Now Reading
7 motive pentru generozitate

7 motive pentru generozitate

Revista Psychologies
7-motive-pentru-generozitate

Dăruind vei dobândi! Strălucește oferind celor din jur bucurie: dăruiește bani, timp, dragoste, cunoaștere, pricepere – vei dobândi de fiecare dată încă un motiv de a celebra viața! Iată în continuare 7 cauze și 7 fundații care au nevoie de ajutorul tău.

Dezvoltare neuromotorie optimă pentru copii tipici și atipici

Asociația KINETO BEBE este o organizație non-profit (ONG), cu triplă misiune: terapeutică, de informare și de susținere a comunității. Proiectele noastre sunt inspirate din nevoile identificate în familiile copiilor tipici și atipici. Realizăm ample proiecte și campanii de educare parentală și informare a familiilor și specialiștiilor cu privire la primii ani de viață ai copiilor, la dezvoltarea neuromotorie a acestora și mai ales la modalitățile de stimulare prin terapie și mișcare a copiilor pentru o viață sănătoasă. Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor cu diverse dizabilități neuromotorii, cât și a familiilor acestora. Foarte mulți copii au nevoie de terapie de lungă durată care să fie realizată prin programe personalizate, și astfel să dobândească deprinderile pentru a avea o viață normală, autonomă.

Donații pe www.asociatia.kinetobebe.ro.

O viață mai bună pentru adolescenții și adulții cu autism

Părinții care intră de mână cu copilul lor într-un centru de terapie nu spun niciodată că vor să facă autismul să dispară. Nu diagnosticul în sine este problema, ci formele în care un copil este afectat. Părinții vor ca cei mici să poată vorbi, să se joace, să poată merge la grădiniță, să aibă abilități esențiale pentru o viață bună. În cele două centre de terapie pentru copii ale Fundației Autism Voice, obiectivul e recuperarea: a dobândi sau a recâștiga abilități, a construi cât mai multe punți de legătură cu lumea exterioară. Totuși, o parte din abilitățile pentru a trăi o viață complet independentă nu pot fi dezvoltate întotdeauna. Iar copiii înscriși azi în programe de terapie sau educaționale, vor deveni adolescenți, apoi adulți. Pentru ei nu există programe specializate, mulți stau acasă lângă părintele care le oferă îngrijire zilnică, fiind uitați de sistemul terapeutic și social. Institutul Autism Voice, lansat în noiembrie 2022 este primul centru multifuncțional de terapie și cercetare pentru adolescenți și tineri cu autism din România. Deocamdată aici se derulează două programe dedicate:

Detalii și donații pe www.autismvoice.ro.

Putem vindeca sufletele copiilor abandonați

Cei 45 000 de copiii din centrele de plasament din țară trăiesc un Crăciun de singurătate, an de an. Niciun camion plin cu dulciuri și jucării nu le pot ține loc de alinare sufletească. Dar există un cadou ce le poate vindeca sufletul rănit – psihoterapia. Ajungem MARI, cel mai mare program educațional în sprijinul copiilor din sistemul de protecție din România, dorește să le aducă acestor copii un strop de speranță și să vindece, cu ajutorul terapiei, traumele provocate de abandon, abuz, separarea timpurie de familie. Traumele acestea au provocat răni adânci în sufletele lor, răni despre care se vorbește mult prea puțin, pentru că (aparent) nu se văd. Totuși, acestea pot lua forme „vizibile” serioase: delincvență, abandon școlar, imposibilitatea de a se integra în comunitate. Pentru a atrage atenția asupra nevoilor emoționale ale copiilor din centrele de plasament și necesității psihoterapiei pe termen lung, Ajungem MARI a dat startul campaniei „Suflet fragil, caut o inimă mare!”

Oricine vrea să sprijine programul de psihoterapie pentru copiii din centrele de plasament derulat de Ajungem MARI o poate face donând 4 euro pe lună printr-un un SMS la numărul 8864 cu textul „IUBIRE”. Sau poate alege o altă formă de donație disponibilă pe site-ul www.ajungemmari.ro.

