Now Reading
Angoase si complexe: Ma simt mereu stupid

Angoase si complexe: Ma simt mereu stupid

Revista Psychologies

„Problema mea era frica de alte persoane“

Iulia, 30 de ani, traducatoare

„Am fost tot timpul convinsa ca am capacitati intelectuale limitate. In adolescenta, eram totusi o eleva buna, dar evitam grupurile, pentru a nu avea sentimentul ca sunt o ignoranta. Am ales chiar si o meserie care imi permitea sa lucrez singura acasa, cu cartile mele, desi nu era cea mai buna metoda de a ma deschide. Am ajuns pana intr-un punct in care aceasta singuratate ma apasa teribil. Trebuia sa ma deschid, in loc sa ma instruiesc.

Am ales astfel sa consult o terapeuta specializata in NLP (programare neuro-lingvistica). Mi-au fost de ajuns una sau doua sedinte pentru a intelege ca problema mea nu era «prostia», ci frica de ceilalti. Imi inventasem acest pretext pentru a justifica interiorizarea. Asupra acestei fobii sociale a trebuit astfel sa lucrez, revizuindu-mi modul meu de gandire alterat de idei a priori negative (celalalt ma judeca, nu pot avea incredere in nimeni…) si aratandu-ma mai cordiala si mai dispusa sa ascult. Nu este usor atunci cand esti obisnuit cu singuratatea. Dar exersez in fiecare zi.”

Sugestii

  • Identifica starea emotionala. Pentru depasirea unei asemenea fobii, este important sa identificati cat mai corect trairile pe care le aveti atunci cand va spuneti „sunt prost”. Ce anume simtiti: furie, tristete, angoasa? Furie in relatie cu cine, fata de cine; tristete referitoare la ce? Dati-va seama ce anume va streseaza. Scopul este distingerea adevaratelor cauze ale indispozitiei atunci cand va considerati „prost”. Pentru ca aceasta remarca nu este decat un pretext care ascunde o suferinta mult mai profunda si asupra acestei suferinte trebuie sa lucrati. Doar ajungand la esenta suferintei puteti incepe munca, pentru a o depasi.
  • Recunoaste consecintele. In caz de timiditate, era asta o justificare pentru singuratate? Sau eliberarea de o presiune parentala prea mare? Cumva, aceasta atitudine va ajuta sa va complaceti intr-un comportament pe care, in cele din urma, il cautati. Dar suportati cu aceasta ocazie si inconvenientele – deprimare, izolare, imagine de sine nefavorabila – si mai ales, acest rol va interzice posibilitati de a evolua. Incercati sa nu va plangeti sau sa va devalorizati, pentru ca va izolati in aceasta postura de „prost” care va oboseste atat de mult.

Editare de Iulia Barca
Foto: dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top