Now Reading
Curajul de a renunta la tutun

Curajul de a renunta la tutun

Revista Psychologies

Sa renunti la fumat poate fi o sursa de anxietate. Analiza, intelegerea si demistificarea a ceea ce ne leaga de tabac pot anula temerile noastre si ne pot inlesni reusita.

Numerosi fumatori au renuntat la fumat la un moment dat. Multi dintre ei se regasesc totusi, intr-o zi sau in alta, tinand o tigara in mana. Daca le este greu sa renunte la dependenta, nu este oare mai nimerit sa se elibereze de tot ce asociaza ei cu tigarile? Poate pentru ca, in fond, ei insisi sunt pregatiti pentru aceasta renuntare, care nu se rezolva intotdeauna de la sine. Uneori, unui fost fumator nu-i trebuie decat cateva secunde sa renunte la tigari, dar aceasta decizie este fructul unei lente maturizari. Pentru a grabi acest proces si pentru a avea toate sansele de reusita asupra sevrajului, iata cateva piste de reflectie.

 

Tigara si eu

Pentru a relationa cu celalalt, pentru a ramane treaz sau pentru a te destinde. Pentru a-ti afisa personalitatea, a-ti inlatura contradictiile, a-ti mentine greutatea sau pentru alungarea plictiselii… Robert Molimard, profesor de psihologie si fondator al Societatii de Tabacologie din Paris, denunta opt „beneficii“ ale fumatului. Daca fiecare fumator are propriile motive sa fumeze, niciunul dintre ei nu poate sa renunte la tutun cat timp nu isi va da seama de beneficiile pe care i le aduce tigara, sugereaza el.

Nu este vorba doar despre descoperirea beneficiilor pentru sine, ci despre analiza in urma careia un fumator poate intelege apoi despre ce este vorba, pentru a se indeparta de tigari. Fumati doar pentru a putea lega o conversatie? Robert Molimard insista asupra faptului ca tutunul nu e singurul mod de a depasi acest blocaj. „Spuneti-va ca persoana pe care o credeti distanta si inabordabila se simte, poate, la fel de izolata ca si dumneavoastra, ca va fi incantata de o propunere neutra, neagresiva si care nu ajuta la nimic.“

 

Depasirea temerilor

Trei temeri fundamentale sunt legate de renuntarea la fumat. Prima dintre ele are la baza pierderea unei placeri. Or, un fumator recunoaste ca unele tigari nu-i mai produc placere… ii lasa un gust amar, de culpabilitate. Cat despre altii, tigarile pe care le fumeaza si nu le produc placere, fie nu satisfac din plin lipsa nicotinei, fie acestia le asociaza cu alte bucurii.

Astfel, este atinsa cea de-a doua tema, aceea a renuntarii. Fumatorul crede ca, renuntand la fumat, este privat de placerea apetitului de pe o terasa insorita sau de placerea discutiilor intre prieteni. Dar, atribuind tigarii aceasta placere, inseamna ca ii atribuim o putere pe care nu o are de fapt.

Asadar, este vorba de un doliu imaginar. Astfel, viitorul fost fumator se teme ca isi va pierde o parte din identitatea sa, chiar daca tutunul ii ascunde adesea personalitatea sub o imagine prefabricata.

 

Anticiparea disconfortului sevrajului

Adesea, cei care fumeaza recidiveaza pentru a scapa de simptomele legate de sevraj. Este importanta o mai buna informare despre posibilele neplaceri: aceasta permite anticiparea sau minimalizarea lor.

Tuse, migrene, ameteli, oboseala, probleme digestive – sunt tulburarile fizice cele mai frecvent mentionate. Altii sufera de o stare depresiva sau de irascibilitate. Substitutele nicotinei sau alte medicamente pot rezolva cea mai mare parte a acestor probleme. Sportul, acupunctura, yoga pot fi un alt demers sau o abordare complementara. Este vorba de a inlocui un obicei rutinat cu o alta rutina.

 

Mici pasi catre actiune…

Mentionarea tuturor motivelor de renuntare la fumat ne pot aduce pe calea renuntarii la tutun. Totusi, daca aceste motive nu ne-au convins sa renuntam este pentru ca ratiunea noastra nu poate comanda singura. Ceasul nostru biologic joaca de asemenea un rol important. Acesta comanda buna functionare a organismului nostru chiar fara sa i-o sugeram: acesta genereaza, de exemplu, respiratia sau tensiunea arteriala. Este semnul automatismelor noastre.

Al treilea element al comenzilor este vointa. Daca vointa de a renunta la fumat este totala, motivele de a fuma mentionate anterior nu mai au motiv sa existe. Dar cum sa intarim aceasta convingere de a renunta sau cum sa stim daca nu este prea devreme? Trecand la actiune! Este sfatul pe care ni-l recomanda profesorul Molimard.

Orice experienta a celorlalti este un inceput. Astfel, daca va indoiti de motivatia dumneavoastra, microtrecerile la actiune sunt posibile. In primul rand, este vorba de renuntarea la anumite obiceiuri, cum ar fi schimbarea locului in care tinem pachetul de tigari. Din buzunarul drept, il mutam in cel stang. Cate tigari nu fumam fara sa constientizam acest lucru?

In 15 zile de abstinenta, ni se va parea natural sa nu mai fumam, explica expertul. Si de ce sa nu incercam un „sevraj“ de 24 de ore? Daca aceasta tentativa nu functioneaza, nu trebuie sa o consideram un esec, ci o posibilitate de a ne cunoaste mai bine. Cand esuam? In momente de stres?

 

… marele salt

Daca ne simtim pregatiti, sa o luam strategic. Oricare are fi strategia, trebuie sa vizeze deprinderea unor noi obiceiuri. Totusi, conteaza sa schimbam un minimum de lucruri in viata atunci cand decidem sa renuntam la fumat.

Nu este vorba sa fugim de ceea ce ne producea dorinta, ci de a ne intinde reflexul sa raspundem acestei dorinte. Daca fumam exclusiv seara, nu trebuie sa evitam sa iesim si trebuie sa ne obisnuim sa nu mai fumam in orice context. Trebuie sa invatam sa traim fara tutun in orice situatie care ne face sa fumam…

Sa evitam circumstantele exceptionale pentru care avem mai putin timp sa exersam. Putem totusi sa ne pregatim imaginandu-ne solicitarile dinainte. In acest caz, a-ti dori sa renunti la fumat poate fi solutia salvatoare.

In sfarsit, ar fi vorba despre pregatirea pentru neprevazut: stresul… Dar daca se mediteaza asupra motivelor fumatului, ar trebui sa se poata face fata acestei probe fara a recadea prada viciului. In varful piramidei: sa spui „adio“ tutunului este ocazia de a te cunoaste mai bine.

Totusi, aceasta „ar putea sa nu fie consecinta cea mai importanta“, apreciaza dr. Molimard. „Exceptand o dependenta pe care am putea-o califica drept mecanica“, afirma el, „fumatorul a folosit tigara pentru a face fata unei multimi de probleme de viata.“

Asadar, a renunta la fumat este ocazia de a reflecta mai mult asupra vietii. Este efectul… fluture. O mica schimbare aici, efecte maxime in alte zone ale vietii.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top