Now Reading
Arta de a consemna viaţa

Arta de a consemna viaţa

alexandra-tudor
arta-de-a-consemna-viaţa

Café Gourmand funcționează ca un aide-memoire: îți iese ușor din buzunarul de la piept, ca o batistă bine pusă, pentru a-ți aminti că în structura noastră este inclusă și bucuria. Bucuria simplă, a unui desert, a unei culori, a unei întâlniri, bucuria complexă a locului pe care îl ai și ți-l recunoști între ceilalți. Între ele există o gamă nesfârșită de irizații: reverii, răsfățuri, rute, reflecții, recunoașteri, uneori regrete, alteori regrupări. Din ele iese, însă, același chip în perpetuă metamorfoză al bucuriei. Ce altceva este o cafea într-o după-amiază de vară, o stradă neștiută, zborul care deschide vacanța sau mâna care te strânge de noapte bună?” Marius Constantinescu

Psychologies: Spui în prefața celei mai recente cărți: ador viața și ador să scriu despre ea. Ce a adus, ce a luat sau ce a schimbat scrisul în decorul vieții tale?

Marius Constantinescu: De multă vreme, scrisul mă ajută să ţin minte, să tezaurizez amintiri cărora cuvintele pe hârtie le păstrează culoarea, conturul, emoţia. Scriu pentru mine, adesea, scriu pentru că mă simt dator să recompensez cumva ceea ce vine înspre mine. Uneori scriu şi hedonist, auto-răsfăţător, scriu din pura plăcere de a scrie, de a-mi exersa o anumită uşurinţă şi un anumit fel de a juxtapune ideile. Prin scris am ajuns la un public care mă ştia vorbind şi care, poate, nu se gândise până atunci că lucrurile pe care le rosteam (mai mult sau mai puţin convingător, mai mult sau mai puţin fermecător) la televizor sau pe o scenă erau scrise tot de mine.

Cum a prins viață Café Gourmand? Ne-ai putea oferi câteva detalii din procesul tău creativ?

M. C.: Café Gourmand a venit ca o continuare a ceea ce începuserăm, Editura Nemira şi cu mine, în 2017. Atunci i-am făcut vânt în lume primei mele cărţi-culegere de texte despre toate cele care îmi aţâţau interesul: Rosé. Între timp, s-au mai adunat multe asemenea texte, publicate prin toate zările online-ului şi offline-ului. Le-am făcut vraf, am văzut ce mai stă în picioare şi ce nu, le-am etajat în ceea ce mi se pare mie că este o structură clară, le-am împănat cu texte inedite şi a ieşit această cărţulie care invită la… gustat viaţa.

Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top