Now Reading
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Nu este simplu să te confrunți cu teama de singurătate, dar înainte de a te grăbi cu acțiuni care, pe moment, ar domoli-o, ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți. Altfel, nu vei lua cele mai potrivite decizii.

Citește și:

Muncești mult și nu ai timp de viață personală? S-o crezi tu!

5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate

De ce îți e frică, de aia nu scapi

Dacă îți este teamă de singurătate și acționezi în baza acestui sentiment anxios, vei lua decizii suficient de proaste încât să te regăsești, mereu, în aceleași scenarii.

Dacă lași teama să te conducă, atunci standardele tale sunt alterate, iar nevoile reale la fel. Nu vei avea răbdarea și discernământul necesare unor alegeri corecte, potrivite ție. Nu vei avea nici măcar șansa de a te cunoaște pe tine cu adevărat.

Pentru că, dacă vrei să gestionezi corect această teamă, răspunsul nu îl deține un altul, ci tot tu. Prin urmare, lasă dating-ul aleator și acordă-ți ție mai multă atenție: care sunt rădăcinile acestei temeri?

 

Copilăria, bat-o vina

Evident, ca mai toate comportamente și trăirile noastre, teama de singurătate pornește din copilărie, fiind pe parcurs alimentată de experiența de viață a fiecăruia.

Poate părinții au fost distanți, poate te-ai simțit abandonat (sau chiar ai fost), poate mesajul primit (sau interpretat) de tine a fost „nu meriți iubire pentru ceea ce ești”.

Relația avută cu părinții și îngrijitorii ne formează atașamentul. Acesta începe să se formeze în momentul nașterii, chiar înainte, în relația cu mama cu care ne identificăm. Prima relație pe care o avem cu un altul, însă, este cea cu tatăl. Iar aici, rolul lui este definitoriu.

Dacă ai primit iubire și atenție, dacă ți-a dedicat timpul și interesul lui, a conturat securizarea afectivă.

Dar cum, din păcate, părinții nu urmează cursuri de dezvoltare personală înainte de a-și asuma rolul de părinți, relaționăm cu vulnerabilitățile, limitele, neajunsurile și problemele lor nerezolvate…

 

Decizii proaste alimentate de teamă

Singurătatea poate fi vindecată în cuplu? Se spune că într-un cuplu, vei reuși să fii pe cât de fericit reușești să fii și singur.

Dacă refuzi timpul petrecut cu tine, dacă simți anxietate, neliniște, nemulțumire, le vei lua pe toate, cu tine, într-o relație. Nu mai vorbim despre partenerii aleși, care trebuie să funcționeze precum un bandaj, pe care îi investești cu așteptări nerealiste, care nu corespund nevoilor reale.

Totodată, să nu uităm că putem avea un tipar relațional defectuos pe care, dacă nu îl recunoaștem, analizăm și reparăm, îl vom repeta la nesfârșit.

Iar pentru cei cu teamă de singurătate sau de abandon, acesta, de regulă, reprezintă un partener care întârește temerile: un partener evitant, distant sau infidel.

Dacă anxietatea provocată de teama de singurătate te determină să iei astfel de decizii, schimbă tiparul tău de a acționa și în loc să cauți bandaje de moment, găsește un psihoterapeut care să te ghideze pe drumul cunoașterii de sine, înțelegerii propriilor probleme și… rezovării lor.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top