Now Reading
Găsirea împlinirii la vârsta mijlocie: A doua șansă în carieră

Găsirea împlinirii la vârsta mijlocie: A doua șansă în carieră

alina-rânbu
Gasirea-implinirii-la-varsta-mijlocie_-A-doua-sansa-in-cariera

Dorința de a avea o carieră mai împlinită și mai semnificativă este doar un domeniu de interes în timpul adaptării la mijlocul vieții. Pe măsură ce adulții ajung la jumătatea vieții, într-un moment în care părinții și rudele mai în vârstă încep să moară, conștientizarea faptului că și viețile lor vor ajunge la final începe să fie din ce în ce mai prezenă. Dintr-o dată, importanța de a atinge obiectivele și de a face ceea ce îi face fericiți devine mult mai semnificativă. Acesta este momentul în care antreprenorii, muzicienii sau artiștii vor începe să se gândească la cariere care să se potrivească cu energia, vitalitatea și pasiunea lor pentru viață.

Ciclul vieții este, pentru majoritatea oamenilor, destul de previzibil. Din adolescență până la vârsta de 30 de ani, cei mai mulți se consumă cu învățarea modului în care să devină cine cred că vor să fie. Trecerea de la 30 la 40 de ani presupune lucrul și trăirea acelui rol. Dar la vârsta de 40 de ani, la mijlocul vieții, după ce au atins acest obiectiv, mulți descoperă că, până la urmă, nu era ceea ce își doreau să facă. În acest moment al vârstei mijlocii, după ce au muncit atât de mult doar pentru a descoperi lipsuri, mulți sunt dispuși să accepte provocarea de a risca mai mult și de a se elibera de povara așteptărilor celorlalți.

Speranța de viață mai lungă joacă și ea un rol. La vârsta mijlocie, oamenii își dau seama că mai au de trăit aproape jumătate din viață și se întreabă cum vor petrece acești ani. Ei știu că vor avea o mulțime de ani sănătoși, așa că eu cred că este o perioadă în care se fac alegeri pentru a-și trăi visurile care au fost puse pe raft în anii tinereții.

Femeile sunt bine reprezentate în această mentalitate, mai multe femei decât oricând folosindu-și vârsta mijlocie ca o trambulină pentru a experimenta transformări pozitive în carieră. Ele își doresc o carieră care să se potrivească cu energia lor și care să le permită să aibă succes. Din ce în ce mai des lucrez cu femei care pornesc afaceri și își găsesc un scop la jumătatea vieții lor.

Schimbarea locului de muncă, a carierei sau a stilului de viață poate necesita ceva muncă. Dar dacă îți urmezi cu adevărat pasiunea, efortul va oferi rezultate infinit de pozitive.

Ești gata să faci o schimbare? Iată câteva sfaturi pentru a începe o a doua carieră de succes.

1.Fă o listă cu lucrurile care lipsesc din viața ta

Îți dorești să readuci o pasiune din tinerețe pe care nu ai găsit niciodată timp să o urmezi? Este vorba de muzică, un sport, scris, gătit, antreprenoriat? Nu contează ce, atâta timp cât este ceva ce îți dorești cu adevărat să faci. Dacă ai deja o imagine clară a pasiunilor pe care ai vrea să le urmezi, atunci identifică modalități mici și realizabile prin care poți începe să le încorporezi în viața ta.

2.Imaginează-ți că ai deja în bancă toți banii de care ai nevoie

Cum ți-ai petrece timpul în fiecare zi? Gândește-te la mediul în care ți-ar plăcea să te afli, la oamenii pe care ai vrea să-i cunoști și la modul în care ai relaționa cu ei. În ce activități te-ai implica? Sunt șanse ca pasiunile tale să iasă la suprafață atunci când îți rulezi fanteziile de „câștigarea loteriei”. Deși nu toată lumea este destinată să fie miliardară, acest lucru nu ar trebui să te împiedice să îți urmezi dorințele și să îți acorzi ție mai multă valoare, indiferent de soldul contului tău bancar.

3.Profită de înțelepciunea și experiența ta pentru a-ți reevalua cariera actuală

Întreabă-te ce nu funcționează și ce dorești să schimbi. Folosește acest timp pentru a reflecta asupra vieții tale. Există pasiuni sau vise pe care le-ai abandonat în tinerețe? Dacă nu știi ce vrei să faci, încearcă să faci voluntariat ca o modalitate de a-ți dezvolta noi interese. Găsește o modalitate de a-ți trăi pasiunea în fiecare zi. Am auzit odată pe cineva spunând: „Nu obții de la viață ceea ce vrei, ci ceea ce crezi că poți obține”.

4. Înțelege-ți pasiunea și  valorifică-ți punctele forte.

Este esențial să faci un inventar al vieții tale și să stabilești ce este cu adevărat important. Fă o listă a lucrurilor care te pasionează și apoi reduc lista la elementele care prezintă o oportunitate de a genera venituri. Dacă nu îți urmărești pasiunea, ce te împiedică? Ce trebuie să faci pentru a merge mai departe cu urmărirea planului tău? 

5.Păstrează-ți jobul de zi cu zi

Nu trebuie să renunți la slujba de zi cu zi pentru a te concentra pe pasiunea ta. Nu este o propunere de totul sau nimic. Întâlnesc adesea femei care lucrează cu normă întreagă și că își urmăresc visurile pe lângă, în timpul liber. S-ar putea să ai nevoie în continuare să îți câștigi existența în timp ce faci tranziția spre noua ta cale. Acest lucru este valabil fie că plănuiești să începi o afacere, fie că te pregătești să îți stabilești o nouă carieră.

6.Începe chiar acum

În următoarele 30 de zile ia-ți angajamentul față de tine însuți de a identifica un lucru pe care îl poți face pentru a începe să-ți urmezi pasiunea – și începe să-l faci! Cercetează modalități de a îți integra pasiunea în obligațiile actuale și fă primii pași în cea de-a doua carieră cu obiective realizabile. Vei descoperi în curând că a trăi și a lucra din pasiune înseamnă a fi în controlul propriei vieți.

 

View Comment (1)
  • Dacă ar fi ușor să fi fericit, ar fi toată lumea…dar nimeni nu e nici fericit, nici sănătos . Concret, soțul meu a lucrat la stat . A venit revoluția și a lucrat în privat la niște jigodii care cereau performanță, își cumpărau mașini, case, schimbau neveste iar celor care lucrau și aduceau bani în firmă le dădeau minimum pe cartea de muncă și ceva în plus din banii făcuți la negru. La 40 de ani „echipa tînără” a început să îl sape, că era normal să aibă firma lui, că nu mai aveau loc de el și lucrînd în vânzări să-i preia clienții și să plece. Clienții erau ai lui, munca lui… Și acum e acasă, bine că lucrez eu la stat…că muream de foame. Vise împlinite la vârsta…care vîrstă? Nu mai mințiți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top