Now Reading
Prietenii ne sunt mai utili decât familia?

Prietenii ne sunt mai utili decât familia?

Cu toții ne dorim familii fericite, dar cât de bine reușim acest lucru, rămâne discutabil. Calitatea relațiilor de prietenie pe care le avem însă, ne poate crește considerabil nivelul de satisfacție. Iată de ce prietenii ne sunt atât de necesari.

Citește și:

Este prietenia dintre barbati si femei reala?

Limitele prieteniei in relatia de cuplu

Când vorbim despre sănătatea și fericirea noastră, prietenia joacă un rol important, îmbogățindu-ne viețile și crescându-ne starea generală de bine.

Un nou studiu arată că pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceste beneficii de pe urma prieteniei sunt chiar mai semnificative decât cele obținute din partea familiei, fie că ne referim la frați, soț sau copii.

Cercetătorul William Chopik a condus două studii pe relațiile de prietenie și cele de familie. În primul, a inclus 270.000 de persoane din 100 de țări și a descoperit că atât prietenii cât și familia au un impact pozitiv asupra fericirii și sănătății, dar că, pe măsură ce îmbătânim, doar prietenia se demonstrează a fi benefică.

În cel de-al doilea studiu, efectuat pe 7000 de vârstnici, cercetarea a demonstrat că mai mult contează calitatea relațiilor.

Dacă prietenia este o sursă de sprijin, a adus fericire, iar dacă este o sursă de stres, poate fi asociată inclusiv cu bolile cronice. Interesant este că relațiile de familiei, chiar dacă sunt stresante, nu sunt asociate cu boli cronice.

Odată cu înaintarea în vârstă, ne îndepărtăm de prieteni, începem să îi pierdem, mobilitatea noastră scade, iar singurătatea devine mai accentuată. Prin urmare, la bătrânețe devine crucial să investim timp în activități sociale să ne alăturăm grupurilor sociale și să încercăm să cunoaștem oameni noi, pe cât posibil.

Chiar și interacțiunile sociale aparent nesemnificative, la o cafenea sau într-o piață, pot produce o diferență uriașă în viața cuiva, din perspectiva conectării și a sentimentului de apartenență.

Indiferent de vârstă, timpul petrecut cu prietenii este considerat și evaluat ca fiind mult mai plăcut decât cel petrecut cu familia. Cercetarea lui Chopik arată că deseori relațiile de familie sunt încărcate de negativitate, seriozitate și obligativitate.

Iar toate acestea fac contrast cu lumina, pozitivismul și sentimentul propriilor alegeri care vin la pachet cu prietenia.

În relațiile de prietenie există un tip de afecțiune care ne ajută să ne simțim siguri și valorizați.

Drept concluzie, se pare că investițiile pe care le facem în relațiile de prietenie ne sunt benefice pe termen lung, crescându-ne atât gradul de satisfacție, cât și durata vieții…

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top