Now Reading
Ce ascunde ejacularea precoce

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Ce ascunde ejacularea precoce

barbat, barbati, cuplu, sexualitate

Teama de a nu fi la inaltime, probleme psihologice sau de cuplu pot pune o presiune asupra barbatilor. Rezultatul: o placere cu durata foarte scurta. Sau deloc.

idei-cheie

  • Semnul primar al ejacularii precoce? Sartisfactia vine prea devreme.
  • Aceasta tulburare sexuala a barbatilor este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care barbatii merg la psiholog.
  • Cu cateva sedinte de terapie si de relaxare, barbatul poate invata sa elimine problema.

Incepe pe nesimtite, ca-n „Moartea lui Ivan Ilici“ de Lev Tolstoi. La inceput, ea nu zice nimic. A doua oara, tanara avocata vrea sa deschida subiectul, dar amantul i-o ia in nume de rau. A treia oara, vorba vine, nici nu mai exista. „Imi placea totul la el. Era un barbat dragut, de moda veche. Dar cand am inteles ca tineam la mine in casa un barbat care nu-si putea infrana emotiile si ejacula mereu prea devreme, am anulat contractul de inchiriere fara niciun preaviz.“

Si nu este o exceptie. Statisticile spun ca 27% din barbati sufera de aceasta disfunctie. Voichita Mogos, profesor sexolog la Spitalul „Sf.Spiridon“ din Iasi, face un scurt istoric al ejacularii precoce: „Ejacularea prematura este cea mai frecventa cauza de disfunctie se­xu­ala. Apare in cuplurile «fericite», dar si in cele aflate in pragul separarii, din cauza neimplinirilor pe plan se­xu­al. A fost recunoscuta in «Kama Sutra» din secolele I-IV d.Hr.

Situatia este semnalata in trecutul sexual al fiecarui barbat, probabil, cel putin o data in viata. Ejacularea prematura este mai frecvent invocata odata cu «revolutia sexuala», care a ridicat anumite tabuuri si a conferit femeii dreptul la orgasm“.

O definitie de manual ar putea fi rezumata astfel: „O disfunctie masculina caracterizata prin ejaculare, care se produce intotdeauna sau aproape intotdeauna inainte sau aproximativ intr-un minut de la penetratia intravaginala si incapacitatea de a intarzia ejacularea la toate sau aproape toate penetratiile vaginale“. Dar iata si o definitie de lucru, in formularea sexologului Jeni Chiriac: „Ejacularea este precoce a­tunci cand barbatul ejaculeaza i­na­in­te ca el si partenera sa simta placere“.

In cautarea satisfactiei reciproce

Terapeutul Jeni Chiriac atrage atentia asupra unei prejudecati, feminine si masculine deopotriva: cea care asimileaza ejacularea cu orgasmul: „Ejacularea si orgasmul, la barbat, sunt doua procese fiziologice diferite; astfel, ejacularea se datoreaza contractiei unor parti ale aparatului genital masculin, pentru transportul lichidului spermatic. Ejacularea, in general, dar nu in mod obligatoriu, insoteste orgasmul. Ea poate sa apara inainte de penetrare, fara atingerea penisului. Acest lucru se intampla in cazul unei excitatii sexuale puternice, la inceputul activitatii sexuale si chiar si la un barbat cu experienta se­xu­a­la, dupa o perioada de abstinenta sau in prezenta unei partenere foar­te senzuale“.

Toate aceste situatii pot provoca o ejaculare precoce fa­ra sa fie nimic anormal aici. Pe de alta parte, „orgasmul este expresia u­nei placeri incomparabile, in care timpul pare sa se fi oprit. El nu are nicio legatura cu functia de reproducere a organelor genitale, perpetuarea speciei putand fi posibila si in cazul sexului fara orgasm“. Ejacularea precoce este, a­sa­dar, ratarea orgasmului. Relatia dintre parteneri nu este, deci, afectata in sensul in­ten­tiei lor de a avea copii, ci ca satisfactie reciproca. Un factor e­sen­tial al frustrarii sexuale in cazul unei relatii grevate de posibilitatea orgasmului este constiinta faptului ca, pe planul dezvoltarii personale, orgasmul este un „premiu“ normal, de as­teptat. Emanciparea sociala din ul­timele decenii face ca ejacularea precoce sa fie astazi tulburarea se­xu­ala cea mai raspandita pe glob.

Programarea genetica in vederea procrearii

Aceasta tulburare sexuala a barbatilor a devenit, la distanta mare de impotenta (20%) si de stingerea dorintei (19%), primul motiv pentru care barbatii merg la psiholog. Ceea ce nu pare deloc sur­prin­zator: daca, statistic, nu­ma­rul barbatilor care ejaculeaza precoce nu a crescut, nevoia de terapie pentru o astfel de problema, da. Trebuie spus si ca mediatizarea omniprezenta a sexualitatii transforma performanta in norma. Astfel, barbatul este supus unei presiuni constante, careia uneori nu-i mai face fata.

Ramane o intrebare: de ce atata graba? Mai ales ca ejacularea precoce nu se datoreaza unei probleme pur fizice, care ar tine de urologie sau, in ceea ce-o priveste pe ea, de o problema de lubrifiere vaginala, care favorizeaza o excitatie prea puternica pen­tru a fi stapanita. La fel ca animalele, barbatul este programat sa ejaculeze intr-un timp foarte scurt, din motive legate de instinctul procrearii. Pe scurt, daca s-ar gandi doar la el, orice barbat ar ejacula pre­coce in mod natural.

12,4% & 30,5%

…cea mai mica, respectiv cea mai mare incidenta a disfunctiei. Primul procent a fost constatat in Orientul Mijlociu. Al doilea, in Asia de Sud Est. Aceste diferente rezulta din marea importanta care se acorda sexualitatii in zona Asiei extrem-orietale si Americii Latine si din con­di­ti­a modesta acordata sexualitatii femeii in societatea musulmana.

Altfel spus, tocmai culturile in care sexualitatea ocupa un loc foarte im­portant – India, Tibet, Japonia – sunt cele care au ajuns astazi sa vorbeasca despre aceasta neplacuta realitate. Culturile Orien­tului Mijlociu, foar­te conservatoare in ceea ce priveste suprematia masculinului asupra fe­mininului, raporteaza o incidenta mult ma scazuta a ejacularii precoce. Nu pentru ca problema n-ar exista, ci pentru ca ea reprezinta un tabu: barbatii adevarati nu pot avea probleme legate tocmai de barbatia lor…

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top