Now Reading
Importanța transfuziilor de sânge – Alianța Unitatea de sânge

Importanța transfuziilor de sânge – Alianța Unitatea de sânge

Revista Psychologies
Unitatea-de-sange

“Unitatea de sânge”, o alianță fondată în 2022 cu scopul de a revoluționa administrarea sângelui în România, subliniază importanța vitală a transfuziilor de sânge în lumina revizuirii legislației europene privind calitatea și siguranța sângelui și componentelor sale (Directiva UE privind sângele). Cu sprijinul asociațiilor de pacienți, experților, autorităților și altor părți interesate din domeniul medical, Unitatea de sânge a lansat un document de poziție intitulat „Adaptarea realității europene la contextul național pentru optimizarea sistemului de transfuzie sanguină din România în beneficiul pacienților”. Acest document oferă o perspectivă detaliată asupra modului în care armonizarea legislației la nivel european poate contribui la îmbunătățirea eficienței și calității serviciilor de transfuzii în România, în beneficiul sănătății pacienților.

 

Acest demers este realizat cu sprijinul „Societății Române de Hematologie (SRH)”, „Societății Naționale de Transfuzie Sanguină din România (SNTSR)”, „Institutului Național de Transfuzie Sanguină București (INTS)”, „Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC)”, „Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC)”,”Centrului de Transfuzie Sanguină București”, „Centrului Regional de Transfuzii Constanța”, și „Bristol Myers Squibb”.Unitatea-de-sange

 

Prof. Dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România și Președinte al Societății Române de Hematologie, subliniază importanța acestui efort: „Demersurile realizate de Unitatea de sânge vor conduce la dezvoltarea unui sistem modern de transfuziologie cu beneficii pe termen mediu și lung pentru pacienții români.”

Documentul de poziție emis astăzi abordează subiecte critice legate de sistemul de transfuzii din România și se concentrează pe modul în care armonizarea legislației la nivel european poate contribui la îmbunătățirea serviciilor medicale și la sporirea calității vieții pacienților. În plus, acest demers este menit să faciliteze implementarea noului regulament SoHO (Substanțe de Origine Umană), care vizează stabilirea standardelor de siguranță și calitate pentru sângele și componentele sanguine la nivel european.

 

Pentru a atinge aceste obiective, se identifică mai multe zone prioritare:  

  • prin intermediul conștientizării și disponibilității donatorilor, precum și prin îmbunătățirea infrastructurii de colectare și a procesului de donare, se poate contribui la creșterea siguranței donatorilor și a calității servicilor medicale                                 
  •  modernizarea infrastructurii și echipamentelor, dezvoltarea unei discipline medicale specializate în transfuzii și crearea de registre naționale și digitale sunt aspecte cheie pentru îmbunătățirea aprovizionării cu sânge și componente sanguine în orice situație, inclusiv în cazurile de criză.

Această inițiativă este cu atât mai relevantă cu cât, în septembrie 2023, Parlamentul European a recunoscut importanța gestionării sângelui în cadrul regulamentului SoHO. Acesta a subliniat necesitatea unei abordări integrate a managementului sângelui pentru a îmbunătăți gestionarea sângelui în Europa.

Aceste eforturi reflectă angajamentul Unității de sânge și a partenerilor săi de a se asigura că pacienții beneficiază de servicii medicale de calitate și că donatorii sunt protejați. Prin intermediul acestor acțiuni, se dorește găsirea celei mai bune modalități de a utiliza sângele, respectând în același timp cu recunoștință contribuțiile donatorilor și nevoile pacienților. 

 

Pentru mai multe informații despre Unitatea de sânge și inițiativele sale, vizitați (www.unitateadesange.ro), 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top