Now Reading
Importanța unui job care îți aduce satisfacții pe mai multe planuri

Importanța unui job care îți aduce satisfacții pe mai multe planuri

Căutarea unui job înseamnă deseori și alegerea unuia nepotrivit. Rațiunile financiare primează și pierdem din vedere alte aspecte, la fel de importante…

Citește și:

Dependența de muncă, o apărare împotriva realității

Sănătate psihică și emoțională: Să ne temperăm nevoia de autocontrol și disciplină

Poate fi ușor să te angajezi, însă este greu să îți găsești un job care îți place. Mulți oameni sunt puși în situația de a munci exclusiv pentru bani, iar acest lucru este insuficient și frustrant. Nevoia unui venit constant nu îi lasă pe mulți să descopere ce le-ar plăcea cu adevărat să facă.

 

Efecte negative ale unui job care nu te atrage

Deseori alegi un job care nu te atrage împins de nevoia achitării utilităților, a chiriei, hrănirea familiei, etc. Orele petrecute acolo vor fi doar cu scopul de a câștiga banii promiși la sfârșitul lunii.

Este știut faptul că atunci când faci un lucru cu plăcere, îl vei face mult mai bine, iar asta nu poate fi decât în avantajul tău.

De aceea, progresele vor veni mai anevoios sau deloc dacă te vei limita doar la îndeplinirea sarcinilor în orice mod, dar nu și pe modul în sine (bine, excelent, la timp).

Stagnarea duce la rutină, iar rutina nu este un mod în care să te dezvolți din punct de vedere profesional.

Trebuie să fii capabil să evoluezi constant la locul de muncă, lucrul acesta aducându-ți satisfacții atât materiale cât și psihice, deoarece aprecierea pe care o vei primi îți va da confirmarea că ești un om important în acel mediu și că valoarea serviciilor îți este recunoscută.

 

Descoperă ce job ți-ar plăcea

Clasica întrebare „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” aducea numai răspunsuri mărețe, cum ar fi doctor sau cântăreață. Nu am auzit niciodată un copil care să spună că își dorește să devină casier. Dar cu trecerea timpului visurile s-au risipit, iar profesia actuală diferă mult de ce afirmam în copilărie.

Poate pentru a descoperi ce îți place cu adevărat este să întocmești o fișă de „analiză personală”.

Aceasta va cuprinde întrebări precum: „Ce lucruri fac mai bine decât ceilalți?”  „Ce calități am?” „Prin ce m-am remarcat de-a lungul timpului?”, „Ce mi-am dorit să devin de-a lungul timpului?”, „Ce pasiuni am?”, „În ce mod pot folosi cunoștințele actuale?”.

Desigur, aceasta este doar partea teoretică, cel mai important lucru este să faci pași concreți spre realizarea visului tău, adică efortul practic.

Chiar și o călătorie de o mie de pași începe cu unul singur. Fiecare loc de muncă are părțile pozitive și negative, dar balanța dintre cele două trebuie să fie înclinată în favoarea părților bune pentru ca job-ul să merite osteneala.

De asemenea, te poate ajuta și să cunoști persoane din domeniu, fiindcă ele îți pot oferi detaliile pe care le dorești, prin prisma unui angajat

Ideal ar fi ca acest lucru să fie făcut de timpuriu, după terminarea liceului. Din cauză că mulți oameni nu se cunosc prea bine pe ei înșiși, ajung să facă o facultate care ori nu le va fi utilă, ori nu o vor îndrăgi.

Este foarte important să ne analizăm pe noi înșine, căci timpul nostru este prețios și ireversibil, iar unele ocazii nu vin de două ori.

De Oana Georgiana Ababei

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top