Now Reading
A tuturor și în același timp a nimănui…

A tuturor și în același timp a nimănui…

Avatar photo
a tuturor si a numanui

Articolul de astăzi este despre people pleasing și pierderea de sine în aceasta dinamica toxica cu mediul extern.

A fi a tuturor și pentru toți și în același timp să te simți a nimănui, ca nu aparții, ca nu ești văzută, înțeleasă, auzita, să te simți singura printre oameni cred ca aceste stări sunt cel mai greu de dus…

Sa fii acolo pentru cei dragi, să sari oricând în ajutor, să fii disponibila la orice ora, să spui numai da la cererile, dorințele exterioare, să fii întotdeauna un suport emoțional și stâlp de susținere pentru celălalt este de cele mai multe ori foarte obositor.

Atunci când prioritizezi nevoile și cerințele altora, când uiți de tine pentru a le fii doar altora bine, când lași de prea multe ori de la tine pentru a menține anumite relații, când nu știi să spui nu după care iți pare rău ca nu ai făcut-o, când nu înveți din propriile greșeli, când te autosabotezi, când te neglijezi, când renunți la nevoile personale, sinele nostru nu iartă ci vom vedea repercusiunile și efectele asupra sănătății noastre fizice și mentale.

De multe ori credem ca a fi un om de ajutor, bun, atent la ceilalți, empatic este mai important decât grija fata de propria persoana. Sacrificarea sinelui nu duce în cele din urma nici la împlinire, nici la iubirea necondiționată, nici la fericire, nici la o siguranță permanenta în relații, nici la construirea unei statui pentru noi, nici la o înțelegere și apreciere absoluta personala.

Motivele subconștiente pentru care ajungem în rolul de people pleaser pot fi următoarele:

  • Am văzut acest model în familia de origini și l-am preluat
  • Tânjim după apartenenta, validare, acceptare, înțelegere, iubire, nevoi nesatisfăcute în mediul familial în timpul copilăriei
  • Programe mentale moștenite trans generațional
  • Teama de respingere
  • Stima de sine scăzută
  • Traume
  • Evitarea conflictelor

De multe ori este greu să detectăm acest stil de comportament la noi până când resimțim efectele epuizării fizice și psihice, sănătatea ne este afectata, viața ne mai dă când un bobârnac ca să ne trezim la realitate și să ne arate ca ne auto-sabotam.

Si ce e de făcut atunci când ne trezim și anume conștientizam acest comportament dăunător noua?

Primul pas e făcut și anume conștientizarea, apoi sunt recomandați următorii pas:

  • Introspecția
  • Analiza sursei acestei tendințe comportamentale
  • Întocmirea unei liste cu beneficiile și dezavantajele personale având acest stil comportamental
  • Exersarea refuzului
  • Punerea în balanță și prioritizarea nevoilor personale
  • Setarea limitelor sănătoase în relațiile personale
  • Cerutul ajutorului/ unui suport, recomandat de stil terapeutic atunci când simțim ca avem tendința de a pica din nou în capcana people pleasing-ului.

Va fi un proces complex de transformare ce necesită implicare și efort constant pentru a corecta și înlocui acest comportament auto-sabotor cu unul sănătos și prielnic propriei persoane.

E nevoie să înțelegem și să acceptam ca anumite comportamente, obiceiuri, credințe, legăminte dăunătoare ce le-am avut de o viață sau cel puțin de ceva ani buni, nu dispar peste noapte, nu se șterg cu buretele așa ușor, ci e nevoie de angajamentul nostru, implicare și perseverență în îmbunătățirea vieții personale și a bunăstării noastre.

În încheierea acestui articol, ofer în scop introspectiv următoarele citate:

„Nu iți fie frică să pierzi oameni. să iți fie frică să te pierzi pe tine însuti în timp ce încerci să mulțumești pe toți în jurul tău.” – autor necunoscut

„People pleasing mulțumesc pe toți mai puțin pe ei înșiși”. – Sanjo Jendayi

„Nu iți mai fă griji cum să-i mulțumești pe alții, ci fă mai mult din ce te face pe tine mai fericit.” – autor necunoscut

promo
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top