Now Reading
Cum sa fii alaturi de copiii tai la distanta

Cum sa fii alaturi de copiii tai la distanta

Revista Psychologies

De cate ori nu am auzit la televizor despre situatia infioratoare a copiilor lasati si abandonati de parinti la bunici, sau despre cum partenerul a plecat prin nu stiu ce colt de lume pentru a da un trai mai bun familiei, iar rezultatul a fost divortul. Iata o abordare echilibrata, mai aproape de realitate.

Nu spun ca aceste cazuri de mai sus nu se intampla, dar vorbim mereu despre extreme. Si traind permanent cu aceste extreme in viata noastra, riscam se ne judecam aspru si sa ne invinovatim fara temei sau mai mult decat ar fi cazul.

Sigur ca situatia cea mai buna ar fi cea in care tu si partnerul tau stati impreuna cu copiii vostri si va intelegeti de minune, indiferent de conditiile vietii. Din pacate aceasta situatie ideala ramane de multe ori la stadiul de scenariu.

 

O oferta de nerefuzat

Tocmai ai primit o oferta foarte buna si simti ca indiferent ce decizie iei vei face acrobatii pe o sabie cu doua taisuri. Te gandesti ca daca refuzi nu vei putea sa le oferi mare lucru copiilor tai, iar daca accepti ii abandonezi.

 

Nu te incarca de vina

In primul rand analizeaza situatia in care te afli. Daca ai cu cine sa lasi copiii, daca partenera sau partenerul tau au sprijin, daca jobul iti permite sa muti si familia acolo, daca vei avea suficiente oportunitati sa vii acasa. Sunt foarte multe lucruri de pus in balanta, dar dupa ce le-ai pus uite-te in sufletul tau si intreaba-te de ce pleci.

Daca pleci pentru ca visezi sa fii acasa cu ei, dar nu ai sufletul impacat cu ceea ce le-ai putea oferi pe mai tarziu, atunci plecarea nu este o parasire. Vina este cea care ne ingreuneaza viata la tot pasul.

Daca tu stii ca pleci doar pentru a reuni familia cat de repede in conditii mai bune, atunci esti de fapt conectat/a la copii si la partener. Asadar urca-te in avion si lasa vina pe aeroportul de unde pleci, nu o lasa sa se urce pe scaunul de langa tine.

 

Tine liniile de comunicare deschise

Cum sa fiu alaturi de ei? Aceasta intrebare este dificila, dar nu uita ca in secolul vitezei avem parte de tehnologii de comunicare la care cei dinaintea noastra nici nu visau.

Poti folosi computerul pentru a dialoga cu cei de acasa, de a le arata celor mici si partenerului ce faci, unde stai si sa-i pastrezi in universul tau.

Daca diferenta de fus orar nu este foarte mare, atunci poti lasa softul de pe laptop deschis si sa va auziti in timp real, ca si cum ati fi in aceeasi casa.

In cazul in care diferenta de fus orar este mare, poti sa setezi o jumatate de ora pe zi in care sa te vezi cu cei dragi. Constanta aceasta va ajuta copiii sa stie ca esti conectat/a la ei. Sigur ca nu compenseaza nici pe departe o imbratisare, dar este la ani lumina de abandon, iar cei de acasa vor simti asta.

 

Participa la activitatile de acasa

Chiar daca esti departe, poti sa ajuti copiii cu temele, poti sa le explici pe internet ce anume solutii au dificilele probleme pe care le-au primit de la scoala. Daca sunt mai mici, te poti juca cu ei, iar variantele nu sunt putine.

Te poti distra inventand tot soiul de jocuri sau apeland la cele ale copilariei tale, precum fazan sau tomapan (tari, orase, munti, ape, plante, animale, nume) care sa va tina conectati.

Poti sa fii departe, dar sa participi activ la ce se intampla in casa, sa te bucuri de dansul pe care l-au invatat cei mici la balet, sau sa le apreciezi ultimul desen pe care l-au facut.

Pana la urma, daca ai copiii mai maricei si te pricepi sa butonezi la computer, vei putea sa te joci cu ei in retea fotbal, sau alte jocuri interactive care sa va puna in contact direct.

Nu uita ca distanta poate fi invinsa. Cel mai important este sa existi in universul copiilor tai, sa nu uiti de ei, sa ai continuitate si constanta, asa ei vor stii cat de mult ii iubesti.

 

Ia-ti bilete de avion din timp

Daca ai aceasta posibilitate, incearca sa vii acasa sa-i vezi regulat. Este important sa stie ca au o legatura permanenta cu tine prin online, dar sa aiba si certitudinea prezentei tale din cand in cand, pe cat de des posibil. La inceput va fi mai greu, dar apoi se va creea o rutina care ii va ajuta pe copiii tai, dar si pe tine sa va sincronizati.

Creierul nostru lucreaza foarte bine in conditii de continuitate si predictibilitate, practic face un arc peste timp si se conecteaza mereu la patternul pe care i l-am definit. De asemenea constanta creaza un sentiment de incredere, o incredere pe care sunt sigur ca vrei ca si copiii tai sa o simta. 

 

In loc de epilog

Petreceti cat mai multe vacante impreuna, faceti-va ritualuri on-line! De exemplu luati cina impreuna in fiecare duminica, gatiti aceleasi feluri de mancare, pune-ti laptopul pe masa si mancati laolalta, va fi un joc serios, care va conta mai tarziu.

Si nu uita sa fii acolo, langa ei, cand este greu. Daca stai cu copiii tai si-i asculti, ii imbarbatezi si ii tii mereu aproape in suflet si in gand, vor stii cu siguranta ca nu sunt singuri si ca nu sunt abandonati.

Daca ai cum, incearca sa reunesti familia cat de repede poti. Exista multe solutii ce par poate mai la indemana, dar nimic nu se compara cu momentul in care, pasind in casa, esti intampinat/a de pitici mai mici, mai mari, frumosi si galagioasi care abia asteapta sa-ti sara in brate!

 

Autor: Alexandru Cojocaru, psihoterapeut, http://www.alexandrucojocaru.ro/

Foto: Father talking with family from office

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top