Now Reading
Sa fii primul sau ultimul nascut?

Sa fii primul sau ultimul nascut?

Revista Psychologies

Cum isi gaseste locul copilul mijlociu

In numeroasa familie a Claudiei, mama amesteca adesea numele copiilor. Cum sa se simta Claudia iubita daca mama nu stia cum o cheama? Psihanalistii s-au ocupat de situatia acestor copii care cresc intr-o pozitie intermediara si care, in genere, nu prea cred in puterea lor de „a-si seduce“ parintii si de a le castiga afectiunea. Ei pot suferi de „hiposeductie“. Situatia aceasta se intampla cand un copil, care nu e pri­mul nascut, e urmat repede de un al treilea frate sau sora. Cel de la mijloc se poate simti „inseriat“.

Intaiul nascut – redus la tacere?

Este evident ca intaiul nascut e „re­ge“ pana la venirea „uzurpatorului“, ca­re ii fura cel putin o parte din a­fec­tiunea parintilor si care, in primele luni, capteaza aproape tot timpul si atentia pa­rin­tilor. Primul nascut a­tra­ge nevroza parintilor, spun psihanalistii. Cand devenim parinti, reproducem prin copii tipul de relatii pe ca­re l-am avut cu propriii nostri pa­rinti si repetam cu ei ce am trait noi la vremea respectiva. Adesea, copiii trebuie sa reuseasca ceea ce nu am reusit noi la varstele mai tinere pe ca­re ei le parcurg acum. Aceasta pozitie nu este neaparat confortabila pentru copii.

Primul nascut are toate sansele sa mosteneasca averea familiei, de exemplu, dar poate sa simta investitia afectiva a parintilor ca fiind prea grea si sa aiba pornirea de a se revolta impotriva acestui proiect al parintilor, care neaga propriile sale aspiratii.

Laura a crescut toata co­pi­la­ria si adolescenta cu un profund sen­timent de nedreptate: „M-am luptat pentru banii de buzunar, pentru permisiunea de a iesi la o petrecere. Toate astea au fost mult mai usoare pentru sora mea“. Potrivit teoriei lui Sulloway, Laura ar fi trebuit sa se cramponeze de pri­vilegiile intaiului nascut si sa de­vina conservatoare. Sora ei trebuia sa fie o rebela. Realitatea e ca La­u­ra lucreaza in domeniul modei, iar sora ei in administratie. Dar ori­ce te­orie are exceptii, si Sulloway le ad­mite. Se stie ca si Einstein avea un frate mai mic…

Asemenea mul­tora dintre cei nas­cuti primii, La­u­ra a petrecut toa­ta copilaria regretand ca nu are un frate mai ma­re. Ea ar fi preferat locul celei mai mici. „Mai important decat daca este bine sa fii primul sau ultimul nas­cut este ca parintii sa isi con­sti­en­tizeze comportamentele diferi­te/similare fata de fiecare copil in par­­te si faptul ca isi schimba comportamentul in functie de cum re­ac­tioneaza un copil sau altul“, spune Domnica Petrovai.

Adaptare: Catalin D. Constantin

Foto: dremstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top