Now Reading
6 sfaturi realiste pentru întreținerea sănătății mintale

6 sfaturi realiste pentru întreținerea sănătății mintale

Revista Psychologies
6 sfaturi-realiste-intretinere-sanatate-mintala-jpg.webp

Neglijarea sănătății mintale poate duce la stări neplăcute, ce se intensifică de la o zi la alta. În rândurile următoare îți prezentăm 6 sfaturi realiste prin care poți avea grijă de mintea ta.

1. Păstrează contactul cu oamenii dragi

Relațiile cu oamenii dragi sunt extrem de importante în ceea ce privește sănătatea ta mintală, de aceea trebuie să-ți faci mereu timp pentru dialog.

Prin urmare, păstrează o legătură puternică cu familia și cei mai buni prieteni. Chiar dacă nu reușești să vă vedeți în persoană, vorbește constant cu ei prin intermediul aplicațiilor de socializare. De asemenea, nu uita de faptul că și ei au nevoie să fie ascultați.

2. Terapie prin râs cu ajutorul animalelor de companie

În cazul în care ai un animal de companie, sunt multe momente amuzante care pot apărea în decursul unei zile. Fie că este un câine sau o pisică, un animal de companie te va ajuta negreșit să reușești să zâmbești.

În plus, este dovedit deja faptul că animalul de companie te destresează prin activitatea fizică pe care va trebui să o depui; în special în cazul câinilor, reduce anxietatea acumulată și oferă o mai bună încredere de sine.

Cum și el face parte din familia ta, asigură-te că starea de sănătate este una bună. De exemplu, apelează la un centru de imagistica veterinara pentru un diagnostic corect.

3. Acceptă-ți emoțiile și stările sufletești mai puțin bune

Lasă emoțiile mai puțin plăcute să te cuprindă, respectiv nu încerca să le reprimi în niciun fel. Prin urmare, nu nega faptul că ești temătoare, tristă sau dezamăgită. Este în regulă să te simți așa.

În primul rând, gestionează-ți stările sufletești mai puțin bune prin exerciții simple de respirație. În al doilea rând, cu siguranță ai o pasiune prin care îți poți recăpăta energia și optimismul. Mai mult, adu-ţi aminte sintagma că „după fiecare ploaie, iese soarele”.

4. Ai grijă de alimentație și de calitatea somnului

Ceea ce mănânci contribuie mai mult decât crezi la starea ta de bine. Sfatul este să adopți o dietă echilibrată, cu proteine, dar și multe legume și fructe. Chiar dacă vor mai exista mici excepții și plăceri „nevinovate”, în timp vei putea constata faptul că o alimentație echilibrată te ajută în menținerea sănătății psihice. Bea apă și ceaiuri, respectiv consumă cafea în cantități moderate și, de preferat, fără zahăr sau cu îndulcitori precum mierea. Consumul de alcool este de evitat, cu atât mai mult dacă vorbim de zile mai puțin bune din punct de vedere emoțional.

În ceea ce privește somnul, fă-ți o rutină pe care să o urmezi în fiecare seară. Ai în vedere să eviți orele târzii de culcare, respectiv obiceiul de a sta timp îndelungat pe telefon. Mai indicat ar fi să faci un duș relaxant și să citești câteva pagini dintr-o carte sau să asculți muzică de meditație.

5. Controlează impactul negativ al rețelelor sociale

Observi pe rețelele de socializare că unele persoanele au o viață „perfectă”? Realitatea este că nimeni nu are o astfel de viață, lipsită de griji sau probleme. În viața fiecărei persoane pe care o admiri sau o urmărești există sacrificii.

Nu invidia acele persoane, ci mai sănătos pentru mintea ta este să apreciezi ceea ce reușești tu să faci. Altfel spus, fii mai recunoscătoare pentru lucrurile pe care deja le ai și construiește-ți un plan de acțiune dacă vrei să-ți atingi anumite obiective.

6. Cere ajutor la timpul potrivit

Nu sta prea mult timp învăluită de gânduri și emoții negative. Soluția de a cere ajutorul cuiva se poate dovedi a fi cea mai inspirată alegere în momentele în care ești obosită, copleșită, respectiv treci printr-o perioadă mai dificilă.

Nu uita că până și supereroii trec prin momente dificile, așadar, dacă discuțiile cu familia sau prietenii apropiați nu funcționează în totalitate, respectiv nu te simți bine să discuți cu ei, caută un psiholog care te va ajuta să depășești mai ușor situația în care te regăsești.

În concluzie, există remedii și soluții pe care să le pui în practică atunci când ai nevoie. Tu cum te simți azi?

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top