Now Reading
Ana Birchall – „In politica este nevoie de femei care nu-si negociaza valorile”

Ana Birchall – „In politica este nevoie de femei care nu-si negociaza valorile”

Revista Psychologies

Ana Birchall este politician si un foarte bun avocat, o prezenta tonica, pozitiva si ii place sa gaseasca solutii acolo unde acest lucru pare imposibil.

 

Cel mai important sfat primit vreodata

A fost cel de la bunica mea, Catalina: „Mama, sa nu uiti ca ceea ce ai in cap si in suflet nu-ti poate lua nimeni niciodata. Toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni. Eu te-am crescut pe tine sa fii si sa ramai om.

Si nu uita ca doar faptele dau masura a ceea ce suntem cu adevarat“. Asadar, bunica mea a zidit „fundatia“. Aceasta e adevarata mea zestre.

La nivel profesional, am avut sansa sa am profesori de la care am invatat mult. Si in Romania, si la Yale Law School, la masterat si doctorat, apoi in toate intalnirile mele profesionale, ca avocat si, ulterior, ca deputat.

Un lucru important l-am aflat cand lucram pe Wall Street. Se spune ca acolo fiecare e un lup singuratic. Ei bine, la firma White&Case, unde lucram, am vazut ca spiritul de echipa primeaza.

Mai ales ca am lucrat la ei imediat dupa septembrie 2001, o perioada foarte grea. Azi, pentru mine, a fi om de echipa este esential. Se spune ca adevaratii lideri creeaza si cresc alti lideri. Cred in acest lucru.

 

Cum am ajuns eu la Yale

Dupa ce am terminat facultatea in Romania, mi-am propus sa continui cu un masterat. Am trimis scrisori de intentie la toate facultatile de renume pe care le stiam. Primii care m-au acceptat au fost cei de la Oxford.

Apoi a venit acceptul de la Harvard, Cambridge, NYU. Toate sunt facultati fenomenale! Am ales, in final, Yale Law School, pentru ca e numarul 1 in lume in Drept. Dupa masterat, am continuat tot la Yale Law, cu doctorat. Am fost doar sase candidati acceptati atunci la doctorat.

Eu l-am avut coordonator pe decan, lucru care nu se prea intampla, de regula. Teza mea de doctorat a fost „Insolventa bancara in opt state“. Lectiile si recomandarile elaborate de mine atunci sunt actuale si azi.

Ulterior, am lucrat ca avocat in New York City, specializarea mea fiind „restructurari si reorganizari financiare“. Practic, inseamna sa incerci sa gasesti solutii acolo unde lucrurile sunt aproape imposibile, sa dai sanse unei companii sa traiasca, nu sa intre in lichidare.

Am lucrat intr-o echipa foarte performanta, cu care am salvat zeci de companii de la moarte, le-am mai dat o sansa. Bagajul informational capatat atunci mi-a folosit in activitatea mea de deputat cand, practic, am facut istorie legislativa in Romania.

Am initiat si am scris Legea insolventei persoanelor fizice. De 25 de ani, Romania nu avusese o astfel de lege. Am trecut-o, ne luptam sa fie pusa in aplicare. Nu a fost simplu.

 

Pentru mine, Dreptul a fost si va ramane mereu o pasiune

Nu mi-am propus sa fiu sefa de an, cum s-a intamplat, ci am invatat din pasiune. Ma inspirase filmul Firma cu Tom Cruise. Fac o confesiune cititoarelor Psychologies: cred ca am fost indragostita de Tom Cruise in filmul acela… Imi placea ideea de a face dreptate, de a gasi adevarul.

Un alt sfat primit de la bunica mea: „Mama, niciodata sa nu minti, pentru ca vei ajunge sa te incurci in propriile minciuni. Iar adevarul – mai devreme sau mai tarziu – iese la iveala.

Tu, ca om de Drept, esti obligata sa descoperi si sa aperi adevarul“. Si am retinut aceste cuvinte care m-au calauzit in viata. Am fost mereu o fire justitiara, ceea ce poate fi o calitate, dar si ceva incomod.

Cu mine, ori e alba, ori e neagra, nimic nu e gri in zona principiilor. Fara compromisuri cu lucrurile mari, pentru ca tocmai aceste compromisuri nu ne lasa sa fim noi insine. Nu am abdicat niciodata de la valorile mele: nici in America, unde am cunoscut succesul, nici in Romania, ca politician.

 

Cred ca este esential sa incerci sa faci bine

Seara, cand faci bilantul lucrurilor de peste zi, sa fii impacat cu tine ca ai incercat, indiferent daca ai reusit sau nu. Din punctul meu de vedere, rolul unui om politic e de a incerca sa ajute si sa faca bine celor care l-au investit cu incredere, cu speranta.

Aceasta este viziunea mea, poate mai romantica, dar eu m-am intors acasa si am intrat in politica nu pentru a deveni „cineva“, ci pentru a face ceva, pentru a lupta sa pot promova acele politici si proiecte publice care sa faca din Romania o poveste de succes!

 

Sfaturi pentru tinerele care vor sa faca politica

Da, este nevoie de femei in politica. Sa aiba valori pe care nu le negociaza si sa fie ele insele, chiar daca nu e o lume usoara!

Dar eu tot cred ca onestitatea, demnitatea, respectul, responsabilitatea, profesionalismul trebuie sa fie fundatia.

Intrati in politica, cu Romania in suflet! Vreau sa vad oameni politici care iubesc aceasta tara atat de frumos numita „Gradina Maicii Domnului“.

 

Ana Birchall este avocata si deputata. Din aprilie 2014, este Inalt reprezentat al Primului Ministru pentru afaceri europene si parteneriatul cu SUA. Este Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputatilor.  Din 2005 este lector universitar si preda Procedura Insolventei.

Foto: Nemethi Barna

A consemnat Iuliana Alexa

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top