Now Reading
Creierul se schimba cand invatam

Creierul se schimba cand invatam

Revista Psychologies

creier, invatare, copil
Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea Brown spune ca in timpul invatarii are loc un proces numit „potentare pe termen lung“, care are rolul de a intari sinapsele cerebrale.

Rezultatele acestui studiu confirma ipotezele neurologilor: invatarea se foloseste de po­­­­­­­ten­tarea pe termen lung, producand schim­bari in conexiunile (sinapsele) neuronilor ce sunt necesare pentru a dobandi si stoca noile informatii.

Cercetatorii de la Universitatea Brown au folosit soareci pentru a-si proba teoriile si au descoperit nu numai ca ro­zatoarele capatasera noi aptitudini, dar creierul li s-a schimbat. Asociata cu in­va­ta­rea, intarirea sinapselor neuronale din cortexul motor a fost accelerata printr-un pro­ces ce consta in folosirea potentarii pe ter­­­men lung, si se crede ca acesta sta la baza in­vatarii si memoriei. Potentarea pe termen lung implica un sablon de intarire si de sla­bire a sinapselor care poate dura sap­ta­mani intregi.

Cercetatorii sunt de asemenea in cautarea efectelor diferitelor programe de training asupra schimbarilor sinaptice. „Vrem sa aflam ce tipuri de training initiaza sau sustin schimbarile din circuitul cortical”, afirma John Donoghue, profesor neurolog. „Exista o baza cerebrala pentru diferitele tipuri de a invata? Cum putem invata in mod optim?”. Iata noi compusi de investigat.

Catalina Cristescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top