Now Reading
Trei modalităţi prin care poţi câştiga respectul celorlalţi în cel mai scurt timp

Trei modalităţi prin care poţi câştiga respectul celorlalţi în cel mai scurt timp

Revista Psychologies
trei-modalităţi-prin-care-poţi-câştiga-respectul-celorlalţi-în-cel-mai-scurt-timp

Nu este întotdeauna uşor să câştigi încrederea şi respectul celorlalţi, indiferent că vorbim de viaţa profesională sau personală. Chiar dacă este unul dintre fundamentele unei relaţii constructive și are un impact pozitiv asupra vieţilor noastre şi ale celorlalţi, respectul se câştigă printr-un comportament integru, dovedit de-a lungul timpului, iar uneori nu ai la dispoziţie prea mult timp pentru a le dovedi celorlalţi că eşti demn de consideraţia lor. În afaceri, dar şi la o întâlnire romantică, de exemplu, avem, de fapt, destul de puţin timp la dispoziţie pentru a ne prezenta ca persoane care merită respectul interlocutorului. Aşadar, ce putem face pentru a inspira respect? Iată trei considerente de ajutor în orice situaţie. 

1. Postura şi mimica

Limbajul nonverbal este foarte important în orice fel de interacţiune. Chiar şi atunci când discuţi cu o altă persoană, interpretarea pe care interlocutorul o acordă mesajului tău sau informaţiilor pe care le transmiţi se bazează în proporţie de peste 80% pe comunicarea nonverbală. Aşadar, postura şi mimica pe care le adopţi sunt foarte importante, indiferent că vorbim despre o şedinţă de negociere sau de un cocktail de socializare. Ca să inspiri respect, trebuie să dovedeşti că te respecţi pe tine însuţi şi că eşti încrezător în propriile tale forţe. O postură elegantă influenţează semnificativ felul în care eşti perceput. Este important să îţi ţii spatele drept, umerii depărtaţi de urechi, dar în acelaşi timp să te simţi relaxat, nu încordat. Zâmbeşte interlocutorilor, strânge-le mâna atunci când îi întâlneşti sau când te prezinţi şi menţine contactul vizual pe durata conversaţiei. Toate aceste gesturi simple transmit partenerilor de discuţii faptul că eşti o persoană încrezătoare şi deschisă, care impune respect. 

2. Ţinuta

Din păcate, de multe ori suntem judecaţi, chiar în câteva secunde de la apariţie, prin prisma garderobei noastre. Poate că pare superficial, dar de secole îmbrăcămintea este folosită ca instrument de comunicare, dar şi intimidare. Gândeşte-te la ţinutele elaborate ale regilor de la curtea Franţei sau la portretele în ţinute militare ale diferiţilor lideri europeni de la începutul secolului XX. Dincolo de fast şi pompă, aceste ţinute aveau un mesaj cheie: suntem oameni puternici şi importanţi. În prezent lucrurile nu s-au schimbat considerabil. O rochie elegantă poate fi primul pas spre seducţie, un costum bun te poate ajuta să semnezi un contract. Aşadar, asigură-te că eşti îmbrăcat așa cum vrei să fii perceput. Chiar dacă îţi cumperi haine din magazine, modifică-le la croitor, astfel încât să pară făcute pe măsură. Alege materiale de calitate şi accesorii care să te definească. De la poşete la parfumuri bărbătești, toate detaliile contează.

3. Exprimarea

La finalul secolului al XVII-lea, scriitorul francez Nicolas Boileau, unul dintre cei mai mari teoreticieni ai literaturii franceze, spunea: „Ceea ce este bine gândit este exprimat cu claritate, iar cuvintele vin cu ușurință”. Ceea ce voia să spună Boileau este că felul în care ne exprimăm reprezintă o oglindă a gândirii noastre. O exprimare clară este avatarul unei gândiri logice, metodice şi corecte. Astfel, felul în care discuţi cu ceilalţi şi îţi prezinţi ideile şi argumentele este şi un portret personal. O exprimare clară, concisă şi elegantă este esenţială pentru orice persoană care îşi doreşte să fie respectată. Diminutivele, peiorativele, insultele sau chiar un limbaj prea colocvial pot lăsa o impresie neplăcută. Fără să fii prea ceremonios sau academic, învaţă să foloseşti un limbaj adecvat, să-ţi exprimi ideile fără să te pierzi în detalii şi fără să insulţi sau să bârfeşti alte persoane. Acest tip de comportament şi acest stil de exprimare vor lăsa cu uşurinţă impresia că eşti o persoană care se respectă pe sine și pe ceilalţi şi, drept urmare, o persoană respectabilă. 

Primele impresii sunt foarte importante, indiferent că sunt corecte sau nu. Pentru a inspira respectul celorlalţi, trebuie să dovedeşti, în cel mai scurt timp, cine eşti. Ţine seamă de aspectele discutate mai sus şi cu siguranţă vei crea cele mai bune impresii, în orice circumstanțe. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top