Now Reading
3 subiecte de discuție care duc la conflict în cuplu

3 subiecte de discuție care duc la conflict în cuplu

Este imposibil să fim mereu de acord cu partenerul. Și totuși, subiectele de discuție cele mai aprinse care duc la conflict în cuplu, par să fie mereu aceleași trei. Iată-le.

Citește și:

5 indicii că nu te iubește

Cum știi dacă ești indisponibil emoțional pentru o nouă poveste de iubire

 

Credeai că tutul se rezumă la nevoia de independență a fiecăruia, mama lui și prietenii care îl  țin departe de tine?

Cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu sunt de regulă în jurul a trei subiecte majore… și delicate: sexul, banii și copiii. Aici, lucrurile nu stau niciodată așa cum par, iar cuplurile ajung la certuri majore și neînțelegeri.

În primul rând, cauza este diferența de opinii în cele trei privințe. Evident, fiecare vine cu educația proprie legată de propria familie și experiență de viață. Dacă au fost oameni economi, iar tu ai crescut fără a simți că ești privat de anumite lucruri, foarte probabil ai o mulțumire privind acest aspect pe care vrei să o recreezi în relația ta de cuplu.

De asemenea, dacă au fost părinți stricți și te-ai simțit privat de libertate, acum îți vei dori să fii un părinte mai relaxat.

Să nu uităm că există complementaritate și că în relații deseori suntem atrași de persoane diferite de noi. Iar astfel de subiecte sunt filtrate de două personalități diferite.

Chiar dacă ai un iubit relaxat, așa cum îți doreai, în scurt timp afli că este relaxat și în privința banilor și cheltuie mai mult decât pune deoparte. Chiar dacă și el este produsul educației primite de acasă, acest comportament al lui te face anxioasă și devine un subiect de confruntare.

Mai mult de atât, aici apar luptele de putere nu doar din faptul că voi doi sunteți diferiți și pentru că există o miză în conflict: Cine va câștiga? Cine ia deciziile? A cui relație o trăim?

În cazul sexului, acest lucru se traduce prin inițiativă. Cine preia controlul când vine vorba despre ce și când urmează să facem.

În cazul banilor este vorba despre cine controlează bugetul, iar dacă unul dintre parteneri este dependent financiar va fi frustrat de celălalt întrucât va simți că este mereu urmărit și certat pentru comportamentele lui. Iar când vine vorba despre copii, părinții se vor confrunta asupra deciziilor de luat, luptându-se fiecare să aibă ultimul cuvânt legat de teme, ora de culcare, activități, etc.

Luptele pentru putere duc la resentimente și certuri furioase care vor să echilibreze un scor virtual. În cazul sexului, duce la aventuri amoroase sau refuzul de a face sex ca pedepsire a partenerului. Dacă vorbim despre probleme legate de bani, deseori acestea duc la o „terapie prin shopping”, respectiv cheltuirea banilor după bunul plac, pentru a demonstra că nu îți pasă.

Dacă într-o familie, unul dintre părinți este relaxat, iar altul strict și disciplinat, fiecare va supracompensa pentru celălalt.

Cu cât unul devine mai strict, cu atât celălalt se va relaxa mai tare, iar copiii vor fi prinși la mijloc și extrem de confuzi. Evident, vor tinde către părintele relaxat, iar acesta, indirect, îi poate încuraja să se revolte împotriva celui mai strict.

Toate acestea sunt neplăcute și se pot întâmpla cu foarte mare ușurință.

 

Ce avem de făcut

Deși nu pare simplu, pentru a evita toate aceste probleme, trebuie să renunțăm la luptele pentru putere. Iar primul pas este să conștientizăm că, în realitate, pentru asta ne luptăm.

Conștientizarea este o formă de prevenție și te ajută atunci când știi că sunt subiecte delicate care pot duce foarte rapid la conflict, ceartă și supărare. Învață să vorbești despre propriile tale filosofii de viață și punctele nevralgice.

Este recomandat să purtați astfel de conversații încă de la începutul relațiilor pentru a vă asigura că sunteți de aceeași parte sau că vă cunoașteți diferențele. Totodată, învățați să comunicați de la primele semne că ceva nu este în regulă: dacă simți presiune sau vină indusă pentru a face sex, dacă partenerul cheltuie într-un mod care ție nu îți este confortabil.

Cu cât clarificați lucrurile mai devreme, de la evenimente minore, cu atât veți evita ca pe termen lung aceste probleme să devină cronice. „Iubitul meu cheltuie bani mulți pentru că vrea să mă impresioneze sau este parte dintr-un tipar mai amplu cu care eu nu mă simt confortabil?

Sexul se desfășoară mereu în termenii impuși de ea sau contează și ceea ce simt și îmi doresc eu? Putem avea o discuție matură pe aceste teme dacă nu vedem lucrurile la fel?”

O discuție echilibrată pe aceste teme înseamnă fiecare dintre voi să ia în considerare punctul de vedere al celuilalt.

Fiecare are nevoie să fie înțeles și acceptat, fără să simtă că se luptă pentru aceste lucruri. Totodată, este important să vă spuneți punctele de vedere, să vă ascultați reciproc și să fiți dispuși să faceți compromisuri. În felul acesta puteți preveni anumite probleme care pe termen lung dăunează cuplului vostru.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top