Citești
Beneficiile solitudinii

Beneficiile solitudinii

Dana Burghel
beneficiile-solitudinii

Există o diferență între solitudine/ singurătate și însingurare. Solitudinea este o alegere conștientă care ne oferă libertate și spațiu față de solicitările și întreruperile create de alții. A petrece timp singuri este, de fapt, o binecuvântare, și nu ceva de care să fugim. Nu înseamnă că suntem antisociali, deprimați sau fără chef, ci că ne onorăm ființa, petrecând mai mult timp cu noi înșine. Există numeroase avantaje în a petrece timp singuri în mod regulat. Rețelele sociale au făcut mai dificilă petrecerea timpului singuri: chiar și atunci când suntem singuri, simțim nevoia, câteodată, să ne mai verificăm cu restul lumii. Un lucru este sigur: dacă vrem să petrecem mai mult timp singuri, numai noi putem face acest lucru! Așadar, să ne facem ceva timp în fiecare zi și să ne bucurăm de o perioadă de solitudine.

Dacă vi se pare greu, poate aceste beneficii vă vor convinge:

  1. A fi singur oferă spațiul necesar pentru a gândi profund. După o zi plină, este necesar să luăm o pauză pentru a oferi creierului șansa de a-și limpezi gândurile. Să ‘facem lucruri’ este important, dar și timpul petrecut în solitudine este important. Poate chiar mai important câteodată, pentru că avem șansa de a fi mai creativi atunci când suntem singuri.
  2. Învățăm să fim mai autonomi. Poate suna ciudat pentru un adult, pentru că noi ne considerăm independenți și autonomi, însă sunt destule cazurile când nu suntem nici într-un fel, nici în celălalt! Gândiți-vă numai un pic la această ultimă propoziție și analizați-o fiecare, pentru sine… Pe de altă parte, când suntem singuri, nu mai este nimeni altcineva care să ne ofere suport. Trebuie să rezolvăm singuri provocările și să ne distrăm tot singuri. De asemenea, este necesar să luăm decizii singuri. Acest lucru poate fi dificil dacă suntem obișnuiți să ne bazăm pe ceilalți, dar cu timpul, cu antrenament în solitudine, devine mai ușor.
  3. Pentru cei care sunt introvertiți, perioada de solitudine este necesară ca propriul timp pentru pace și fericire. Introvertiţii își reîncarcă bateriile petrecând timp singuri. Singurătatea este o adevărată plăcere pentru un introvertit, însă… cu măsură!
  4. A fi singur este un moment excelent pentru odihnă. Mintea și corpul au o oportunitate mai bună de odihnă atunci când suntem departe de alte persoane. Putem fi noi înșine 100%, să ne limpezim mintea și sufletul și să ne recâștigăm energia.
  5. Timpul petrecut singuri reprezintă un motiv semnificativ pentru o bună sănătate mintală. Există studii ce au arătat că adolescenții și adulții care petrec o cantitate moderată de timp singuri se bucură de o sănătate mintală mai bună decât cei care petrec semnificativ mai mult sau mai puțin timp singuri.
  6. Când suntem singuri, avem controlul. Ne putem petrece timpul exact așa cum alegem noi. Putem mânca ceea ce dorim, putem face cumpărături acolo unde dorim sau putem viziona filmul pe care noi îl alegem. Da, poate suna egoist, dar fiecare dintre noi mai are nevoie, din când în când, și de astfel de momente. Şi… nu există compromisuri când suntem singuri.
  7. Putem face mai mult, dacă ne dorim asta. Oamenii dimprejurul nostru sunt o altă formă de distragere a atenției. Ne vom confrunta cu mai puține solicitări și întreruperi în acest timp.
  8. Aflăm mai multe despre noi înșine. Dacă petrecem timp singuri, avem mai multe oportunități de a ne examina gândurile și emoțiile. Putem acorda mai multă atenție la ceea ce ne dorim sau avem nevoie. Putem deveni astfel un membru al familiei, un prieten sau un angajat mai bun atunci când ne înțelegem mai bine pe noi înșine.
  9. Solitudinea oferă claritate. Viața și ceilalți oameni ne pot distorsiona viziunea asupra lumii. Devenim mai liberi de influența altora când suntem singuri. Viața modernă tinde să ne ofere, aproape continuu, o perspectivă externă. A fi singur ne oferă șansa de a ne recentra, de a intra în interiorul nostru și de a privi viața dintr-o perspectivă mai personală.

Așadar, petrecerea regulată a timpului singur este bună pentru mintea, sufletul și corpul nostru.

Așa cum am menționat mai sus, studiile au arătat că a petrece o perioadă moderată de timp singuri ne face bine. Dacă ne este greu să găsim timp de petrecut în solitudine, este necesar să găsim modalități de a fura câteva minute pentru noi înșine, în fiecare zi. Putem lua în considerare să ne trezim mai devreme, să luăm prânzul singuri sau să ne plimbăm singuri. Așa cum ne programăm tot timpul alte activități pe agenda noastră, este necesar să programăm timp în fiecare zi pe care să-l petrecem singuri. Cu siguranță, ne vom simți mai bine și vom fi mai productivi. Pentru că vom fi mai… noi înșine!

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Vezi comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top