Now Reading
Yolanda Crețescu @WEnough: Liderii eficienți știu când și cum să delege sarcinile

Yolanda Crețescu @WEnough: Liderii eficienți știu când și cum să delege sarcinile

Revista Psychologies
Yolanda Cretescu

Evită să parcurgi calea incertitudinii. WEnough este un eveniment la care se va vorbi despre instrumente și soluții testate și se vor oferi răspunsuri directe și constructive.

Pe 18 Aprilie te așteptăm la Cinemax Veranda Mall, să vezi cum arată transformarea prin ochii unui lider. Îți poți rezerva locul cu codul WE20, cu 20% reducere. Accesează acest link: WEnough

“În calitate de psihoterapeut adlerian implicat într-un business social de peste 12 ani și cu o perspectivă înțelegătoare asupra dinamicilor de gen în leadership și antreprenoriat, văd antreprenoriatul feminin ca o oportunitate excelentă pentru a împărtăși principii cheie și inițiative care pot contribui semnificativ la promovarea egalității de gen” spune Yolanda Crețescu, speaker la WEnough.

Psychologies:  Care sunt primele trei lucruri pe care le-ai preda într-un curs despre leadershipul feminin? De ce?

Yolanda Crețescu: Un curs despre leadershipul feminin are nevoie obligatoriu de poziționarea în parteneriat și complementaritate față de celălalt gen dar și de:

1.Autenticitate și vulnerabilitate ca forțe

Autenticitatea este necesară și se referă la capacitatea de a-ți asuma propriile valori și principii în timp ce îți conduci echipa sau organizația.  Opoziția feminin-masculin nu-și are locul în prioritizarea performanței.

Vulnerabilitatea, deși adesea interpretată greșit ca o slăbiciune, este de fapt o sursă de forță în leadership. Arată că liderul este uman și accesibil, facilitând astfel conexiunea și încrederea între membrii echipei. Îmbrățișarea acestor caracteristici poate ajuta liderii feminini să creeze un mediu de lucru mai deschis și incluziv.

2.Împuternicirea și delegarea

Liderii eficienți știu când și cum să delege sarcinile pentru a încuraja creșterea și dezvoltarea membrilor echipei lor. Pentru liderii feminini, promovarea împuternicirii în rândul echipelor lor poate fi esențială în contracararea stereotipurilor de gen și în stimularea unui mediu de lucru echitabil și productiv. Împuternicirea altora nu doar că facilitează dezvoltarea profesională, dar și creează un mediu de lucru susținător și încurajator.

3.Negocierea și stabilirea limitelor

Este vital pentru liderii feminini să dezvolte abilități puternice de negociere și să fie fermi în stabilirea și menținerea limitelor. Aceasta include negocierea salariilor, rolurilor, responsabilităților și așteptărilor atât pentru sine, cât și pentru membrii echipei lor. Învățarea acestei competențe esențiale poate ajuta la prevenirea supraextinderii și epuizării, promovând în același timp echitatea și respectul reciproc în cadrul organizației.

Psychologies: Ce inițiative consideri că sunt esențiale pentru a promova egalitatea de gen în mediul de afaceri și  în leadership?

Yolanda Crețescu: Promovarea egalității de gen în mediul de afaceri și în leadership este esențială pentru construirea unei societăți juste și prospere. Ca femeie și antreprenor social, mă gândesc că anumite inițiative pot juca un rol pivotant:

Programe de mentorat

Crearea de programe de mentorat care să faciliteze legătura dintre femeile aflate la începutul carierei și liderii experimentați, inclusiv femei de succes, poate contribui semnificativ la dezvoltarea abilităților, încrederea în sine și rețeaua profesională a femeilor tinere. Bunele practici pe diverse industrii pot facilita transmiterea de competente de la o generație la alta 

Acces egal la finanțare

Femeile antreprenor se confruntă adesea cu provocări în accesarea finanțării. Inițiativele care vizează eliminarea prejudecăților de gen în procesul de finanțare și crearea de fonduri dedicate exclusiv antreprenoarelor sunt vitale. Acordarea de programe și pachete fiscale care să sprijine comunitatea de afaceri să implice femei în roluri de impact, va ajuta la normalizarea dispersiei de gen.

