Now Reading
Cum identificăm o persoană care are probleme de droguri?

Cum identificăm o persoană care are probleme de droguri?

maria-molocea
cum-identificăm-o-persoană-care-are-probleme-de-droguri

„Ar fi o nebunie să stabilim tratamentul medical pentru trupul unui om, pe baza aceea ce spun vecinii săi.” Platon

În ultimul timp, cercetătorii au căutat cu un pattern al personalității sau un profil psihologic al persoanelor consumatoare sau dependente de droguri, dar nu au avut succes, în pofida convingerii răspândite că un astfel de tip de personalitate există.

Mulți clienți dependenți de substanțe chimice au dificultăți sub aspectul identificării și stăpânirii propriilor emoții, ceea ce le dăunează foarte mult. Printre emoțiile comune asociate cu procesele adictive se numără plictiseala, mânia, regretul și ruminația, tristețea și suferința, rușinea și vinovăția.

Deoarece utilizarea drogurilor poate afecta multe funcții ale creierului, pot surveni modificări observabile ale proceselor complexe de gândire, sau chiar ale comportamentului, persoana în cauză nefiind conștientă pe deplin de ele.

Deseori, persoanele care au probleme legate de droguri își neglijează înfățișarea, nepăsându-le de felul cum arată în public. Schimbările înfățișării pot include orice amănunt, de la îngrijirea corporală la îmbrăcăminte. În plus, unele persoane manifestă fotosensibilitate, mulți rezolvând acest fapt purtând ochelari de soare în interior sau exterior în orice moment al zilei sau indiferent de anotimp. Mai pot fi observate schimbări importante sub aspectul personalității, dispoziției sau emoțiilor. Printre schimbările de dispoziție se numără intensitatea ostilității, apariția frustrării, anxietății, depresiei sau chiar a paranoiei. Din perspectiva comportamentală, o persoană cu probleme legate de droguri poate părea irascibilă sau capricioasă, uneori fiind prezentă o labilitate emoțională.

Modificările comportamentale pot surveni sub forma întârzierilor sau chiar lipsa de la întâlnirile programate, iar aceste schimbări se pot agrava în timp. Uneori persoana respectivă poate adopta o atitudine defensivă dacă scuzele respective sunt puse sub semnul întrebării sau cineva se îndoiește de ele. În circumstanțe mai grave, persoanele cu probleme legate de droguri pot da vina pe alții, inclusiv pe cei apropiați, mai degrabă decât să recunoască ce se întâmplă cu adevărat.

De exemplu, în cazul unui cuplu, se observă o modificare semnificativă a nivelului de intimitate cu partenerul consumator, acesta dând dovadă de dezinteres față de intimitatea sexuală sau poate fi chiar incapabil să aibă erecție sau orgasm. Se pot observa simptome precum insomnia, iritabilitatea, agitația, comportament extrem legat de religie, sex, căutarea plăcerii în pornografie, gradomanie, vorbire foarte rapidă (în permanență și uneori incoerentă), capacitate slabă de judecată sau fuga de idei. Alteori pot apărea comportamente abuzive, neglijență sau violență domestică, violență verbală, fizică sau cruzime emoțională, iar în cazuri extreme poate comite abuzuri sexuale. Acest comportament agresiv îi afectează atât pe parteneri, cât și pe copii, iar abuzul în cadrul  familiei poate să nu fie întotdeauna evident pentru observatorul ocazional. De asemenea, copiii care utilizează droguri pot manifesta tendințe agresive, care se manifestă, de obicei, sub forma certurilor sau a sfidării. De obicei modificările sunt vizibile cel mai clar în domeniul performanțelor școlare și în viața de acasă.

Problemele financiare sau gestionarea deficitară a banilor pot arăta că ceva nu merge tocmai bine în viața consumatorului, iar acestea se pot agrava dacă există și alte tulburări asociate, comportament impulsiv sau o problemă cu practicarea impulsivă a jocurilor de noroc.

În ceea ce privesc copiii și adolescenții, aceștia pot manifesta la școală anumite comportamente alarmante cum ar fi absenteismul, scăderea continuă a calificativelor, corigențe, agresivitate, hărțuirea colegilor și dormitul în timpul orelor de curs.

Deseori o persoană care are probleme legate de droguri se retrage din activitățile sociale în care obișnuia să se implice în mod activ.

Atunci când o persoană are probleme legate de droguri, este bine să se apeleze la un psiholog pentru a fi ajutat înainte să fie prea târziu. Un plan de tratament bine structurat este elaborat pentru a oferi maximum de avantaje prin intermediul terapiei și hipnozei.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top