Now Reading
FJSC lansează cursuri noi, Totalitarism, presă, cenzură, IA pentru jurnalism: instrumente, practici, utilizare etică și Corespondentul de război

FJSC lansează cursuri noi, Totalitarism, presă, cenzură, IA pentru jurnalism: instrumente, practici, utilizare etică și Corespondentul de război

Revista Psychologies
admintere fjsc 2

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București (FJSC), lansează, în programul specializării de licență Jurnalism din anul universitar următor, 2025 – 2026, trei discipline noi, Totalitarism, presă, cenzură, IA pentru jurnalism: instrumente, practici, utilizare etică și Corespondentul de război. FJSC a înregistrat la sesiunea de admitere din iulie 2025 un număr-record de candidați în anii post-pandemiei de COVID-19 atât la programele de licență, cât și la cele de master.

Disciplina Totalitarism, presă, cenzură va fi predată de cercetător științific dr. Cosmin Popa de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, specializat în istoria URSS – Rusiei și a Europei Centrale şi de Sud-Est și perioada comunistă și contemporană. Disciplina va avea printre conținuturile cursurilor și seminarelor „Structuri instituționale și construcție societală în totalitarismul de stânga (instaurare, guvernare și modele societale)”, „Modele feminine în sistemele totalitare. Feminism oficial și feminism de opoziție (Portrete)”; „General și specific în istoria totalitarismului de stânga: stalinism, kimirsenism, maoism, ceaușism”, „Propagandă, jurnalism și comunicare în totalitarismul de stânga european” și „Totalitarism după totalitarism (reziduurile totalitarismului în societățile europene)”. Noua disciplină își propune să le ofere studenților FJSC cunoștințele necesare pentru a analiza critic regimurile totalitare prin înțelegerea originilor lor ideologice și culturale, a mecanismelor de propagandă, represiune și control social, precum și a impactului acestora asupra comunicării publice, presei, culturii și societății. Totalitarism, presă, cenzură va fi o disciplină obligatorie în planul de învățământ al anului III licență, iar, până atunci, va avea regim facultativ.

Disciplina IA pentru jurnalism: instrumente, practici, utilizare etică, predată de lector univ. dr. Anamaria Neagu, cadru didactic titular al FJSC, răspunde nevoii de adaptare a formării jurnalistice la noile realități tehnologice și la transformările din industria media. Ea le va oferi studenților atât competențe practice și teoretice, cât și o înțelegere etică a utilizării inteligenței artificiale, pregătindu-i pentru redacțiile viitorului. Din conținuturile cursurilor și seminarelor, amintim „Introducere în utilizarea IA în jurnalism: colectare, producție, marketing, business”, „Etica utilizării IA în jurnalism. Reglementări, legislație, instituții” și „Implicații financiare ale utilizării IA în ecosistemul jurnalistic” etc. Disciplina va avea regim opțional în anul II licență.

Jurnalistul și corespondentul de război Mircea Barbu, cu activitate în teatre de operații din Ucraina, Siria, Irak, Gaza etc., le va preda studenților FJSC cursul Corespondentul de război, care își propune să le ofere cunoștințele necesare pentru a desfășura activități de jurnalist corespondent de război, dar și aptitudinile de a gestiona riscurile personale și logistice în zone de conflict și de a relata cu obiectivitate într-un mediu de conflict și risc. Cursurile și seminarele vor conține tematici precum „Pregătirea logistică pentru deplasarea în zone de război. Evaluarea riscurilor și gestionarea securității personale. Comunicarea cu redacția, comunicarea cu familia”, „Aspecte legale și convenții internaționale privind presa de război. Dreptul internațional umanitar și protecția jurnaliștilor”, „Sindromul de stres post-traumatic la jurnaliști. Manifestări, cauze, factori de risc, abordare” și „Tehnici de prim ajutor și asistență medicală în situații de conflict”. Disciplina va avea regim opțional în anul III licență.

FJSC actualizează în mod continuu planurile de învățământ și conținuturile disciplinelor pentru a se adapta la dinamica domeniului jurnalistic și la cerințele redacțiilor. Totodată, în noile planuri au fost adaptate conținuturi pentru a răspunde noilor realități ale economiei mass-media și noilor surse de finanțare ale jurnalismului, prin redacții susținute de organizații neguvenamentale, finanțări europene și internaționale și donații, care susțin jurnalismul instituțional și organizațional, dar și pe cel practicat de freelanceri. Totodată, studenții vor învăța despre istoria recentă a presei românești, anii 1990 – 2010, și vor dobândi competențe de antreprenoriat în media.