Flexibilitate și suport pentru părinți și familie

Implementarea politicilor care permit un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală, cum ar fi ore de lucru flexibile, telemunca și suportul pentru îngrijirea copiilor, asigurarea unui cadru legal de remunerare a bunicilor implicați în suportul tinerei familii,poate elimina unele dintre barierele ce împiedică femeile să acceseze și să avanseze în poziții de leadership.

Educație și formare

Programele de formare în leadership și dezvoltare profesională destinate exclusiv femeilor pot ajuta la dotarea acestora cu abilitățile necesare pentru a excela în lumea afacerilor. Asigură o uniformitate a competențelor între genuri.

Redefinirea culturii organizaționale 

Promovarea unei culturi organizaționale care încurajează diversitatea, incluziunea și egalitatea este fundamentală. Aceasta poate fi realizată prin politici clare împotriva discriminării și hărțuirii, încurajarea dialogului deschis și crearea unui mediu în care toată lumea se simte valorizată și inclusă.

Modele de rol și vizibilitate

Oferirea de vizibilitate femeilor în poziții de leadership prin conferințe, media și alte platforme încurajează modelarea pozitivă și arată că succesul este accesibil, indiferent de gen.

Studiile de caz și cercetările

Susținerea și finanțarea cercetării care explorează provocările și soluțiile legate de egalitatea de gen în mediul de afaceri și decizional social pot oferi date convingătoare pentru a schimba politicile și practicile corporative.

Parteneriate strategice

Colaborarea cu alte organizații, inclusiv ONG-uri, instituții guvernamentale și alte companii, poate amplifica eforturile și resursele disponibile pentru promovarea egalității de gen.

Colaborarea inter și intra instituțională, cât și parteneriatele public-private prin intermediul  inițiativelor de antreprenoriat feminin, aduce o DIVERSIFICARE  a perspectivelor, în rezolvarea de probleme, pe baza experiențelor și abordărilor specifice de gen și se pot găsi SOLUȚII mai CREATIVE și mai eficiente la provocările existente.

Femeile antreprenor adesea adoptă abordări INOVATOARE în afacerile lor, care se pot extinde în practicile de colaborare. Acestea pot introduce noi strategii de colaborare, instrumente de comunicare și tehnologii, îmbunătățind astfel eficiența și eficacitatea colaborării între diverse organizații și sectoare.

Multe femei antreprenor pun un accent puternic pe RESPONSABILITATE SOCIALĂ și pe rezolvarea problemelor COMUNITARE. Această abordare poate facilita colaborări mai strânse între organizații și sectorul public și privat, pentru a aborda probleme sociale și de mediu într-un mod mai eficient și coordonat.

Antreprenoriatul feminin adesea generează REȚELE puternice de SUSȚINERE între femeile din afaceri. Aceste rețele pot facilita schimbul de informații și resurse între diferite organizații și între sectoarele public și privat, îmbunătățind comunicarea și colaborarea. Astfel, antreprenoriatul feminin contribuie semnificativ la creșterea economică, ceea ce poate facilita colaborări mai largi între sectorul privat și cel public. Prin generarea de noi afaceri și crearea de locuri de muncă, antreprenoriatul feminin poate stimula dezvoltarea de politici publice şi inițiative de colaborare care să susțină inovația și creșterea economică.

Promovarea antreprenoriatului feminin poate duce la o mai mare INCLUZIUNE în afaceri și în colaborările intersectoriale. Prin încurajarea participării femeilor la decizii economice și la parteneriatele intersectoriale, se pot crea medii de afaceri mai ECHITABILE și mai INCLUZIVE.

Putem concluziona, deci, că antreprenoriatul feminin are potențialul de a îmbunătăți semnificativ colaborarea inter și intra organizațională, precum și colaborarea public-privat, prin diversificarea perspectivelor, stimularea inovației, accentul pe responsabilitate socială, și prin formarea de rețele de sprijin. Acestea contribuie la crearea unei economii mai vibrante și incluzive, beneficiind societatea în ansamblu.

Prin implementarea acestor inițiative, nu numai că susținem femeile să atingă potențialul lor maxim în afaceri și leadership, dar contribuim și la o schimbare culturală și o societate care recunoaște și valorizează egal diversitatea și egalitatea de gen în toate sferele vieții.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top