Now Reading
Imbunatateste-ti relatia cu… banii

Imbunatateste-ti relatia cu… banii

Revista Psychologies

Stai prost cu finantele? Iata ce putem face pentru a ne gestiona mai eficient banii. Sfaturi de la Marius Clonaru, consilier financiar.

 

Psychologies: Ce fac romanii de stau prost cu finantele?

Marius Clonaru: Nu au cultura economica, si cum exista in IT competente digitale, asa nu au competente financiar bancare.

La fel cum se bate moneda ca toti tinerii sa aiba competente digitale, ar trebui sa fie program national de competente finaciare. Incepand din clasa a V-a sau a VI-a.

 

De ce asa devreme?

M. C.: Pentru ca pana in clasa a X-a elevul invata numai bazele. Va sti cam ce stie din practica un vanzator de butic.

Dupa clasa a X-a, ar trebui sa stie ce valoare are un credit, ce inseamna produse e economisire, cum se fac si cand se fac, la ce sunt bune etc. Sa nu cada victima consumerismului.

 

Ce ar trebui sa faca?

M. C.: Sa fie prudenti. Sa nu creada ce vad la TV. Sa nu se uite la publicitate, sa inteleaga ca un smartphone e bun si peste un an si peste doi, ca nu trebuie schimbat an de an. Sa fie mai cumpatati. Peste tot in lume sunt vremuri tulburi.

 

Cum ai preda in scoala educatia financiara, daca ai avea posibilitatea? Despre ce le-ai vorbi copiilor?

M. C.: Ca banii sunt un instrument care trebuie folosit cu grija, pentru un scop bine definit. Se obtin greu, se cheltuiesc usor.

Si ca se obtin greu, prin munca, si nu cresc in pom. Nicaieri in lume. Se obtin din ce mai greu si se cheltuiesc din ce in ce mai usor.

Tot ce stia generatia mea despre serviciu, azi este depasit. Toate lucrurile trebuie facute la timpul potrivit. Deciziile foarte importante, cum ar fi achizitionarea unei locuinte trebuie facute ca la croitor. Masori de zece ori si tai o data.

Daca castiga azi 1000 de euro, sa nu creada ca peste trei ani vor avea 2000. Sa-si faca socoteala ca pentru cei 1000. E bine daca le creste salariul, dar e bine sa gandeasca ca pentru 1000. Sa invete sa economiseasca, nu sa cheltuiasca.

Tarile Nordice au programe scolare in care copiii sunt invatati sa economiseasca banii. Educatia lor tine la economie, se munceste mult acolo.

Nu sunt invatati cu talente si figuri, cum e societatea mediteraneana, unde se pune accent pe haine de firma, pe imagine. Sa faca pasi marunti, sa nu fie hipercompetitivi.

Sa nu aiba orgolii, astea duc la autodistrugere mai devreme sau mai tarziu. Sa nu fie ambitia mai mare decat inteligenta. Sa se autoevalueze corect.

 

Daca ai preda adultilor educatie financiara, ce le-ai spune?

M. C.: Sa nu faca cheltuieli nesabuite. Sa nu se duca dupa turma. Daca toata lumea ia case in Pipera, nu inseamna ca e si pentru tine.

E diferenta mare intre ce iti doresti si ce ai nevoie. Daca ai o masina de 10.000, nevoia ta de transport e indeplinita. Daca vrei una de 50.000, sa te gandesti daca iti e necesara realmente.

Trebuie sa te adaptezi la circumstantele vietii tale. In Bucuresti, media de viteza e 40-50 km/h. De ce sa iei o masina de forta pentru asa ceva?

Apoi, sa nu consume mai mult decat produc. Sa economiseasca pentru pensie. Sa puna un ban deoparte, sa cumpere actiuni, sa investeasca.

 

Inteleg romanii lumea financiara de azi?

M. C.: Nu. Sa citeasca mult, publicatiile straine de pe internet. Pot afla informatii bune, in timp real, din Germania, Franta, Marea Britanie, SUA, unde aceste infomatii sunt bine explicate, pe intelesul tuturor. Miza lor e sa fie citite de multi oameni, nu doar de initiati. Presa din Romania nu face asta.

 

Marius Clonaru este consilier financiar

Tel.: 0726 020 898

A consemnat Iuliana Alexa

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top