Mentalitatea: ce este și de ce este esențială pentru bunăstare și performanță?


Modul în care percepem realitatea nu este un simplu reflex, ci rezultatul unor „filtre” mentale prin care ne organizăm și interpretăm informațiile.
Aceste filtre contribuie la formarea mentalității.
Ele influențează la ce alegem să fim atenți, cum interpretăm evenimentele și cât de mult credem în propria capacitate de a ne adapta și crește.
Ce este mentalitatea?
Potrivit cercetătoarei Alia Crum, mentalitatea este un cadru mental care organizează și codifică informațiile selectiv.
Cu alte cuvinte, mintea alege să acorde atenție anumitor lucruri și să le ignore pe altele.
Mentalitățile noastre includ povești despre cine suntem, valori și credințe, pe care le integrăm în identitatea noastră.
Mentalitatea de creștere vs. mentalitatea fixă
„Chiar și cele mai simple convingeri pot avea efecte profunde.”
Carol Dweck
Carol Dweck, psiholog specializat pe mentalitate, a inventat terminologia de mentalitate fixă și mentalitate de creștere.
Mentalitatea de creștere presupune să-ți distanțezi identitatea de performanță și să-ți ancorezi motivația în efort, nu în rezultate.
Este convingerea că abilitățile pot fi dezvoltate, că nimic nu e fix și că, prin învățare, creierul nostru poate evolua.
La polul opus, mentalitatea fixă implică credința că trăsăturile tale sunt prestabilite: inteligența, talentul, personalitatea, sau chiar moralitatea sunt considerate statice.
Astfel, efortul pare inutil, iar greșelile devin amenințări la adresa propriei valori.
Cum să ai o mentalitate de creștere?
- Separă identitatea ta de provocări. Nu ești egal cu nota de la un test sau eșecul într-un proiect sau greșeli în antreprenoriat.
Recunoaște-ți efortul și nu pune etichete. Apreciază efortul pe care îl depui și încurajează-te înainte sau după o provocare. Astfel vei avea mai multă energie și o performanță ridicată.
De exemplu, poți spune „Ai muncit cu un scop și ai arătat dedicare și determinare” în loc de „Ești atât de deștept”. - Atașează verbe explicațiilor tale: „Sunt bun la X pentru că am exersat, am analizat greșelile, am cerut ajutor”.
- Crede că stresul poate fi benefic. Neuroștiința stresului ne arată că există stress optim (eustress) și stress distructiv (distress).
Felul în care percepi stresul de zi cu zi influențează modul în care reacționezi la el.
O mentalitate de tip „stresul mă ajută să cresc” activează răspunsuri fiziologice positive: flux sangvin crescut, claritate mentală, o eliberare mai scurtă de cortizol.
- Acceptă disconfortul învățării. Sentimentul de greu înseamnă că înveți, că îți extinzi limitele.
Ce ne arată neuroștiința despre mentalitate?
Cortexul cingular anterior (ACC) joacă un rol complex în integrarea funcțiilor cognitive, emoționale și autonome.
Mecanismele cheie includ:
- Detectarea erorilor: ACC se activează când apar discrepanțe între rezultatele așteptate și cele reale.
- Alocarea atenției: Prioritizează sarcinile evaluând relevanța lor.
- Luarea deciziilor: Conectat cu cortexul orbitofrontal, ACC evaluează recompensele și riscurile potențiale pentru a ghida alegerile adaptative.
- Conștientizarea și exprimarea emoțiilor: ACC procesează stimulii emoționali și influențează reacțiile prin conexiuni cu amigdala și hipocampul (regiuni din creier associate cu memoria, procesarea emoțiilor, reglarea emoțională).
Partea frontală a cortexului cingular anterior este responsabilă pentru răspunsurile emoționale și interocepție (perceperea senzațiilor interne ale corpului).
Partea superioară a cortexului cingular anterior este responsabil pentru procesarea informațiilor cognitive.
Atunci când li se spune că au făcut o greșeală, persoanele cu o mentalitate fixă au o activare mai puternică în partea frontală a cortexului cingular anterior.
Aceste persoane au un răspuns emoțional mai intens (disconfort, frustrare) și se concentrează pe răspunsul emoțional.
În aceeași situație, persoanele cu o mentalitate de creștere au o activare mai semnificativă în partea superioară a cortexului cingular anterior. Aceste persoane au un răspuns cognitiv mai accentuat: analizează situația și vor să înțeleagă ce anume a fost greșit și de ce au făcut acea eroare.
Mentalitatea poate fi cultivată, modelată și consolidată. Prin încurajare, reflecție, sprijin și educație, putem trece de la „nu pot” la „pot să învăț și să devin bun la asta”.
Alege să cultivi o mentalitate care te susține, nu care te limitează.
Sursa: Carol Dweck: Mindset, Huberman Lab Podcast – How to Enhance Performance & Learning by Applying a Growth Mindset

Coach de mindset pentru schimbări în carieră Ajut high achievers, care se luptă cu perfecționismul, să scape de autosabotaj, astfel încât să obțină schimbări cu sens în carieră. Lucrând cu mine obții: ✅ performanță crescută, fără să intri în burnout, ✅ promovare în primul lor rol de leadership, ✅ schimbări de rol sau reconversii profesionale, ✅ trecerea de la angajat la soloprenor.