CItesti acum
Ce accepta femeile fara placere

Ce accepta femeile fara placere

Revista Psychologies

ancheta, cuplu, sexualitate
Se tem de sexul anal. Felatia le dezgusta. Totusi, din teama de a fi inselate sau parasite, nu spun “nu” barbatului iubit. Sa fie aceasta o atitudine sexuala sanatoasa in cuplu?

“Femeile din Romania au o educatie si, implicit, o libertate sexuala mult mai limitata decat cele din tarile lumii civilizate, in care de mult viata sexuala este privita ca o placere, ca sursa de satisfactii si de sanatate fizica si psihica. Ca atare, unele practici sexuale sunt respinse aprioric. Cat priveste maltratarea sexuala, exista cazuri de acceptare a unor practici nedorite, dar acestea tin de patologia psihica”. Astfel deschide discutia psihanalistul Genoveva Teleki.

Anumite femei merg pa­na intr-acolo in­cat consimt tacit la o adevarata maltratare sexuala. Intrebandu-le pe femei, nu putine au fost cele care au ras­­puns: “Felatia nu e pe gustul meu, simpla idee ma dez­gusta. To­tusi, ma fortez, ca sa-i fac lui placere. Cum sa rezolv asta?” sau: “De ceva timp, sotul vrea sa fa­cem sex anal. Am spus mereu “nu”, pentru ca mi-e teama sa nu-mi faca rau, dar simt ca la un moment dat va trebui sa ce­dez”.

“Uneori, femeile accepta anumite practici sexuale neplacute pentru a-si salva relatia, dar genul acesta de femei face si alte compromisuri. Sunt femeile supuse, cele care au fost educate in acest spirit (“trebuie sa-ti multumesti barbatul, nicidecum sa-ti placa si tie”)”, detaliaza Genoveva Teleki.

Mi-e groaza de singuratate

Acestor femei cu intimitatea violentata le e teama ca-si vor vedea barbatul iubit “mergand la alta”. Se va distruge imaginea sociala a cuplului? Vor fi condamnate la o singuratate care le inspaimanta? A-l refuza in­seam­na sa-si asume riscul rupturii contractului conjugal.

Citeste si

“Placerea se­xu­ala a barbatului este diferita de cea a femeii, dar nu in mod fundamental. Armonizarea corpurilor tine de do­rinta de a face placere celuilalt, ca premisa a primi, la schimb, pla­ce­re. Negocierea, nu neaparat verbala, e cea mai eficienta”, explica Genoveva Teleki. Inca de la primele mangaieri in­cepe un fel de joc de-a v-ati ascunselea, care ne ajuta sa ne descoperim, sa aflam ce ne place si ce nu. “Dincolo de ceea ce e reciproc acceptat ini­tial, e greu de tre­cut”, precizeaza Genoveva Teleki.

Cuplul isi cons­tru­ieste intreaga viata sexuala in jurul acestui ritual ce pare a fi un acord tacit. “Daca intre parteneri s-a format un ritual, acesta pre­supune presiunea inconstienta de a face un lu­cru; daca se poate vorbi deja de cod, atunci el e insotit de limitarea la niste canoane”, avertizea­za acelasi psihanalist. Descoperirea unor noi dorinte poate imbogati via­ta sexuala. Insa ruptura contractului evocat e, de asemenea, semn ca acel cuplu este in pericol.

“De ceva timp, lucrurile nu stateau prea bine”, povesteste Ema V., 34 de ani, casa­torita de sapte ani. “Si, drept consecin­ta, viata noastra sexuala s-a schimbat. Sub pretextul depasirii in­hi­bi­ti­i­lor si tabuurilor, sotul meu imi im­punea gesturi pe care le refuzam. A inceput prin a dori sa ne ui­tam impreuna la casete porno, desi stia ca imi displace. A luat obiceiul sa-mi spuna cuvinte murdare cand faceam dragoste, lucru pe care nu-l mai fa­cuse. Cand a vrut sa facem sex anal, am inteles ca el cauta, de fapt, sa-si recapete prin forta puterea pe care i-o contestam in cuplu. Acesta a fost declinul, si am plecat.”

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pagini: 1 2 3
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top