accentuarea dezvoltarii lor.

Purtarea de orteze si exercitiile speciale sunt remedii bune pentru a incetini procesul de dezvoltare a monturilor in stadiile incipiente, iar tratamentul chirurgical se aplica numai in cazul stadiilor avansate, insotite de dureri si disconfort.

 

Adolescenta

In perioada de crestere si a adolescentei, trebuie evitata cat se poate purtarea tocurilor. Ele suprasolicita articulatiile si coloana tinerelor, ceea ce poate duce la deformarea articulatiilor si la accentuarea scoliozei sau cifozei la nivelul coloanei, la scurtarea muschilor si a tendoanelor la nivelul gambei.

 

Ce e de facut?

Evita incaltamintea cu toc pe perioade lungi, in timpul zilei.

Nu purta tocuri in zilele cand ai mult de mers sau cand trebuie sa stai mult in picioare.

Exercitiile de tip streching ajuta muschii sa-si capete raza naturala de miscare si tonusul.

In timpul zilei poarta tocuri de maxim 5 cm.

Lasa permanent in masina o pereche de incaltaminte fara toc si foloseste-o ori de cate ori este nevoie.

Evita tocurile ascutite.

 

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped

Vicepresedinte Asociatia Sanatate la Nivel European

www.consultatieortopedie.ro

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top