Now Reading
Poftă de viaţă sau poftă de mâncare?

Poftă de viaţă sau poftă de mâncare?

Alina Selezeanu

Care a fost sursa ta de bucurie azi? În ce activitate ai găsit împlinire?
Cum ţi-ai satisfăcut astăzi pofta de viaţă?

Poate ai o pasiune, dar nu găsești niciodată timp să te ocupi de ea. Poate îţi plac activităţile creative pentru că îţi permit să dai frâu liber imaginaţiei. Sau poate adori să ieși la o plimbare lungă, deoarece asta te relaxează și îţi încarcă bateriile. Poate găsești plăcere în lectura unei cărţi bune sau într-o discuţie relaxantă la o cafea cu o prietenă dragă. Sau poate pasiunea ta este grădinăritul pentru că îţi oferă libertate și conectare cu natura.
Poate pur și simplu îţi place să râzi în hohote, dar n-ai mai văzut o comedie pentru că ai avut mereu senzaţia că există ceva mai „important” de făcut.

Cum ţi-ai hrănit sufletul azi?

Adesea, folosim mâncarea pentru a compensa lipsa de bucurie din viaţa noastră. Ne este greu să rezistăm tentaţiilor, cum ar fi prăjiturile, mesele festive sau pizza. Chiar dacă faci eforturi să-ţi menţii supleţea și faci tot posibilul să nu te gândești constant la mâncare sau să eviţi fast-food-ul, există momente în care simţi că trebuie să te răsfeţi cu ceva bun. Și, chiar dacă știi că nu e cea mai fericită opţiune, este dificil să rezisti, ceea ce te frustrează.
În centrul acestei provocări se află subiectul dopaminei. Dopamina este atât un neurotransmiţător, cât și un hormon produs de corpul tău când simţi plăcerea. Este adesea denumit „hormonul plăcerii”.

Creierul tău caută în mod natural trei lucruri:

  • să experimenteze plăcerea
  • să evite disconfortul
  • să facă toate acestea în cel mai simplu și automat mod posibil.

Citește continuarea articolului în ediția mai 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top