Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)

Exista o origine a dependentelor? Genetica? Anturaj?

E.H.: Probabil ca originea dependentei de subs­tanta este de cautat in acel prim contact intre substanta (cu pro­prietatile ei farmacologice specifice, cu caracteristicile conferite ei de catre
societate – licita/ilicita, dezirabila sau nu, purtand marca unui anumit statut social etc.) si individul consumator (avand caracteristicile sale de personalitate, de istoric personal, elementele sale de risc si rezilienta), traind intr-un anumit mediu.

Cu totii consumam lucruri care ne fac placere, de la mancare la televiziune, de la facebook la alcool, de la viteza pe autostrada la heroina. O parte din noi va deveni dependenta de una sau mai multe dintre acestea.

Nimeni nu stie dinainte la ce este imun si ce il poate aduce in anticamera mortii. Genetica joaca un rol important, cu siguranta. La fel si mediul in care ne desfasuram viata, oamenii pe care ii cunoastem.

Un istoric de trauma, o tendinta la extraversie, la a cauta adrenalina, tulburarea hiperkinetica in copilarie, anxietatea, depresia – toate pot sa contribuie la a opri bila ruletei dependentei in dreptul nostru.

Pentru multi care judeca, este vorba despre placere; aceiasi multi omit faptul ca placere este si abolirea suferintei.

In final, mai la risc sa dezvolte o dependenta nu este cel care spune dupa primul episod de consum „a fost ca o mie de orgasme“, ci cel care spune „a fost ca si cum, pentru prima oara in viata, o durere a incetat sa mai existe in sufletul meu“.

 

Ce inseamna codependenta in aceste cazuri?

E.H.: Acest termen se refera la comportamentul partenerului unei persoane cu o problema de consum de substanta sau al unei rude din imediata sa apropiere (de exemplu, un parinte). Astfel, consumul de substanta sau mai degraba impiedicarea consumului devine principalul sau focus.

Toate energiile sunt puse in slujba obiectivului de a-l face pe celalalt „sa se lase“. Consumul persoanei dependente este resimtit ca un esec personal al partenerului si acesta din urma se comporta ca atare (sotiile care isi intampina cu cearta sotii intoxicati cu alcool).

Desi termenul de „codependenta“ a fost criticat, el reflecta o realitate destul de frecvent intalnita: partenerul devine, treptat, incapabil sa se reprezinte pe sine ca o persoana adulta, cu o viata proprie, capabila sa ia propriile decizii in vederea bunastarii sale (eventual, si a copiilor sai).

De interes in acest context este reactia unor parteneri atunci cand consumatorul chiar se hotaraste sa renunte la substanta sau sa nu mai consume abuziv substanta. Consumatorul abstinent nu este persoana veche, din amintirea partenerului minus consumul de alcool.

Partenerul poate sa aiba surpriza ca vechiul consumator este un alt om, ca este interesat de activitati diferite, care nu il includ, poate chiar de alte relatii.

In acest caz, confruntat cu o situatie neasteptata si pe care nu o controleaza, partenerul poate sa saboteze procesul de recuperare, provocand chiar recaderea (de exemplu, invitand la consum – „bei si tu unu’ mic cu nasii, ca e ziua lor“ sau aducand constant aminte de neajunsurile din perioada de consum activ, incarcand consumatorul – proaspat abstinent si inca vulnerabil emotional – cu vinovatie).

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4 5 6
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata

Vrei să faci un copil și nu reușești să rămâi gravidă? Dă o fugă cu partenerul la Sovata, iubiți-vă acolo și fă și un tratament cu nămol din Lacul Ursu. Succesul e aproape garantat, spune medicul, George Vasilescu, ginecolog specialist în infertilitate.

Citeste
Ce este metabolismul și cum să ne consumăm energia
Ce este metabolismul și cum să ne consumăm energia

Cum funcționează metabolismul și câte calorii trebuie să consumăm când facem sport? 

Citeste
Fii creativă! Uleiul de măsline te poate ajuta și altfel, nu doar la sănătate
Fii creativă! Uleiul de măsline te poate ajuta și altfel, nu doar la sănătate

Ai în casă ulei de măsline? Uite în ce situații îl poți folosi, nu doar la gătit!

Citeste
Semne că cineva drag are o depresie funcțională
Semne că cineva drag are o depresie funcțională

Depresia nu înseamnă neapărat internare, pastile și tentative de suicid. Sunt oameni care o duc pe picioare, dar asta nu înseamnă că le e bine. Ce este depresia funcțională.

Citeste
Suferi de insomnie? Manipulează-ți cele 5 simțuri pentru a dormi mai bine
Suferi de insomnie? Manipulează-ți cele 5 simțuri pentru a dormi mai bine

Te-ai săturat de insomnii? Te trezești noaptea de câteva ori, iar dimineața nici cafeaua nu își mai face bine efectul? Seara, înainte de culcare, pune-ți în funcțiune toate simțurile. Garantat vei dormi ca un bebeluș.

Citeste
Dansul previne îmbătrânirea creierului! Motive pentru care e bine să dansăm
Dansul previne îmbătrânirea creierului! Motive pentru care e bine să dansăm

Monotonia zilelor a devenit apăsătoare și visezi la o nouă activitate care să-ți coloreze viața? Dansul e un hobby ritmat ce te provoacă să-ți depășești limitele și te ajută să te cunoști mai bine.

Citeste