Echipamente profesioniste pentru afaceri de succes în HoReCa
Cuptorul profesional este inima oricărei afaceri din sectorul servirii alimentelor. Echipament vital pentru o brutărie, un laborator de cofetărie, restaurant sau orice altă unitate comercială destinată producerii de preparate culinare, acesta poate avea funcții multiple ce contribuie la pregătirea eficientă și rapidă a mâncărurilor. Calitatea unui cuptor profesional de panificație și patiserie ori gastronomie este decisivă pentru obținerea unor produse delicioase, care să-i impresioneze chiar și pe cei mai pretențioși clienți. Din acest motiv, este important să iei în considerare câteva criterii de selecție ca să te asiguri că investești într-un dispozitiv cu performanțe ridicate pentru dotarea bucătăriei profesionale. Iată care sunt acestea:
1. Tipul cuptorului
Există diverse cuptoare profesionale pentru HoReCa, iar unul dintre lucrurile esențiale pe care trebuie să le ai în vedere la achiziționarea unui aparat se referă la tipul echipamentului. De preferat ar fi să te concentrezi asupra scopului cuptorului, să iei în considerare cerințele tale actuale și viitoare, precum și modul de alimentare sau caracteristicile produsului. Astfel, poți alege între cuptoarele profesionale electrice, cu gaz, pe cărbuni, cu microunde, convecție ori variantele combi.
2. Dimensiunea cuptorului
Înainte de a opta pentru un anumit echipament trebuie să determini și spațiul disponibil pentru acesta. Dacă bucătăria nu este una generoasă, indicat ar fi să-ți îndrepți atenția spre un cuptor profesional de dimensiuni reduse, ca să nu aglomerezi încăperea. În cazul în care locul îți permite un aparat mai mare și îndeplinirea fără probleme a sarcinilor culinare, dotează-ți bucătăria cu un dispozitiv corespunzător, care să răspundă tuturor nevoilor tale.
3. Capacitatea cuptorului
Acest aspect este demn de luat în calcul atât pentru a determina mai ușor dimensiunea cuptorului, cât și posibilitățile unității de producție. Mai exact, volumul afacerii reprezintă un real indicator pentru mărimea și capacitatea echipamentului profesional. Prin urmare, stabilește câte preparate vrei să gătești simultan, cât va dura până vor fi gata și care îți dorești să fie timpul de servire. Nu te limita la rezultatele actuale, mai ales dacă te afli la început de drum, ci ia în calcul și potențialul viitor al business-ului atunci când vrei să alegi dimensiunea și capacitatea corectă a noului aparat profesional.
4. Funcțiile cuptorului
Un echipament performant trebuie să reziste la volumul de muncă uriaș, dar și diversitatea sarcinilor dintr-o bucătărie profesională. De preferat ar fi un cuptor care să dispună de numeroase caracteristici avansate sau să răspundă în totalitate cerințelor tale, în funcție de afacerea pe care o conduci. Așadar, printre funcțiile inovatoare se pot număra coacerea lentă la temperatură mică, coacerea rapidă la temperatură înaltă, afumarea preparatelor, gril, gratinarea, decongelarea ori reîncălzirea mâncărurilor.
Anumite modele de cuptoare pot beneficia de dospitor pentru panificație și patiserie, flux de aer la intrare și ieșire, termometru, conectare Wi-Fi, touch screen, umidificare, reglarea înălțimii grătarului etc. Dacă ai un buget semnificativ și îți dorești un cuptor profesional modern, ai grijă să analizezi cu atenție funcționalitățile și setările pe care le permite.
5. Accesoriile și piesele de schimb
Fiind unul dintre elementele principale și destul de costisitoare ale unei bucătării profesionale, cuptorul trebuie să prezinte o durată de viață mare, corp din materiale inoxidabile și să se preîncălzească într-un timp scurt. Mai mult, este recomandat ca echipamentul să includă și anumite accesorii, cum ar fi tăvi, grătare, diverse suporturi și sisteme. Trebuie să te asiguri că aparatul va fi dotat cu produsele de care ai nevoie și, dacă va fi cazul, că găsești cu ușurință piese de schimb ca dispozitivul să ruleze eficient.
Dacă ești la început de drum sau activezi deja în domeniul servirii alimentelor, încearcă să-ți faci temele ca să fii sigur că alegi un cuptor profesional cu performanțe înalte, conceput să reziste unor condiții de lucru solicitante. Succesul afacerii depinde, într-o mare măsură, și de calitatea și funcțiile inovatoare ale acestuia.