Now Reading
Cum să cultivăm cu succes inteligența emoțională a copiilor?

Cum să cultivăm cu succes inteligența emoțională a copiilor?

gabriela-moldovan
cum-să-cultivăm-cu-succes-inteligența-emoțională-a-copiilor

Ce este inteligența emoțională (EQ) de fapt? Aceasta se referă la abilitatea noastră de a ne recunoaște/ înțelege sentimentele și emoțiile și de a le putea gestiona, în scopul unor relații interpersonale sănătoase și a stării de bine propriu. Aceasta se cultivă pe parcursul întregii noastre vieți, fiind un proces de învățare continuu.

La ce ne ajută EQ și de ce e bine să lucrăm la dezvoltarea acesteia încă din copilăria timpurie? Specialiștii au ajuns la concluzia că, printre principalele avantaje ale inteligenței emoționale, se numără: creșterea adaptabilității la schimbare, un nivel mai ridicat de empatie, creșterea stimei de sine, a încrederii, a relaționării cu ceilalți oameni și capacitatea de gestionare a stresului. În plus, studiile arată că inteligența emoțională are un rol deosebit de important în reușita noastră profesională/ carieră, prin performanțe mai bune la locul de muncă, sănătate mentală mai bună, comunicare mai bună cu cei de lângă noi, ajutându-ne astfel în atingerea propriilor obiective.

Cum NU o să reușim să cultivăm inteligența emoțională a copiilor noștri: ca părinți, în mare parte prin neasumare și prin prisma propriilor răni nevindecate încă. Prin critică, prin amenințări, prin pedepse, prin șantaj, prin agresivitate fizică sau psihică, prin frică, prin minciuni/ păcăleli, prin neconsecvență, prin lipsa predictibilității și a unei rutine sănătoase, prin neglijență/ lipsa regulilor, prin a confunda dorințele/ nevoile false ale copilului cu nevoile reale ale acestuia, prin lipsa unei conectări sănătoase și a timpului de calitate părinte-copil petrecut împreună, prin neasigurarea iubirii necondiționate.

Efectele unor astfel de purtări ale părinților se vor observa în viața copilului și, mai târziu, în viața de adult a acestuia, în variate circumstanțe. Mai mult decât atât, comportamentele negative au tendința de a se adânci dacă nu există o intervenție sănătoasă care să vindece aceste răni emoționale create, cel mai probabil, involuntar. Iată câteva exemple de efecte și manifestări ale rănilor emoționale la copii: tantrumuri dese, lipsa cooperării, stimă de sine scăzută, comportament agresiv sau comportament ezitant, anxietate crescută, neîncredere în el sau în ceilalți, udatul patului noaptea, opoziție crescută, incapacitatea de concentrare și de a duce sarcini la bun sfârșit, folosirea repetată a minciunii, învinovățirea celorlalți pentru propria nereușită, dificultate în relaționare, incapacitatea recunoașterii și a gestionării propriilor emoții.

Cum poți crește copii inteligenți emoțional, copii care să facă față cu succes situațiilor dificile și schimbărilor, copii iubitori și blânzi, empatici, cooperanți, copii echilibrați și fericiți? Iată câteva modalități care pot fi de un real folos părinților și tuturor persoanelor care lucrează cu copii:

  • Nu îți ascunde emoțiile față de copil. Avem o paletă variată de emoții, iar copilul e bine să observe cum oamenii mari simt, la fel ca ei, nu doar bucurie, încredere, încântare sau mulțumire, ci și supărare, frică, dezgust, vinovăție, mâhnire, tristețe.
  • Vorbește-i copilului despre ceea ce simți pe înțelesul lui, privește-l în ochi, deschide-ți sufletul și acordă-i toată atenția ta, fără să faci și alte lucruri în timpul acesta.
  • Validează emoția copilului atunci când acesta o simte. Fii alături de el, identifică emoția, numește-o, ajută-l să înțeleagă ce simte, răspunde situației cu calm și empatie. Astfel, copilul se va simți valorizat, important, va ști că ceea ce simte el contează, se va asigura de faptul că este iubit necondiționat indiferent de ceea ce simte, chiar și atunci când este, spre exemplu, furios sau trist.
  • Fii creativ, folosește diverse jocuri sau cartonașe cu emoții pentru ca cel mic să își dezvolte un vocabular pe baza a ceea ce simte, putând astfel să își identifice și să numească mai ușor propriile emoții.
  • Încurajează-l continuu să se exprime, să descrie ce simte, arată-i că ești curios și că asculți cu mare interes tot ceea ce are de spus. Pune întrebări ajutătoare, deschise, astfel încât să stimulezi discuția. Ajută-l să ia deciziile bune.
  • Nu îți subestima niciodată copilul.
  • Socializarea cu alți copii, dar și cu adulții, ajută. Joaca liberă, cu minim ghidaj din partea noastră, este de asemenea constructivă.
  • Folosește reguli și limite sănătoase. Acordă importanță rutinei zilnice. Copiii au nevoie de aceste lucruri pentru a se simți în siguranță.
  • Păstrează în minte un mesaj pe care copiii cu siguranță își doresc să îl simtă din partea noastră, a părinților: Te aud și te văd, ești important, sunt aici pentru tine și te iubesc. Să ne comportăm în consecință.

Fiecare emoție ne împinge către un anumit mod de a ne comporta. Atunci când ne împrietenim cu trăirile noastre interioare și le putem identifica, putem să le și controlăm. Emoțiile sunt sincere, importante, ele ne dau culoare vieții, ne fac să ne simțim vii, ne tresaltă sufletul. Să le privim cu acceptare.

Acum când vremurile ne-o cer, vă urez tuturor distanțare socială fără distanțare emoțională și numai de bine!

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top