Now Reading
Single glow: cum să celebrezi by yourself!

Single glow: cum să celebrezi by yourself!

bianca-pescaru
single-glow-cum-să-celebrezi-by-yourself

Accentuând ideea de dragoste și ocrotire, Sărbătorile de Crăciun au ajuns să pună în evidență marea singurătate a omului contemporan – singur câteodată chiar și în cuplu, câteodată chiar în sânul familiei. Dar ce se întâmplă cu cei care sunt cu adevărat singuri? Cum să te bucuri de sărbători dacă ești single? Și mai ales dacă ești o femeie singură?

Auzim peste tot că nimeni nu ar trebui să fie singur de Crăciun. Intenția este bună: nimeni nu ar trebui să se simtă abandonat și părăsit, nu numai de sărbători, dar niciodată. Cu toții ne dorim să fim iubiți sau să primim dovezi de iubire, iar sărbătorile de Crăciun par a fi create întocmai pentru a le pune în evidență – accentuând însă suferința celor care nu se bucură de aceste dovezi. Sau pentru care dovezile sunt insuficiente. Care nu se mulțumesc cu strălucirea cadourilor în țiplă aurie, ci-și doresc chiar aurul, care nu se mulțumesc cu felicitările formale, ci au nevoie de inimi deschise și împărtășire.

Mintea noastră s-a obișnuit, din propriul trecut sau din prescripțiile celor din jur, să asocieze Crăciunul cu fericirea: fiecare dintre noi are propria proiecție, propria fantezie referitoare la Crăciunul ideal. Media vine cu propriul bombardament cu perfecțiune. Conștientizând că realitatea vieții noastre este mai mult sau mai puțin departe de acest scenariu cognitiv și de așteptările emoționale aferente, se ivesc dezamăgirea, tristețea, frustrarea, furia: „veselul” cortegiu al singurătății. Euforia și pozitivitatea prescrise devin toxice pentru cei care sunt singuri și care se simt triști, sau pentru cei care traversează un proces de doliu.

Dar, cum spunea Antoine de Saint-Exupery: „Sensul lucrurilor nu stă în lucrurile în sine, ci în atitudinea noastră față de ele”. Tu alegi sensul pe care îl dai Crăciunului tău, prin modul în care gândești și prin ceea ce faci.

Ascultă-ți deci emoțiile, chiar dacă nu corespund cu ceea ce îndeobște se numește „spiritul Crăciunului”. Ele au ceva să îți spună. Acceptă-le, ca să poți apoi alege conștient gândurile și acțiunile care îți sunt utile într-o astfel de situație.

Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top