Now Reading
Cum stii ca esti la jobul potrivit?

Cum stii ca esti la jobul potrivit?

Revista Psychologies

Vremuri tulburi, de criza sau nu, cateodata nu suntem foarte siguri ca am facut alegerea cea mai buna in plan profesional. Exista serviciul ideal? Cum arata? Raspunsuri de la psihoterapeutul Florentina Ciolacu.

 

Psychologies: Ce putem face atunci cand nu suntem la locul de munca potrivit, avand in vedere totusi criza financiara si efectele ei?

Florentina Ciolacu: Cine a zis ca nu le putem avea pe toate la un loc?! Un job corect ales, in functie de abilitatile si talentul tau, te inobileaza spiritual, oferindu-ti mediul propice in care sa-ti pui imaginatia la treaba, in care sa-ti transformi pasiunea in reusite, permitandu-ti sa excelezi si, ca urmare, sa fii pe masura recompensata financiar.

 

Cum trebuie gandit procesul de reconversie profesionala?

F.C.: Reconversia profesionala este o alegere. Alegerea corecta o faci in cunostinta de cauza. Eu cred ca daca nu ne ignoram pasiunile, ele vor deveni, in final, profesia noastra. De folos este si punerea pe hartie a catorva variante atractive, posibile alegeri. O vizita la un consilier pe probleme de orientare profesionala poate deschide noi orizonturi.

Din nefericire, cei trecuti de prima tinerete ajung, fara voia lor, in urma disponibilizarilor, fata in fata cu reconversia profesionala. Constransi de obligatiile financiare, ei, de regula, ajung sa accepte un serviciu nepotrivit, motivati fiind, in principal de avantajele banesti.

 

Cui ii este mai usor sa ia decizii cruciale in cariera? Barbatilor sau femeilor?

F.C.: Fiecare om, in parte, are propriile lui asteptari, nevoi, dorinte, alegeri de facut. La baza acestei enumerari sta motivatia. Ea primeaza si decide. Sau ar trebui!

 

Exista astazi un curent al „crizei de corporatist“?

F.C.: Mediul corporatist ofera tinerilor din ziua de azi locuri de munca platite cu un salariu peste medie, posibilitatea de promovare, formari la locul de munca, team-buildinguri pentru coeziunea echipei si pentru cresterea starii de bine.

Avantajele acestui tip de mediu profesional sunt multiple, incepand cu posibilitatea internship-ului pentru tinerii abia iesiti din facultate si terminand cu angajarea ulterioara, pe termen lung. Un astfel de job este considerat de majoritatea ca fiind unul sigur. Tinerii corporatisti sunt bine pregatiti, foarte muncitori, cu aspiratii profesionale inalte, in cautarea succesului in cariera.

Evident, vine si reversul medaliei. Odata intrat in mediul de lucru corporatist, te izbeste sentimentul ca nimeni nu este de neinlocuit. Trebuie sa vrei si sa te poti ridica la nivelul asteptarilor. „Esti doar un pion pe tabla de sah“, mi-a spus o doamna cu o experienta de peste zece ani intr-o mare corporatie.

Volumul mare de munca si termenele de predare impuse sunt adesea respectate stand peste program sau lucrand in weekenduri. La inceputul carierei, tinerii sunt disponibili si deschisi orarului prelungit, atrasi de mirajul succesului. Ajung sa petreaca din ce in ce mai multe ore la serviciu, colegii devenind in scurta vreme si cercul lor social.

In timp, devin foarte obositi, stresati si migreaza catre alte companii. Criza de corporatist sau nu, aceasta este radiografia corecta a sistemului. Alternativa unui asemenea job? O alegere in cunostinta de cauza!  

 

In ce masura competitivitatea exagerata si nevoia acerba de a avea ne fac sa alegem jobul nu tocmai ideal ori pe care nu ni-l dorim?

F.C.: Competitiile in care te intreci cu alti oameni (la care te raportezi, cu care te identifici sau la ale caror bunuri aspiri) te aseaza pe directii altele decat ale tale. Singurul motiv pentru care esti acolo este pentru ca vrei sa-l invingi pe cel cu care te intreci!

Nevoia acerba de a avea, de a poseda lucruri, este buna si motivanta atat timp cat acele bunuri iti folosesc, iti aduc satisfactii, te ajuta in dezvoltarea ta, iti satisfac nevoile proprii.

Aceia care inteleg asta, nu-si vor nega dreptul real la o alegere corecta a profesiei. Se cunosc bine si nu se vor pune pe locul doi, in spatele salariului sau al statutului social.