FJSC își consolidează poziția de lider în învățământul jurnalistic, situându-se nu doar în pas cu evoluțiile tehnologice, ci chiar în avangarda lor. Faptul că 9 din 10 cadre didactice din departamentul de Jurnalism sunt, în prezent, activi în profesie, întărește legătura strânsă, care caracterizează facultatea noastră, dintre mediul academic și mediul profesional. Numărul-record de candidați de la sesiunea de admitere din această lună și la licență, și la master, în condițiile unei scăderi masive a elevilor înscriși la examenul de Bacalaureat, confirmă interesul studenților și adaptarea pregătirii lor la nevoile pieței. Le mulțumesc profesorilor asociați care se alătură corpului profesional al FJSC cu noi cursuri, dar și colegilor titulari și asociați care sunt deja la catedra noastră pentru efortul de actualizare constantă a ofertei noastre educaționale. Într-o lume în care istoria comunismului este uitată sau rescrisă, noi, la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, credem că avem obligația ca fiecare absolvent al nostru, viitor jurnalist, să cunoască terorile pe care totalitarismul își fundamentează regimul și prețul pe care România l-a plătit pentru un regim criminal. Noile conținuturi obligatorii din planurile de învățământ despre totalitarism, cenzură și istoria recentă a presei românești, 1990 – 2010, vor completa cursurile care deja vorbesc despre trecutul nostru. În contextul regional și internațional în care ne aflăm, studenții noștri vor avea ocazia să învețe, la un curs opțional, despre jurnalismul de conflict și despre practicile specifice corespondenței de război. De asemenea, cursurile despre utilizarea și etica inteligenței artificiale în media, dar și despre noile modele de business de presă, freelancing-ul, finanțarea prin donații și proiecte europene și internaționale, dar și antreprenoriatul de media vin să le ofere studenților competențele care să-i facă competitivi într-o profesie aflată în permanentă schimbare și adaptare la evoluțiile tehnologice, economice, politice și sociale, a declarat directorul Departamentului de Jurnalism al FJSC, lector univ. dr. Bogdan Oprea.

Studenții FJSC au avut rezultate excepționale și în anul universitar în curs, 2024 – 2025. Astfel, 7 dintre premiile #Superscrieri14, ediția 2025, au revenit unor studenți sau absolvenți ai FJSC, iar 3 dintre premii au fost acordate unor articole prezentate în anul universitar trecut pentru obținerea diplomei de licență sau master. De asemenea, studenții noștri au obținut locul 1 individual și locul 1 pe echipe (din care a făcut parte un student al FJSC) la competiția internațională FuturePR 2024, organizată de European Public Relations Education and Research Association (EUPRERA) și la care au participat 77 de studenți din 15 universități și 13 țări. La Romanian PR Award 2024, 3 studenți ai FJSC au câștigat premii Junior PR Award, iar, la PR Arena 2024, toate cele trei locuri de pe podium au fost ocupate de studenții noștri. Și la concursul internațional MoJo Arena 2025, la care au participat 30 de studenți din 5 țări, locul 2 a revenit unei echipe formate și din studenți FJSC, iar, la competiția România fără dosar – Portal de cartier, ediția V, din echipa clasată pe locul 1 a făcut parte și un student al facultății noastre.

***

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a fost înființată la 19 ianuarie 1990 și este singura facultate de jurnalism din România. FJSC face parte din rețelele the European Journalism Training Association (EJTA) și «Théophraste» – Réseau mondial francophone de centres de formation au journalisme.

Universitatea din București (UB) a fost înființată în anul 1864, iar, din 2019, face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu. Clasamentul Times Higher Education Impact Rankings 2025, unul dintre cele mai cunoscute din spațiul academic internațional, care evaluează universitățile cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile (Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite – ONU incluse în Agenda 2030), plasează Universitatea din București drept prima din România, pe locul 93, la nivel mondial, pe locul 25 mondial pentru calitatea educației și pe locul 3 mondial pentru impactul și contribuția la egalitate de gen. Prezența UB în clasamentul general Times Higher Education Impact Rankings 2025 pe poziția 93 la nivel mondial marchează o premieră națională, fiind pentru prima dată când o universitate din țara noastră se situează în primele 100 de universități la nivel internațional.

Universitatea din București își reconfirmă poziția de lider al învățământului superior românesc și conform celei mai recente ediții a clasamentului QS World University Rankings 2026, care o poziționează, la nivel mondial, în intervalul 761 – 770, marcând o evoluție semnificativă față de ediția precedentă (801 – 850) și obținând unele dintre cele mai bune rezultate din ultimul deceniu. Performanțele Universității din București sunt remarcabile în special în ceea ce privește angajabilitatea absolvenților (Employment Outcomes) și aprecierea de care absolvenții se bucură în rândul angajatorilor (Employer Reputation); astfel, potrivit acestui clasament, absolvenții UB reușesc, într-o foarte mare măsură (81,1%), să se angajeze după 7 – 11 luni  de la finalizarea studiilor.

Pentru mai multe detalii:

Bogdan Oprea, dr.

purtătorul de cuvânt al Universității din București

telefon: 0722 766 641

e-mail: bogdan.oprea@unibuc.ro

promo
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top