Now Reading
Amintirile parfumate ale Crăciunului

Amintirile parfumate ale Crăciunului

Revista Psychologies
amintirile-parfumate-ale-crăciunului

Mirosul de tei care ne amintește de strada copilăriei, mireasma de mentă cu care asociem serile la bunici, parfumul alifiei chinezești care ne amintește de leacurile bunicii pentru durerea de cap, aromele mâncării de pe aragaz care ne întoarce în bucătăria mamei, un parfum puternic care ne amintește de un prieten drag, mirosul de trandafiri cu care asociem ziua nunții.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au realizat numeroase studii care arată cum conexiunile din creier pot contribui la explicarea modului în care mirosurile reușesc să provoace amintiri atât de puternice. De exemplu, Dr. Rachel Herz, profesoară la catedra de psihiatrie a Universității Brown din Statele Unite ale Americii care și-a dedicat mare parte din carieră studiului efectelor psihologice ale mirosurilor, explică faptul că mirosurile ne pot ajuta să retrăim amintiri pe care altfel nu am avea posibilitatea să le accesăm. Atunci când o persoană simte un miros legat de un eveniment, trăire sau persoană, creierul va retrăi întâi emoțiile și, la scurt timp, detaliile acelei amintiri vor deveni din ce în ce mai clare.

De ce mirosurile declanșează amintiri?

Un studiu, publicat în Harvard Business Review explică cum hipocampul care are o legătură mai puternică cu sistemul olfactiv și, astfel, mirosurile provoacă un răspuns emoțional atât de puternic la oameni. Neurologii explică, pentru Live Science cum mirosurile sunt compuși chimici receptați de către bulbii olfactivi, informațiile fiind trimise mai departe către hipocamp, regiunea din creier unde are loc formarea amintirilor.

Cum miros amintirile de Crăciun?

Într-o campanie recentă, derulată de Niavis.ro, unul dintre cei mai importanți producători de alimente și super alimente ecologice, sub îndemnul #vorbimlimbanaturii, urmăritorii sunt invitați să povestească ce parfum le amintește de perioada sărbătorilor de iarnă. Ce provocare frumoasă, dar plină de nostalgie, nu?

În primul rând Crăciunul miroase a scorțișoară, nu? Scorțișoară peste mere coapte. În vinul fiert. În amestecul pentru turta dulce a lui Moș Crăciun.

Sau, miros a portocală?

A lemne care trosnesc în foc.

A ghimbir amestecat cu zahăr și cuișoare, a vanilie, a dulce.

Și, desigur, amintirile de Crăciun au miros de brad, de dor, de bine și de familie.

Pentru voi cum miros sărbătorile de iarnă?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top