Now Reading
Legătura dintre lectură și longevitate + 5 biografii pe care merită să le citești

Legătura dintre lectură și longevitate + 5 biografii pe care merită să le citești

Revista Psychologies
legătura-dintre-lectură-și-longevitate-5-biografii-pe-care-merită-să-le-citești

Știm deja că cititul are o mulțime de beneficii, de la dezvoltarea gândirii analitice la îmbunătățirea memoriei. De la creșterea bagajului de cunoștințe și cultură generală, a imaginației și a atenției la îmbunătățirea calității somnului și reducerea stresului. Mai mult decât atât, un studiu făcut de Universitatea Carnegie-Mellon arată că cititul crește cantitatea de materie albă din creier. Cu alte cuvinte cititul mărește atât numărul de conexiuni din creier, datorită memorării și prelucrării informației asimilate prin citit, cât și viteza cu care această informație e transmisă între diferitele părți ale creierului.

Dar, pe lângă aceste beneficii, o cercetare despre lectură și longevitate realizată de Yale, la care au participat 3600 de americani cu vârsta peste 50 ani relevă influența pozitivă a cititului asupra duratei vieții și a calității acesteia.

Cercetarea s-a desfășurat timp de 12 ani și a arătat că oamenii care au citit mai mult de 3 ore și jumătate în fiecare săptâmână au trăit în medie cu doi ani mai mult decât cei care nu citesc. Lectura prelungește viața indiferent de genul, educația și nivelul de trai al cititorilor. Cititul cărților necesită o gândire mai în profunzime decât lectura unor articole ori reviste. Acest tip de lectură, în care cititorul este absorbit complet și participă la evenimentele descrise ca și cum el însuși le-ar trăi aievea, stimulează funcția cognitivă, menține mintea alertă și activă, iar aceasta conduce la o viață mai lungă.

Totodată, viața acelor oameni care s-au remarcat în domeniul lor, care au o poveste de spus, trezește întotdeauna curiozitatea si sunt adevărate surse de inspirație și motivație pentru noi toți – tocmai acel tip de lectura în care cititorul este complet absorbit. Iată 5 recomandări de la Libris.ro de biografii pe care merită să le citești pentru un plus de inspirație și motivație.

5 biografii/ memorii/ jurnale pe care îți recomandăm să le citești

Jurnalul Anne Frank

Anne Frank este un nume familiar chiar și pentru cei care nu au citit Jurnalul. Îl poartă străzi, școli de pe toate meridianele. Anne Frank și jurnalul ei figurează pe mai toate listele de excelență ale secolului XX privitoare la personalități și la cărți. Anne Frank a lăsat cea mai frapantă mărturie umană din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, a dat un chip, o voce, un nume milioanelor de victime inocente ale barbariei naziste. Anne Frank nu e o simplă autoare, împreună cu cartea ei, a devenit un simbol.

27 pași

Cartea te invită să descoperi omul din spatele performanței. O poveste care va surprinde și, poate, va șoca, promițând să fie autentică, dar și brutală.

„Viața noastră e conectată cu lumea în care ne mișcăm așa cum nervura ultimei frunze care tremura în vârful unui copac se leagă, în mod misterios, de ultimul fir de rădăcină, subțire ca o ață, înfipt undeva în întunericul pământului. Fără să vrea și fără să știe, cele două sunt unite într-o strânsă dependență. Prin ele trece același sânge, fiindcă lumea e, de fapt, un copac. Astfel de gânduri îmi treceau prin minte într-o zi când, ieșit să mă plimb pe coclauri, am stat vreo două ceasuri uitându-mă la un copac. N-o să uit niciodată ziua aia. După 9 ani și ceva de izolare, puteam să parcurg, fără cătușe și lanțuri la picioare, mai mult decât nenorociții de 27 de pași cât avea curtea destinată plimbării mele zilnice. Numărasem acei pași de sute de ori încercând să-mi țin mintea ocupată” (Tibi Ușeriu, fragment din carte)

Am fost doctorița la Auschwitz

Gisella Perl a fost închisă la Auschwitz unde a fost nevoită să lucreze ca asistentă a lui Josef Mengele, supranumit „Îngerul Morții” din cauza sadismului de care a dat dovadă. Punându-și viața în pericol, în timpul nopților, pe podeaua murdară, Perl a salvat viața femeilor însărcinate care urmau să fie supuse experimentelor lui Mengele, întrerupându-le sarcina.

O femeie își face un plan

Este autobiografia mamei lui Elon Musk, o septuagenară care și-a trăit viața din plin. A copilărit în Africa de Sud și a cucerit marile podiumuri de modă din New York și nu numai, la o vârstă la care majoritatea femeilor se gândesc că timpul lor a trecut. A avut două cariere, trei copii și 11 nepoți și a trăit în nouă orașe din trei țări diferite. A lucrat ca model de la 15 la 71 de ani, dar și-a tratat meseria ca pe o simplă modalitate de a câștiga bani și nu ca pe un motiv pentru a se comporta și a trăi ca o divă. În volumul de față, Maye Musk împărtășește secretele ei ca model, ca mamă a unor copii de succes și ca femeie în general.

Povestea mea

În memoriile ei, o operă de o reflexivitate profundă, scrisă într-un stil fermecător, Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experiențelor ce au format-o, pornind de la copilăria petrecută în partea de sud a orașului Chicago, trecând prin anii în care a fost director executiv și a trebuit să îmbine responsabilitățile de mamă cu cele profesionale, și ajungând la anii petrecuți la cea mai vestită adresă din lume. Descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din cel personal, relatându-și povestea așa cum a trăit-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte și așa cum dorește ea. Plină de căldură, de înțelepciune și de revelații, Povestea mea este o însumare neobișnuit de intimă ce vine din partea unei femei inimoase și plină de caracter, care a sfidat necontenit așteptările, și a cărei poveste ne inspiră.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top