Now Reading
Care este scopul vieții?

Care este scopul vieții?

Revista Psychologies

Scopul vieții tale constă în scopurile centrale care te motivează, altfel spus motivele pentru care te trezești dimineața.

Scopul poate ghida deciziile de viață, poate influența comportamentul, poate modela obiectivele, poate oferi un sentiment de direcție și poate crea sens. Pentru unele persoane, scopul este legat de vocație – munca semnificativă, satisfăcătoare. Pentru alții, scopul lor constă în responsabilitățile față de familia sau prietenii lor. Alții caută sensul prin spiritualitate sau credințe religioase. Unii oameni pot găsi scopul lor exprimat clar în toate aceste aspecte ale vieții.

Scopul va fi unic pentru fiecare; ceea ce identifici ca fiind drumul tău poate fi diferit de alții. Mai mult, scopul tău poate chiar să se schimbe și să evolueze de-a lungul vieții în raport cu prioritățile în schimbare și fluctuațiile propriilor experiențe.

Întrebările care pot apărea când te gândești la scopul vieții tale sunt:

Cine sunt eu?

Unde îmi este locul?

Când mă simt împlinit(ă)?

Fiecare dintre noi are un scop unic. 

Scopul vieții tale este contribuția ta

Unele persoane se simt ezitante în privința urmăririi scopului lor de viață pentru că se tem că sună a o căutare egoistă.. Cu toate acestea, scopul adevărat este despre recunoașterea propriilor tale daruri și folosirea lor pentru a contribui la lume – fie acele daruri constând în a cânta muzică frumoasă pentru ceilalți să se bucure, în a-i ajuta pe prieteni să rezolve probleme sau pur și simplu în a aduce mai multă bucurie în viețile celor din jurul tău.

Richard Leider, autor și coach, spune că „scopul genuin indică sfârșitul unei relații cu viața centrată pe sine, egoistă”. Când scopul tău autentic devine clar, vei putea să îl împărtășești întregii lumi.

Ecuația pentru scop este D+ P + V = S.

(daruri + pasiuni + valori = scop)

 

Cum evoluează scopul vieții

Întrebările despre scopul vieții pot apărea în orice moment al vieții, dar poți observa că ele sunt mai prevalente în timpurile de tranziție sau criză – de exemplu, o schimbare în carieră sau educație, o pierdere personală sau o mutare la distanță. Autoarea Sharon Daloz Parks, în cartea Big Questions, Worthy Dreams,  numește aceste evenimente „naufragiile vieții”.

Viața noastră poate fi văzută ca un nautilus care adaugă noi camere la cochilia sa pe măsură ce crește și are nevoie de mai mult spațiu. La fel, pe măsură ce oamenii cresc într-o fază diferită a vieții, vechile lor camere pot părea înguste. Ei încep să se întrebe ce pot face pentru a-și extinde spațiul.

Mutarea în noi camere deschide calea pentru apariția de noi posibilități, permițând scopului nostru de viață să evolueze. Dar acest lucru poate provoca și tranziții fizice, mentale, emoționale și spirituale și uneori chiar un timp haotic pe măsură ce începem să ne punem noi întrebări.

Acesta este secretul unei vieți complet vii: să reformulezi întrebările noastre de viață din nou și din nou.

Pe măsură ce facem acest lucru, la diferite etape ale vieții noastre, găsim întrebări diferite și posibilități diferite.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top