Now Reading
Cum afectează stresul sănătatea pielii?

Cum afectează stresul sănătatea pielii?

Revista Psychologies
Cum afectează stresul sănătatea pielii?

Studiile arată că stresul poate avea efecte negative asupra aspectului pielii, precum și să exacerbeze o serie de afecțiuni cutanate, inclusiv psoriazisul, eczema și acneea.

Corpul uman este conceput pentru a lupta împotriva amenințărilor din mediul înconjurător. De exemplu, sistemul nostru imunitar joacă un rol esențial în menținerea sănătății, protejându-ne de pericole ca virusurile, bacteriile și poluanții. Cu toate acestea, uneori, corpul nostru reacționează exagerat la unii factori de mediu, care sunt inofensivi. Această reacție exagerată poate apărea când nivelul de stres este ridicat, ceea ce duce la modificări nedorite ale pielii.

Atunci când corpul este stresat (de o amenințare reală sau ireală), secreția de cortizol, hormonul stresului, crește. Pielea noastră are receptori pentru acest hormon al stresului, iar activarea lor are ca rezultat diverse modificări cutanate, cum ar fi: creșterea inflamației

vindecarea întârziată a rănilor, o producție mai mare de sebum și o rezistență scăzută la infecții.

Ce afecțiuni ale pielii se pot agrava din cauza stresului?

Sunt câteva afecțiuni ale pielii care se pot agrava din cauza nivelului crescut de stres. Printre acestea se numără:

  • Dermatita atopică – acesta este termenul medical care desemnează mai multe tipuri de eczema și se caracterizează prin prurit (mâncărime), piele uscată, erupții cutanate și infecții ale pielii. Deși nu reprezintă o cauză directă pentru apariția eczemei, stresul poate agrava simptomele.
  • Acneea este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii și se caracterizează prin apariția comedoanelor (puncte albe și negre), papulelor, pustulelor, nodulilor și chisturilor. Cortizolul poate stimula glandele sebacee să producă mai mult sebum. Acest exces de sebum (ulei) poate duce la blocarea porilor și, în cele din urmă, la apariția acneei.
  • Psoriazisul este o tulburare autoimună care se manifestă prin următoarele simptome: piele pătată, solzoasă și uscată, scuame și mâncărime. Persoanele predispuse la psoriazis pot observa o agravare a simptomelor în perioadele de stres intens. Stresul poate declanșa reacții inflamatorii în organism, crescând severitatea acestei afecțiuni cutanate.
  • Alopecia sau căderea părului este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr și poate fi exacerbată de stresul cronic. O persoană pierde aproximativ 100 de fire de păr în fiecare zi. Când acest număr este mai mare, poate fi un semn al unei probleme capilare.
  • Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii, care afectează mai ales scalpul, dar se poate dezvolta și pe fața, pe partea superioară a pieptului și pe spate. Printre simptomele dermatitei seboreice se numără roșeața, scuamele și mătreață. Stresul se numără printre factori care pot maximiza riscul de dermatită seboreică sau de a agrava simptomele acesteia. Cum se trateaza dermatita seboreica? Tratamentul depinde de simptome și de gravitatea acestora. Pentru formele ușoare de dermatită seboreică, șampoanele antimătreață pot contribui la îndepărtarea scuamelor. Gestionarea stresului și odihna suficientă sunt, de asemenea, eficiente în prevenirea și tratarea acestei afecțiuni.

Care sunt cele mai eficiente metode de gestionare a stresului?

În majoritatea cazurilor, stresul nu poate fi evitat complet. Însă, există numeroase modalități prin care acest factor declanșator pentru diferite probleme ale pielii poate fi mai bine gestionat. Iată câteva abordări de a ține sub control nivelul de stres și a menține sănătatea pielii:

  • Exerciții fizice și momente de relaxare. Sportul și relaxarea sunt esențiale pentru sănătatea întregului organism, nu doar a pielii. Exercițiile fizice regulate pot reduce nivelurile de stres și îmbunătăți circulația sangvină, având un impact pozitiv asupra pielii. Totodată, unele tehnici de relaxare, cum ar fi yoga și meditația, pot ajuta și ele la reducerea stresului.
  • Somn de calitate. Nu există nicio funcție și niciun organ care să nu aibă de beneficiat de pe urma somnului. Prin urmare, odihna este necesară pentru menținerea sănătății organismului. Un somn de calitate menține sănătatea pielii, deoarece, în timpul odihnei, are loc regenerarea celulară. Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn, în fiecare noapte, pentru a permite pielii să se regenereze și să se recupereze după o zi grea.
  • Alimentație sănătoasă. O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, și o hidratare corespunzătoare (cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi) pot sprijini sănătatea pielii și pot reduce reacțiile inflamatorii.

Cu toate că, în anumite perioade, stresul poate fi inevitabil, conștientizarea impactului său asupra pielii și adoptarea unor strategii eficiente de gestionare sunt măsuri care pot ajuta la menținerea sănătății cutanate. Un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și un program bine definit de odihnă, precum și o rutină de îngrijire adecvată nevoilor tenului ne ajută să facem față provocărilor stresante ale vieții cotidiene și să avem grijă de pielea noastră.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top