Now Reading
Cum poți cultiva încrederea copilului tău adolescent

Cum poți cultiva încrederea copilului tău adolescent

Revista Psychologies
cum-poți-cultiva-încrederea-copilului-tău-adolescent

Se spune că atunci când ai copii mici, grijile sunt mici, iar după ce aceștia cresc, nevoile acestora cresc, iar tu ca părinte ai parte de noi provocări. În plus, nu e nevoie să îți reamintim că puiul tău traversează o perioadă delicată, pentru unii e la o vârstă „critică”, în care este esențial să știe că are în tine cel mai bun prieten.

Potrivit unui studiu științific demarat de către cercetătorii unui centru american, Pew Research Center, schimbările din creier din adolescență cresc vulnerabilitatea și riscul de depresie. Statisticile ne indică și că depresia și tulburările bipolare afectează 14.3% din tineri, iar 11.7% dintre adolescenți îndeplinesc condițiile pentru tulburare depresivă majoră sau distimie, iar cea mai mare parte a tulburărilor cresc în medie de 2 ori între vârstele de 13 și 18 ani. Dincolo de aceste statistici, chiar dacă nu este și cazul copilului tău, este important să știi că adolescenții din zilele noastre, exponenți ai generației Y, sunt mult mai predispuși la anxietate, iar probabilitatea ca ei să aibă nevoie de sprijinul unui specialist este de două ori mai mare decât la tinerii anilor 1980. Poți preveni și contracara astfel de situații încercând să fii deschis față de el și să nu îl critici sau judeci pentru orice, chiar dacă modul lui de a acționa contravine convingerilor sau principiilor tale. În primul rând, nu trebuie să îți proiectezi visurile și planurile tale asupra lui, o ființă distinctă de tine și să îți setezi așteptări realiste asupra acestuia. Nu există niciun manual de parenting care să îți garanteze o relație apropiată cu al tău copil adolescent, însă iată câteva idei de care să ții seama pentru a-i cultiva încrederea de sine și independența.

O mașină

Cu toate că poate consideri că e „mult prea mic”, dacă are deja 18 ani, te poți gândi serios să-i cumperi o mașină, mai ales dacă deține sau e pe cale să obțină permisul de conducere. Astfel, va avea libertate de mișcare, va putea pleca la munte sau la mare cu prietenii și își va spori independența și încrederea de sine. Totodată, se va responsabiliza mai mult și se va disciplina, în ideea că atunci când va urca la volan o va face în mod asumat și în conformitate cu regulile de circulație. Cât despre măsurile de siguranță, ai posibilitatea de a achiziționa camere pentru filmat în trafic care îi vor permite șoferului să urmărească ce se petrece în raza de acțiune a camerei, chiar și din preajma vehiculului, în cazul în care o alimentează de la bateria mașinii. Totodată, dacă nu dispui de garaj sau două locuri de parcare, acest accesoriu poate asigura securitatea autovehiculului.

Un curs de specialitate

În funcție de pasiunile pe care le are, îl poți direcționa către un curs de specialitate, mai ales că acestea s-au reluat în format fizic. Fie că e vorba de unul de grafică sau programare sau de ședințe de creative writing, lectură critică, este important ca adolescentul tău să aibă preocupări cu care să își umple timpul și să socializeze cu oameni care au hobby-uri similare. Nu minimaliza și importanța mișcării, mai ales dacă vrea să reia antrenamentele la un sport anume, cum ar fi tenisul, fotbalul sau înotul.

E drept, toate acestea presupun cheltuieli suplimentare, însă bucuria copilului tău este neprețuită, iar implicat în cât mai multe activități recreative, juniorul tău își va cultiva încrederea în forțele proprii și va fi pus în situația de a comunica cu oameni diferiți.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top