Now Reading
Petrecem sase ani din viata visand

Petrecem sase ani din viata visand

Revista Psychologies

Sunt visele un material bogat in orice terapie sau doar in psihanaliza?

M.S.: Din punct de vedere psihanalitic, visul este o modalitate de satisfacere mascata a pulsiunilor inconstiente, de natura sexuala si agresiva, care nu pot fi satisfacute in mod constient, din cauza cenzurii sociale.

Din punct de vedere jungian, insa, sursa visului este sinele, care contine material atat din inconstientul personal, cat si din inconstientul colectiv, ca un amestec de impulsuri instinctive, inferioare, pe de-o parte, si inalte, spirituale, pe de alta parte.

Psihanaliza, analiza jungiana, psihoterapiile de orientare umanista folosesc visele mai frecvent decat terapia cognitiv-comportamentala, spre exemplu, care este orientata spre rezolvarea de probleme si gasirea de solutii, fiind mai directiva, fata de celelalte care fac apel si activeaza materialul inconstient al persoanei aflate in terapie.

Prin excelenta, visul este produsul inconstientului, este „calea regala“ spre inconstient, potrivit teoriei freudiene asupra interpretarii viselor
. Prin vis, avem acces direct si mai usor la profunzimile noastre interioare.

Avem o perceptie autentica asupra a ce suntem noi cu adevarat, ne ascundem de noi insine sau de ceilalti, refuzam sau respingem, sau, pur si simplu, avem nevoie de intarire sau confirmare.


Sa le dam crezare asa cum sunt sau sa le analizam, ca sa vedem ce se ascunde in spatele lor?


M.S.:
Visele nu tin cont de regulile cu care noi suntem obisnuiti, nu tin cont de morala, de gravitatie, de timp si spatiu. Posibilitatile de punere in scena ale unui vis sunt infinite. Imaginatia nu are limite, bariere, granite, de aceea nici visul nu are.

Ca atare, nu putem analiza un vis ad-litteram. Daca visezi ca te lupti cu un caine si-i rupi mandibula, nu inseamna ca in realitate trebuie sa faci la fel. Mai degraba analizeaza visul din alte puncte de vedere, cum ar fi: situatia din realitate cu care te confrunti la momentul visului, ce anume este amenintator pentru tine in realitate, care este atitudinea ta fata de situatia tensionata din realitate, daca exista vreo persoana din viata ta care usor ar putea lua rolul cainelui din vis etc.

Visul este analizat in amanunt. Unde te afli, ce faci in vis, ce ai dori sa faci si nu faci, care sunt personajele din vis, ce inseamna ele pentru tine, ce inseamna pentru tine simbolurile care sunt prezente, ce emotii te incearca, care este senzatia la trezire etc.

Aceasta analiza aprofundata se poate face in cadrul unei sedinte de terapie sau poti sa inveti tu sa faci acest lucru pentru a da visului un inteles personal. Pentru a atinge intelesurile profunde ale unui vis, este indicat sa apelezi la un specialist in psihologia visului.

Cum sa folosim visele pentru rezolvarea unor probleme?

M.S.:
Este o tehnica prin care, inainte de culcare, ne propunem sa aflam un raspuns la o intrebare, o lamurire cu privire la o anume situatie. Practic, prin incubarea visului, ceri inconstientului sa se manifeste.

Dar ce este incubarea visului?

M.S.:
Este o tehnica folosita de samani sau de cei initiati inca din timpuri stravechi. Prin ritualuri specifice, ei paseau in „lumea de dincolo“, de unde se intorceau cu un raspuns la o intrebare sau la o problema, raspuns pe care il primeau in visul din timpul ritualului.

Proiectati pe un ecran intrebarea care va preocupa sau, mai concret, o puteti scrie pe o hartie si o puneti sub perna. Pare ridicol, insa acest lucru are efect de ancora pentru sursa visului.

Este foarte important sa aveti incredere in sursa de energie interioara si generatoare de vise, avand o atitudine deschisa si de acceptare pentru orice ar putea sa vina ca mesaj prin intermediul visului.

Daca se intampla sa nu tineti minte ce ati visat, imediat dupa trezire scrieti ceea ce este prezent in acel moment in voi, la nivelul gandurilor, al senzatiilor din corp sau la nivel emotional. Veti fi surprinsi de felul in care functioneaza acest mecanism al clarificarii realitatii prin vis.

DE CITIT

Enciclopedia viselor de James R. Lewis

Motivele recurente ale viselor noastre pot fi decodificate relativ usor. Important este sa le stim simbolistica.
(ED. TREI, 2008)

DE CITIT

Intalnirea cu visele de Ruth Berry

Ruth Berry este un psiholog american specializat pe mesajele nocturne venite din inconstientul nostru.
(ED. TREI, 2011)

 

 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top