Singurătatea și lipsa resurselor sunt cele mai grave probleme ale vârstnicilor

Mulți dintre vârstnicii de lângă noi, adesea invizibili, trăiesc adevărate drame, afectați de pierderea celor dragi, de neputință, lipsuri materiale, boli supărătoare sau izolare. Uneori așteaptă zile în șir ca cineva să le calce pragul ori ca telefonul să sune pentru a auzi o voce. Pentru ei un mic sprijin este esențial pentru a nu cădea definitiv în întuneric.

Pentru o astfel de susținere sunt necesare resurse și implicare din partea comunității. Persoanele fizice pot face o donație printr-un SMS la 8844 cu textul SINGUR, susținând astfel cu 2 Euro lunar nevoile urgente ale vârstnicilor. Puteți dona online pe www.fpmr.ro

Fiecare clipă de viață e frumoasă pentru fiecare

Pentru unii e evident, pentru alții e o luptă. Ce se mai poate face când medicii declară că „nu se mai poate face nimic“? Ei bine, omenie! Barometrul medical al omeniei este paliația. Deși face parte din corpul medicinei, paliația nu este reprezentată aproape deloc în sistemul medical de la noi. Există doar nouă servicii de îngrijire paliativă la domiciliu la nivelul întregii țări, toate susținute doar de ONG-uri, iar cinci servicii aparțin Fundației HOSPICE Casa Speranței, care, de 30 de ani, schimbă soarta pacienților cu boli incurabile. Peste 45.000 de pacienți și peste 100.000 de aparținători au fost martori ai schimbărilor pe care îngrijirea paliativă poate să le aibă atunci când viața este zdruncinată din temelii de un diagnostic care atentează la fizic, la psihic, care aduce în continuare stigmatizare. „Am schimbat legi, am schimbat mentalități. Vestea bună este că nu ne oprim aici. Cei care au resurse ne pot ajuta să oferim DEMNITATE. ALINARE. SPERANȚĂ“, spune Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței.

Companiile pot veni în sprijinul pacienților cu boli incurabile îngrijiți de fundația HOSPICE Casa Speranței prin facilitatea fiscală care le permite să direcționeze până la 20% din impozitul pe profit sau pe venit datorat statului, până la 31 decembrie. Persoanele fizice pot dona accesând: www.hospice.ro/doneaza sau cu un SMS la 8846 cu textul TIMP (4 euro).

Tabăra incluzivă în care copiii atipici sunt bineveniți

În prezent copiii cu dizabilități din România nu merg niciodată în tabere sau excursii. Spațiile nu sunt adaptate pentru ei. Programele nu sunt gândite pentru ei. De aceea, HELP Autism alături de comunitatea de parteneri construiește prima tabără incluzivă din România. O tabără pentru toți copiii cu minți și abilități diverse. Primii ani din viață ne formează caracterul. Pentru copiii atipici, începutul este cu atât mai important pentru a deveni adulți integrați.​ Tabăra este locul prin care acești copii accesează o lume altfel intangibilă. Au șansa să socializeze, să descopere și să se cunoască. ​Iar toate aceste noi experiențe​ le vor modela viitorul.​

Află cum te poți implica intrând pe www.helpautism.ro/fauritorideviitor.

Copiii bolnavi au nevoie de sens și blândețe!

Copiii care trec prin spitalizări și tratamente medicale de multe ori dureroase și frustrante au nevoie de ajutor pentru a înțelege ceea ce li se întâmplă, au nevoie de explicații pe măsura capacității lor de înțelegere, au nevoie de acompaniere psihologică, suport și joc, ca să poată metaboliza psihic ceea ce li se întâmplă. Boala fizică nu trebuie să se transforme în traumă – pentru aceasta este nevoie de blândețe și de un spațiu de simbolizare – pe care Fundația Inocenți – Romanian Children’s Relief – este gata să îl acorde.

Detalii și donații pe www.inocenti.ro.

Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top