Now Reading
Luxația de rotulă. Care sunt simptomele și în ce constă recuperarea

Luxația de rotulă. Care sunt simptomele și în ce constă recuperarea

Revista Psychologies
luxația-de-rotulă-care-sunt-simptomele-și-în-ce-constă-recuperarea

Luxația de rotulă este o patologie care ajunge deseori să fie diagnosticată și tratată în cabinetul medicului ortoped. Rotula este parte compenentă din articulația genunchiului, mai exact este osul care acoperă genunchiul, îi oferă rezistență și îi permite să se îndoaie în siguranță.

„Luxația de genunchi apare în două situații specifice: ca urmare a unui traumatism determinat de o lovitură directă și puternică asupra genunchiului, instabilitate în rotulă din cauza unui dezechilibru ale forțelor sau deformități congenitale ale formei osului (rotula, trohlea), iar această situație apare fie atunci când rotula este luxată spontan, fie după un traumatism minor.”, explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Simptome ale luxației de rotulă:

  • Durere severă asociată cu deformarea genunchiului: apare din cauză că rotula își părăsește șantul femural,
  • Senzația de pocnitură în genunchi,
  • Incapacitatea de a întinde genunchiul,
  • Edem la nivelul genunchiului,
  • Rotula este deplasată.

„În plus, pe lângă simptomele specifice luxației de rotulă, există altele care incriminează o subluxație a genunchiului și, aici, amintim senzația că rotula alunecă înspre exterior și genunchiul este instabil.”, continuă medicul ortoped.

„Cel mai frecvent, rotula este luxată din cauza unor probleme congenitale de dezvoltare ale genuchiului. În această situație, putem vorbi de instabilitatea rotulei, care apare cu precădere în rândul copiilor și adolescenților, însă poate afecta și persoanele adulte, dacă aceste probleme nu sunt tratate la timp.”, explică, de asemenea, dr. Tarek Nazer.

Cauze care duc la luxația de rotulă

„Există o serie de situații medicale care, direct sau indirect, duc la instalarea luxației de genunchi. De exemplu, slăbirea ligamentului patelofemural intern, poziționarea înaltă a rotulei, displazia trohleară, tuberozitatea tibială prea lateralizată, ligamentul femural intern slăbit sau rupt.”, mai precizează ortopedul.

Diagnosticarea acestei patologii se face strict pe baza unui examen clinic și investigații de imagistică.

Investigații în cazul unei luxații de rotulă

Pe lângă investigația clinică efectuată de medicul ortoped în cabinet, există o serie de investigații imagistice pe care le recomandă specialistul.

RMN – stabilește dacă luxația rotulei a provocat leziuni ale ligamentelor, tendoanelor sau a cartilajului de la nivelul genunchiului. Mai exact, undele magnetice vor crea o imagine clară a țesuturilor din această zonă.

Radiografie Axiala (skyline view) – arată care este structura osoasă a articulațiilor, în special în cazul unei luxații severe, când inflamația genunchiului este atât de puternică încât rotula nu poate fi examinată decât cu ajutorul unei radiografii a genunchiului.

Tomografia Computerizată – oferă mai multe indicii despre factorii care determină instabilitatea de rotulă, anumite unghiuri specifice indică gradul de deplasare în relaxare și în contracții musculare.

Protocol de tratament în cazul luxației de rotulă

Atunci când vorbim despre protocolul de tratament în cazul luxației de rotulă, există două direcții clare. Pe de o parte, tratamentul ortopedic nechirurgical, și, pe de altă parte, tratamentul chirurgical. În ambele cazuri, deciziile terapeutice se vor lua ca urmare a unei examinări atente și precise, însă cel care determină mai multe discuții pe marginea lui este, fără doar și poate, tratamentul chirurgical. „Acesta este recomandat în cazul luxațiilor recidivante de rotulă sau în cazul instabilității de rotulă (există cel puțin 10 metode diferite de tratament pentru luxația recidivantă de rotulă în funcție de cauza sau cauzele care contribuie la luxația recidivantă a rotulei. Este important de menționat că operațiile menționate mai sus pot fi făcute singure sau împreună. Atunci când intervenția chirurgicală nu este efectuată la timp, pot să apară leziuni de cartilaj pe rotulă. În această situație, în timpul aceleași intervenții chirurgicale se practică și reconstrucția cartilajului de la acest nivel.”, explică chirurgul ortoped Tarek Nazer.

Program de recuperare după luxația de rotulă

Este foarte important de înțeles faptul că indiferent de natura tratamentului – medicamentos sau chirurgical – programul de recuperare este esențial. „După o intervenție chirurgicală, sunt recomandate ședințele de fizioterapie, kinetoterapie şi masaj, pentru consolidarea articulațiilor și mușchilor, astfel încât genunchiul să își recapete mobilitatea, iar musculatura să își recapete forța necesară.”, declară medicul ortoped.

Procesul de recuperare durează 2 luni și include un set de analize specifice și programe personalizate pe nevoia fiecărui pacient în parte.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top