 

Pana unde mergem cu compromisul la locul de munca?

F.C.: Desi perspectiva unei profesii bine alese, care inclina perfect balanta intre nevoile noastre si job ne incanta, compromisurile fac parte din realitatea vietii profesionale. Compromisurile de neacceptat sunt faptele care contravin principiilor si valorilor pe care le pretuim si care ne ghideaza in viata.

 

Vedem noi, romanii, ideea de munca si de job diferit decat occidentalii?

F.C.: Intr-o proportie usor inclinata spre da… da! Desi nu vreau sa generalizez, nivelul mai scazut de trai al romanului, comparativ cu cel al occidentalului, ne „forteaza“ mana uneori.

Astfel ca, in alegerea profesiei, romanul atribuie loc fruntas salariului (masina, telefon, asigurare medicala etc.), lasand pasiunea sau chemarea profesionala pe ultimele pozitii, comparativ cu germanul sau francezul, care isi alege profesia in urma parcursului educational si al abilitatilor descoperite si fructificate in timpul pregatirii profesionale.

 

Ce compune satisfactia la locul de munca?

F.C.: Imbinarea reusita intre pasiune, talent profesional si  nevoi.

 

Este munca o modalitate de implinire personala?

F.C.: Profesia vorbeste despre noi. Jobul pe care aleg sa il fac este activitatea pe care o admir, o inteleg, cu care ma identific. Profesia mea ma onoreaza. Imi da entuziasm, energie, imaginatie, bucurie, implinire, succes.

Iar acesta este felul in care eu ma evaluez, in care ma raportez la profesia mea. Stima de sine buna nu vine din meseria mea, ci alegerea profesiei potrivite vine din stima mea de sine.

Pentru ca felul in care ma autoevaluez imi influenteaza comportamentul. O buna imagine de sine ajuta la atingerea obiectivelor profesionale, obstacolele sunt percepute ca provocari ce pot si vor fi depasite. Cruciale in desavarsirea actului profesional si in optimizarea performantelor sunt gandurile pe care le avem despre sine.

 

Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem cand vine vorba despre alegerea carierei? Cum  invatam sa alegem ce este mai bine pentru noi?

F.C.: Profesia este, din punctul meu de vedere, o extensie a calitatii noastre umane, a vietii noastre personale. O continuare a weekendului. Cum ar putea sa fie altfel, de vreme ce la serviciu trebuie sa fim muncitori, sociabili, seriosi, de incredere, de cuvant, cam toate calitatile pe care le trecem cu totii in CV?!

Cum stii ca ai facut alegerea gresita? Cand ai incetat sa mai visezi la viitor. Cand valorile tale si felul tau de a fi nu au nicio legatura cu domeniul in care activezi. Cum poti evita profesia nepotrivita?

In ciuda persoanelor „care stiu ce e mai bine pentru tine“, trebuie sa-ti acorzi o sansa reala la implinirea pe plan profesional, urmandu-ti pasiunile, abilitatile, talentul.

Cand timpul tau la serviciu va trece foarte repede, cand, odata ajuns/a acasa, te vei gandi cu placere la ziua de maine sau la cea care tocmai a trecut, cand te vei trezi vorbind cu drag despre proiectele tale profesionale, vei sti ca ai facut, cu certitudine, alegerea ta! Buna!

 

Zece semne care dezvaluie alegerea incorecta, a profesiei
1. Ziua de lucru nu-ti aduce nicio satisfactie;
2. Te simti „amortit/a“ la serviciu, numeri minutele pana la plecarea acasa;
3. Pierzi timpul facand orice altceva decat ceea ce ai efectiv de facut;
4. Nu te intereseaza catusi de putin progresul companiei sau al departamentului tau;
5. Nu te identifici cu telurile companiei sau ale departamentului tau;
6. Nu-ti doresti sa te perfectionezi in domeniul respectiv;
7. Nu anticipezi in dorintele tale posibilitatea de promovare in cadrul companiei;
8. Insatisfactie si lipsa sentimentului de realizare a scopului tau profesional;
9. Faci meseria respectiva doar pentru bani, o detesti, te enerveaza colegii, mediul, biroul si nici macar nu ai un salariu atractiv;
10. Aduci serviciul in viata ta personala. Acasa, povestesti aspecte negative de la munca, te plangi mult, te nemultumeste perspectiva zilei de maine.

 

Florentina Ciolacu  este psihoterapeut de familie, cuplu si copii, tel. 0733.01.51.61. www.cabinetpsihoterapieciolacuflorentina.ro

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!