Now Reading
Maparea creierului și neurofeedback-ul revoluționează sănătatea mintală

Maparea creierului și neurofeedback-ul revoluționează sănătatea mintală

Revista Psychologies

În lumea sănătății mintale, sunt instrumente și tehnologii care au adus un plus de eficiență în ultimele decenii în tratarea multor afecțiuni. Printre inovații se numără brain mapping-ul, care este utilizat de ani buni și în România, în diagnosticarea și gestionarea a  numeroase afecțiuni. Pe lângă maparea creierului, un alt instrument care revoluționează lumea sănătății mintale este neurofeedback-ul.

În acest articol, vei afla în ce constă terapia neurofeedback brain mapping și la ce se folosește cu succes, în România și în întreaga lume.

În ce constă procedura de mapare creier?

Procedura de mapare creier sau brain mapping se bazează pe tehnologii imagistice pentru a genera hărți de înaltă rezoluție ale funcției și structurii creierului. Se mai numește electroencefalogramă cantitativă (QEEG) sau cartografierea creierului și este o procedură neinvazivă care măsoară diverse tipuri de unde cerebrale.

Procesul de mapare creier constă în aplicarea unor electrozi pe scalp, în timp ce un software de neurointegrare înregistrează undele cerebrale, afișând date în timp real. În acest timp, pacientul ascultă muzică sau vizionează un film.

În timp ce electroencefalograma (EEG) înregistrează activitatea electrică din creier, prin intermediul unor electrozi plasați pe scalp, QEEG produce o hartă a creierului, care permite analiza puterii, cantității, distribuției și raportului diferitelor unde cerebrale.

Comparând datele QEEG ale unei persoane cu o bază de date normativă, care reprezintă populația generală, poate fi un ajutor important în diagnosticarea  unor tulburări precum: ADHD, depresie majoră, schizofrenie, tulburare obsesiv-compulsivă, epilepsie etc.

Pe lângă rolul important în diagnosticare, o mapare a creierului se mai indică și pentru a evalua efectele tratamentelor clinice înainte și după administrare. Folosind informațiile obținute din cartografierea creierului, specialiștii pot planifica și personaliza mai bine tratamentele pentru diverse afecțiuni care nu răspund la terapiile clasice.

Neurofeedback – Calea către o stare de spirit armonioasă

Dacă brain mapping-ul  investighează structura și funcțiile creierului uman pentru a identifica modelele de activitate asociate cu diverse afecțiuni și tulburări cerebrale, ajutând astfel la diagnosticare și la planificarea terapiei, neurofeedback-ul este o tehnică terapeutică.

Neurofeedback-ul reprezintă o terapie care utilizează tehnologia computerizată pentru a regla și stabiliza creierul, astfel încât să îmbunătățească funcția cognitivă, atenția, somnul, starea de spirit și comportamentul, fără a folosi medicamente. Specialiștii recomandă neurofeedback-ul pentru tratarea a numeroase probleme și afecțiuni: ADHD, anxietate, depresie, insomnii, pentru gestionarea stresului și a emoțiilor și pentru îmbunătățirea performanței cognitive.

În trecut, specialiștii în sănătate mintală puteau identifica destul de greu zonele din creier cu un rol important în afecțiuni precum: ADHD, insomnie, anxietate sau dificultățile de învățare. Faptul că acum beneficiem de inovații precum brain mapping și neurofeedback în București și în alte orașe din România este un pas important către terapii moderne și țintite.

Specialiștii în neurofeedback pot depista astfel zonele din creier care nu funcționează așa cum ar trebui, ceea ce ajută la elaborarea unui antrenament mai direcționat pentru toate problemele creierului ce pot beneficia de neurofeedback.

Maparea creierului în România

Clinica Aida Ivan – Living Psychology din București are în portofoliul de servicii atât brain mapping, cât și neurofeedback. Psihologii și psihoterapeuții de aici recomandă o mapare înainte de neurofeedback, pentru a spori eficacitatea antrenamentului creierului.

În această clinică din București se utilizează cu succes terapia neurofeedback pentru tratarea: ADHD/ADD, autism, Parkinson, sindrom Tourette și ticuri, depresie, anxietate, migrene, paraplegie, insomnie, sindrom premenstrual.

Înainte de prima ședință de neurofeedback, terapeutul te întreabă despre simptomele pe care le ai, istoricul tratamentului și despre stilul de viață. Ulterior, pe parcursul fiecărei ședințe îl vei informa despre simptome, astfel încât acesta să monitorizeze îmbunătățirile care apar.

Procedura constă în aplicarea unor electrozi ai unui echipament EEG pe cap, numărul electrozilor variind în funcție de pacient și de problema acestuia. Acești electrozi măsoară activitatea creierului, afișând informațiile despre undele cerebrale pe un ecran.

Pot fi folosite programe și stimuli pentru a determina creierul să proceseze informațiile pe durata ședinței de neurofeedback: sunete care încep și se opresc brusc, muzică, un anumit ton, iar feedback-ul EEG va arăta cum activitatea creierului se schimbă atunci când acesta răspunde la stimulii respectivi. În acest mod, creierul este ajutat să construiască activități armonioase, cu un model de undă cerebrală de frecvență medie și până la înaltă, care ajută la obținerea unei stări de armonie mentală.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top